Pozdrav iz Mostara

Evo još jedan Mostarac u Linux vodama (barem to pokušavam)… naime imam žestoki problem… imam dvije verzije Red Hat linuxa… 7.0, 6.3 i ne mogu normalno da pokrenem instalaciju… skonto sam da je CD bootable i uspio ga pokrenuti s cd-a— onda se javio drugi problem… kada starta linuxov wizard… (onaj na samom početku instalacije… pojavi se u totalno “razvaljenom prozoru”… kao da je neko podjelio monitor na četiri dijela pa pomješao sliku… čitao sam malo po knjizi šta piše o tome međutim našao sam samo to da je moguće da moj hardware ne podržava ovaj sistem (na šta ja naravno ne želim da mislim niti prihvatam mogućnost da se odreknem linuxa :()…

ja sam kupio “novu” mašinu tj novu ploču MS-6378 i imam Duron procesor od 750 MHz… koristim integriranu zvučnu i grafičku karticu, a imam 16 inčni belinein monitor (ne znam tačno koji…) ajd ljudi od struke ako možete da mi napišete par stvari :slight_smile:

Probaj nabaviti neku distribuciju novijeg datuma i bices sretniji. To je tipicni problem kad je noviji racunar i starija distribucija.

pogledaj BIOS i stavku oko memorije graficke kartice, znam da je neko imao slican problem.

evo da se nadovežem na ovaj problem još malo… sad kada sam odustao od ove vezrije red hata pojavio se problem s instalacijom windowsa… sada ne mogu pristupiti c disku a kada pokrenem start up disketu kaže mi da je nakva "pogrešna " particija urađena… za win treba FAT ili FAT 32 nešto tako kako sam skonto, pokušao sam koristiti fdisk ali mi to nije pomoglo obrišem primary partition i stavim dosovu particiju, ali to ne mjenja stvar… i dalje ne mogu pristupiti c: disku… ajde ljudi šta sad da radim :slight_smile: imam 2 fizička diska s ovog koji sad koristim uredno tipkam, ali na ovaj drugi želim istalirati winME što mi očigledno ne ide… jesam li trajno sjebo disk i imali izlaza…?

fuj +pillepalle+

joj izvinjavam se na riječniku stvanro :slight_smile: malo sam izfrustriran, ovo me ubija… disk mi je sada u totalnom neredu ko zna mogu li mu ista ucinit…to je 5 GB dragocjenih za moj rad…

Pingu: Ti ako imas linux pokreni cfdisk i ako tu ne vidis particiju koja ti je vjerovatno ext2 onda ti disk nije u dure a ako pak vidis onda je samo pobrisi i bit ce ti slobodan prostor u fdisku (DOS-ovom). Ah BTW posto imas 2 diska pazi da upises “cfdisk /dev/hda” ako je primarni master ili “cfdisk /dev/hdc” ako je sekundarni master.

Eh sad sto se tice Red Hata nisam neki strucnjak ali vjerovatno on ima neki izbor na pocetku u kojem modu zelis instalaciju. Pa ako ti ne valja ta GUI instalacija, ha uzmi instalaciju u txt modu ncurses kako to mi Debian-asi radimo. I vjeruj mi ni sa jednim hardwareom neces imati problema. Pozdra iz suncem obasjanog Mostara.