Potrebna hardware konfiguracija za verzije suse linuxa

Zna li neko gdje mogu naci koja je potrebna hardware konfiguracija za odredjenu verziju suse linuxa. Imam neki mali laptop, pa me zanima koju verziju da instaliram. Na njemu je trenutno 6.3 sa KDE 1.16 sto je ono pravo pravcato staro.

Ja sam neki dan instalirao SuSE 8.1 drugu na laptop, nažalost tačne specifikacije laptopa ne znam (ali cu se svakako raspitati), i instalacija je prošla bez ikakavih problema…
Radi odlično 8)

E bas mi je drago. :-). Nego ja imam laptop (koji sam dobio), u kog neznam otvoriti menu bios-a, probo sam sa Del i F2 i sa jos par nekih tipki, ono da se proba, al nista. Laptop je Toshiba 660cdt, pa ako znadnes sta i kako nebi bilo lose :slight_smile:

Evo sam nekako probo i ja da instaliran SuSE 8.0 reko mozda je malo “laksi” od 8.1 na ovaj svoj laptop (RAM 81MB, 150MHz, VGA 4MB, HDD 3.5GB), medjutim neznam (ili je to nemoguce) namjestiti u biosu (verzija 6.50) boot priority, da bi mogo pokrenuti instalaciju sa CD-a kako sam to i do sad radio. Naso sam na netu da moze nekako iz DOS-a. Ono pokrenes loadlin.exe, pa linux.bat, medjutim setup pokusava datoteke da smjesti na C: kojeg kod mene nema, jer je trenutna verzija na laptopu 6.3, SuSE naravno.
Kako ti rece da si prije neki dan jaranu instaliro i to bas SuSE na laptop, dali postoji kakva mogucnost da se cujemo ili da mi objasnis ovako preko foruma sta i kako da uradim.

Evo opet, samo ja pisem na ovu temu. :slight_smile:

Ako neko zna, ono konkretno kako koristiti rawwrite za instralaciju iz DOS-a, neka se javi.

http://howto.linux.org.ba/laptop-lin.htm

To ti je jedan lijep text o tome, sigurno ćeš naći sve što ti treba. Pogledaj kako se to radi. 8)

Eh sad mi recite da li ste vi u proteklih nekoliko dana mogli pristupiti forumu?
Ja nisam.

Ma nisi samo ti pokusavao uzaludno pristupiti na forum. Ko je čačkao oko kablova da mi je znati ? :puppy:

Prema onome što ja znam dole u Tešnju (gdje je server na kojem se nalazi forum) pukla je veza sa BIHnetom…
Toliko ja znam… 8)

Ma jah, izgleda bas da je neko diro kablove :slight_smile: .

Ovi njeki link je dobar, neja sta. S linuxom sam dobar jaran, sto se tice tih nekih postavki, konfig datoteka i slicno, međutim nisam nikad radio s laptop instalacijom linuxa. Na novijim laptopima pretpostavljam da to nije problem, al ovo je stariji, tako da moram koristit rawwrite.
Probo citat neke readme, al nista, nemogu da skontam kako da ga koristim. Na disku od SuSE 8.0 imam i rawwritewin, sto bi znacilo da mi se otvori neka naizgled fina aplikacija, al opet problem neznam kako da koristim. Ova win, aplikacija prebacuje neke boot datoteke na floppy sa CD. Program trazi nekakve datoteke *.img, za koje ja iskreno nikad cuo.

Naso sam na netu nekakavo uputstvo za koristinje rawwrite i rawwritewin, al tolko komplikovano da opet nisam mogo skontat (Sto sam ja neki glup tip, nista da skontam :lol: )

Server na kojem se nalazi forum + novosti je ostao bez konekcije. “Prilicno” brzo smo to rijesili. :slight_smile:

Evo jedno uputstvo koje sam nedavno pisala:

Instalaciju Linux-a mozemo pokrenuti i sa diskete. Na nekim Intelovim arhitekturama bootanje se ne moze izvrsiti s CDROM-a, pa smo onda primorani da napravimo boot disketu.
Datoteke koje ce nam omoguciti boot-anje instalacije sa CDROM nazivaju se boot images i obicno se nalaze na prvom CD-u distribucije u direktoriju images/. Obicno su to datoteke, npr. cdrom.img, network.img, pcmcia.img , hd.imgi td.

Izabretite cdrom.img ukoliko se instalacija operativnog sistema nalazi na CDROM-u, network.img ukoliko instalaciju zelite pokrenuti s nekog racunara unutar mreze, pcmcia.img ako instalaciji zelite pristupiti pomocu PCMCIA karte, hd.img ukoliko je instalacija smjestena negdje na hard disku. Naziv ovih datoteka ce vam dati do znanja o kakavoj metodi instalacije je rijec.
Kada izaberete datoteku koju cete koristiti potrebno je smjestiti je na disketu. I ovo mozete uraditi na vise nacina i to u zavisnosti od stanja na vasem racunaru.

Upotreba ra(w)write programa

Ako npr. imate vec instaliran Windows na racunaru, iz direktorija dosutils/ (koji ce nalazi na CDROM-u) pokrenite program ra(w)write.exe.
Danas pored DOS verzija ovog programa, postoji i graficka izvedba, tako da je koristenje dosta olaksano.
Princip rada je ostao isti. Dakle, potrebno je odabrati neku od ‘slika’ (images) iz direktorija images/ sa CDROM-a i disketni uredjaj (obicno A:), zatim pritisnuti tipku Write. Nemojte zaboravite ubaciti praznu disketu u disketni uredjaj. Podesavanje izgleda kao na slici:

Poz,

Hvala bono, bas si se potrudila.

Ali Hvala Dragom Bogu, uspio sam nekako sam skontat. Kod jednog kolege sam vidio modules diskete al nisam znao kako se kreiraju do danas, tj dok nisam sve sam probo kako i sta, naravno nepšitajuci tog kolegu.
Znaci uspio sam na PC-u, Linux, naravno napraviti modules floppy diskete, sa njih sam podigo, lilo i raspakovo dijelove kernela i instalacija je krenula.

Znaci sve je proslo OK.

Hvala svima koji su bili u podrsci.