dobio sam od mog ISP-ja staticnu IP adresu. planiram da napravim jedan server kod kuce, uglavnom za vjezbanje. interesuje me kako da napravim da neka od mojih domen-a redirektujem na moj IP? Pretpostvaljam da treba da promjenim DNS na DNS serveru kod firme gdje sam zakupio domenu, jel’ tako? Medjutim, tamo upisujem dvije vrijednost (npr. NS1.provajder.com i NS2.provajder.com). Sta u ovom slucaju?
Posto sam “tanak” sa ovim molio bih bilo kakvu uputu il mjesto (link) gdje mogu traziti daljne informacije.
[quote] Medjutim, tamo upisujem dvije vrijednost (npr. NS1.provajder.com i NS2.provajder.com). Sta u ovom slucaju?
[/quote]
Nerazumijem šta misliš sa ovim ? Dali želiš dvije subdomene koje nose ime provajdera ? Moraš biti dobar sa tim provajderom pa da te unesu kao novu zonu u njihov DNS.
Evo linka koji još nije gotov ali je dobar uvod:
http://start.linux.org.ba/DNS_server
[quote][quote] Medjutim, tamo upisujem dvije vrijednost (npr. NS1.provajder.com i NS2.provajder.com). Sta u ovom slucaju?
[/quote]
Nerazumijem šta misliš sa ovim ? Dali želiš dvije subdomene ?
http://start.linux.org.ba/DNS_server[/quote]
Mislio sam na ovo (ako sam dobro shvatio kompletan proces):
ja sam zakupio domenu na godaddy.com. oni imaju DNS.
otvorim account kod hosting kompanije MyHost.com i oni mi daju nameservers info (npr. NS1.MYHOST.COM i NS2.MYHOST.COM) koje onda upisem u acount info o mojoj domeni na godaddy.com. I sa ovim podatkom se sada zna da kada neko ukuca moju domenu da ce je traziti na MyHost.com serverima. Jesam li dobro skonto?
E, sada, posto sam ja sam sebi “hosting kompanija” kako da nadjem/imam/kreiram/skontam ove nameserver informacije? Ili u polje ukucam samo svoju IP adresu?
Nadam se da sam sad bio malo jasniji.
[quote][quote] Medjutim, tamo upisujem dvije vrijednost (npr. NS1.provajder.com i NS2.provajder.com). Sta u ovom slucaju?
[/quote]
Nerazumijem šta misliš sa ovim ? Dali želiš dvije subdomene koje nose ime provajdera ? Moraš biti dobar sa tim provajderom pa da te unesu kao novu zonu u njihov DNS.
http://start.linux.org.ba/DNS_server[/quote]
Nije gotov dio koji mi najvjerovatnije i najvise treba Name Servers
Prvo moras prijaviti svoju domenu na internic.net i poslije toga podici sopstveni name server. Tekst nije gotov ali ako malo pogledaš po googlu naći ćeš dosta dokumentacije. Trazi DNS-HOWTO
[quote]E, sada, posto sam ja sam sebi “hosting kompanija” kako da nadjem/imam/kreiram/skontam ove nameserver informacije? Ili u polje ukucam samo svoju IP adresu?
Nadam se da sam sad bio malo jasniji. :)[/quote]
Moraš pokrenuti DNS server
Nadam se da sam bio malo jasniji
(Te dvije adrese koje si ukucao su adrese DNS servera nadležnih za tu domenu, primarnog i sekundarnog.)
[quote][quote]E, sada, posto sam ja sam sebi “hosting kompanija” kako da nadjem/imam/kreiram/skontam ove nameserver informacije? Ili u polje ukucam samo svoju IP adresu?
Nadam se da sam sad bio malo jasniji. :)[/quote]
Moraš pokrenuti DNS server
Nadam se da sam bio malo jasniji
(Te dvije adrese koje si ukucao su adrese DNS servera nadležnih za tu domenu, primarnog i sekundarnog.)[/quote]
ok. skont’o! (konacno :))
ako sta zapne - eto mene opet!
moras podic na tom svom serveru DNS server. posto ti je ISP dao staticku IP adresu , onda bi trebo sa tom IP adresom dobiti i neki host, eh taj host upises tamo gdje si zakupio domenu. (tj. umjesto ns1 i ns2 pises svoj hostname koji ti je ISP dao)…
a na DNS serveru kod tebe nastimas te domene tj. procitaj bilo koji DNS howto …
Jah
prema RFC(neki broj) za pravilno funkcioniranje domena itd, potrebna su min dva (max 7) nameservera. Nameserver je server koji se brine za www.tvoja-domena.com. Kad mu stigne upit za www.tvoja-domena.com on vrati klijentu tvoju IP adresu ( gdje se nalazi web server recimo ). Sve vece kompanije ( hosting ili kompanije koje vrse registraciju domena ) nude koristenje njihovih nameservera ( sto je u svakom slucaju bolje nego se muciti i dizati bind sam itd… ). Kod GoDaddy moze odabrati da ti domena bude na njihovim nameserverima, a mozes svoje unijeti.
Ako mislis na svom racunaru podizati DNS, onda taj racunar sa njegovom IP adresom moras prijaviti ( kod GoDaddy npr. ) kao host1.tvoja-domena.com. Ali kao sto rekoh - bespotrebno ako je samo za testiranje…
Pozdrav
Ice