Poziv - VAŽNO!

Pozivam sve koji bi željeli da pomognu u lokalizaciji OpenOffice.org i spremni su da žrtvuju jedan dan vremena da se uključe.

Potrebno je napraviti merge do sada prevedenih stringova sa OpenOffice.org RC1. Procedura je opisana ovdje odnosno ovdje.

U narednih par dana cu poslati jedan vrlo pojednostavljen opis ovog procesa. Ukratko: treba instalirati source, kompajlirati samo jedan njegov dio (alate za prevođenje). Zatim treba konvertovati PO fajlove u OOo ASCII format (poslacu danas Perl skriptu koja to radi). Izvršiti “transex3 -m” i onda “transex3 -o”. Konvertovati nazad u PO fajlove.

Ja bih to uradio ali imam ispite, isto tako Amila. Da li iko moze da se uključi u ovo, jer u suprotnom nećemo pripremiti prijevod na vrijeme za 1.1 finalnu verziju!?!?

Zaboravio sam neš?o:
Source za OOo je ogroman (oko 200 MB). Ja ga imam na CDu, tako da ga mogu proslijediti svakome ko je zainteresovan.

U toku je provjera prijevoda, to ćemo preuzeti ja i Amila koliko možemo. Update fajlova nas neće previše omesti u tome :wink:

Hm… kako sad da attachiram fajl…
U svakom slučaju, evo vam Howto gdje je stvarno jednostavno objašnjeno sve kako se radi:
http://members.smartnet.ba/vedran/Howto-Translate-OOo/

A skripta je ovdje… ustvari ovo je arhiva koja sadrži neke stare slovenačke prijevode i sve prateće skripte. Može se skontati kako radi:
http://members.smartnet.ba/vedran/OO_prevodi.tgz

Ne mogu raspakovati ovaj paket. Javlja:

0.9-Extract/sc.po
tar: Skipping to next header
tar: Archive contains obsolescent base-64 headers

gzip: stdin: unexpected end of file
tar: Child returned status 1
tar: Error exit delayed from previous errors

Mozes li provjeriti o cemu se radi?

Je li neophodno instalirati pakete: pam0g-devel & gpc231?

Poz,

gpc ti definitivno treba, ali nije nikakav problem. Skineš gpc*.tar.gz datoteku i sadržaj iskopiraš u direktorij ‘gpc’ pod OpenOffice source stablom.

Meni svojevremeno kompajliranje OO-a na SuSE 8.2 nije uspjelo (čujte sad ovo, verzija Jave je bila previše nova?! wtf) tako da ne znam da li će i sada uspjeti. Možda treba povući source za OO sa SuSE-ovog FTP-a? Ako ko to skine, volio bih i ja još jednom probati kompajlirati zvijer :wink:

Hvala, skontala sam u medjuvremenu. :slight_smile:

Hm, ma izborit cu se! :slight_smile: A sto se tice jave, mislim da moras ici po njihovim pravilima, tj. koristiti javu koju oni preporucuju (u ovom slucaju: j2sdk-1_3_1_09-linux-i586.bin). Trebaju mi jos ove slovenacke skripte, pa da zapocnem komp.

Sta je sa Win verzijom? Jesi radio na tome?

Poz,

Posto ne mogu da cekam da Vedran odgovori, nasla sam odgovor na svoje pitanje ovdje: http://openoffice.lugos.si/down/index_en.html

Btw, postoji program za prevodjenje OOo help-a: http://www.eror.net/openoffice/HelpTranslator.zip (nisam dalje istrazivala…)

Greska u koracima. Preporucuju 1.4+.
http://www.openoffice.org/dev_docs/instructions.html#linux

Možel se ovo skinuti do četvrtka?

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/suse/src/OpenOffice_org-1.1-64.src.rpm

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/suse/src/OpenOffice_org-Quickstarter-1.0-306.src.rpm

ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/i386/9.0/suse/src/OpenOffice_org-de-templates-8.2-75.src.rpm

P.S.
OO na windozima ne ide još, treba se malo više potruditi…
Zvuči smiješno, ali port na Windows mi izgleda totalno nepodržan. Mislim treba skinuti Cygwin (s tim bi još i mogao živjeti), pa onda treba skinuti neki specijalni shell (fakat ne znam što ne može nijedan koji dođe pod Cygwin-om), pa onda treba MS Visual Studio kompajler (6.0 ili bolji - sve se može naći na pijaci). Znači, nije native build (jer mi trebaju Cygwin dll-ovi), a treba mi native M$ kompajler. Zašto ne koristite gcc (tj. mingw+msys - “minimal system” - http://www.mingw.org ) ostaje mi misterija (ima bash, gcc, make, automake, autoconf, koristi native MSVCRT, može koristiti Cygwin dll-ove za POSIX kompatibilnost)???

Moje mišljenje: bog zna kakav su kod naslijedili od Sun-a. Za mene je OO nužno zlo, sve dok ne “stasaju mlađi” - Gnome Office i KOffice. Da nema “uslova” kompatibilnosti sa MS formatom ne vidim razloga traženja boljeg tabličnog kalkulatora od GNumeric-a i sl. Možda nam na tom planu ipak pomogne OO, pokazujući ljudima da se može živjeti i bez M$-a. Ili možda i sam Office 2003 donese promjenu - otvoren XML format datoteka, ali i (glasina) otvorene sheme (XSL) - (uvijek postoji doza sumnje - DRM)

P.P.S.
Prethodni P.S. nije trebao biti P.S.
Ovo je pravi P.S. :wink:
Ako neko znači šta sve ove smiješne (XML XSL wtf DRM ianal … ) skraćenice znače neka mi pomogne, da ne lupam džaba glavu +Al+

Pristavljeno.

Btw, sad nadjoh: If you are building with JDK 1.3.1, you need to download crimson.jar from http://xml.apache.org/crimson/ and xalan.jar and xml-apis.jar from http://xml.apache.org/xalan-j/index.html and add these to the compilation classpath

&

JDK 1.3.1 or JDK 1.4.1 (note you need the SDK, not just the JRE).
JDK 1.4.2 is not supported yet.

Sto se tice Windowsa, ne mogu ti pomoci jer razbijam glavu sa ovim na Linuxu… :slight_smile: Mozda bi bilo dobro da upitas komsije?

Poz,

Popravio sam onaj link, mada ima novija verzija tih skripti na stranici http://openoffice.lugos.si/down/index_en.html

Ako ima kakvih pitanja vezanih za kompajliranje na Linuxu tu sam da pomognem, ali stvarno nemam vremena da ponovo prebacujem stvari sa jedne particije na drugu da bih imao dovoljno prostora.

Adise, sad razumijem o cemu si govorio :mrgreen: :

checking for java... /usr/lib/java/jre/bin/java checking the installed JDK... configure: error: JDK is too old, you need at least 1.3 linux:/usr/src/packages/SOURCES/oo_1.1rc4_src/config_office #

1.4.2 verzija (patchevi za OOo instalirani). Ovo gore je pokusaj kompajliranja druge verzije i nema veze sa ovim ispod.

Anyway, nakon dva sata kompajliranja dobijem ovu gresku:

[code]/home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/javaunohelper/com/sun/star/lib/uno/helper
Making dpj…

javac -classpath “.:…/…/…/…/…/…/unxlngi4.pro/class:/home/bono/Documents/OOo/jdk1.3.1_09/jre/lib/rt.jar:.:/home/bono/Documents/
OOo/oo_1.1_src/solver/645/unxlngi4.pro/bin/sandbox.jar:/home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/solver/645/
/unxlngi4.pro/bin/ridl.jar:/home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/solver/645/unxlngi4.pro/bin/jurt.jar:/home/bono
/Documents/OOo/oo_1.1_src/solver/645/unxlngi4.pro/bin/unoil.jar” -d …/…/…/…/…/…/unxlngi4.pro/class WeakBase.java WeakAdapter.java ComponentBase.java InterfaceContainer.java MultiTypeInterfaceContainer.java PropertySet.java UnoUrl.java Factory.java
error: compiler message file broken: key=compiler.err.sun.io.MalformedInputException arguments=null, null, null, null, null, null, null
error: compiler message file broken: key=compiler.err.sun.io.MalformedInputException arguments=null, null, null, null, null, null, null
MultiTypeInterfaceContainer.java:126: cannot resolve symbol
symbol : class InterfaceContainer
location: class com.sun.star.lib.uno.helper.MultiTypeInterfaceContainer
synchronized public InterfaceContainer getContainer(Object key)
^
MultiTypeInterfaceContainer.java:98: cannot resolve symbol
InterfaceContainer cont= (InterfaceContainer) map.get(key);
^
MultiTypeInterfaceContainer.java:98: cannot resolve symbol
InterfaceContainer cont= (InterfaceContainer) map.get(key);
^
MultiTypeInterfaceContainer.java:128: cannot resolve symbol
InterfaceContainer retVal= null;
^
MultiTypeInterfaceContainer.java:135: cannot resolve symbol
retVal= (InterfaceContainer) map.get(null);
^
MultiTypeInterfaceContainer.java:140: cannot resolve symbol
…PropertySet.java:980: cannot resolve symbol
InterfaceContainer lc= listenerContainer.getContainer(XPropertiesChangeListener.class);
^
17 errors
dmake: Error code 1, while making ‘…/…/…/…/…/…/unxlngi4.pro/misc/com_sun_star_lib_uno_helper_dummy.java’
—* TG_SLO.MK *—

ERROR: Error 65280 occurred while making /home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/javaunohelper/com/sun/star/lib/uno/helper
[/code]

Uspjela sam ovo privremeno rijesiti tako sto sam kopirala datoteke crimson.jar xercesImpl.jar xercesSamples.jar xml-apis.jar xmlParserAPIs.jar u $JAVA_HOME/jre/lib/ext. Nakon jos dva sata kompajliranja dobijem ovo:

[code]javac -classpath “.:…/…/unxlngi4.pro/class:/home/bono/Documents/OOo/jdk1.3.1_09/jre/lib/rt.jar:.:
/home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/solver/645/unxlngi4.pro/bin/sandbox.jar:
/home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/solver/645/unxlngi4.pro/bin/tkt.jar” -d …/…/unxlngi4.pro/class SjSettings.java StreamObserver.java NativeStreamObserver.java AppStarter.java AppStarterStatus.java AppStarterStatusNative.java JavaSystemMonitor.java Console.java PropertyEditor.java
AppStarter.java:318: cannot resolve symbol
symbol : variable SjSettings
SjSettings.changeProperties(props);
^
Note: Some input files use or override a deprecated API.
Note: Recompile with -deprecation for details.
3 errors
dmake: Error code 1, while making ‘…/…/unxlngi4.pro/misc/controller_dummy.java’
—* TG_SLO.MK *—

ERROR: Error 65280 occurred while making /home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/sj2/stardiv/controller
dmake: Error code 1, while making ‘build_all’[/code]

Iz cega sam uspjela skontati da je potreban patch sa solar java, ali google mi nije mogao pomoci.

Elem, kad sam danas opet pokusala skontati u cemu je problem i pokrenula komp. ponovo sam stala na prvoj gresci, tako da mi je pomoc dobro dosla. Inace, koristim jdk1.3.1_09, gcc 3.3.1, gpc & pam-devel su instalirani.

Poz,

Mislim da bi SuSE ova izvedba OpenOfifice-a trebala biti patchan-a da koristi Javu 1.4.2b?!

Možeš li to provjeriti?

[quote]Mislim da bi SuSE ova izvedba OpenOfifice-a trebala biti patchan-a da koristi Javu 1.4.2b?!

Možeš li to provjeriti?[/quote]
Problem je sto nema nigdje objasnjenje koje patch-eve treba instalirati, doduse nisam se previse ni trudila da nadjem details, jer sam pokusava rijesiti prvi problem (sa 1.3.1 JDK).
Instalirala/patch-irala sam sve datoteke/patcheve koje su dosle uz onaj src.rpm ali i dalje mi javlja neku java gresku, tako da nisam dobila nista sa onim paketima (tesko se prebaciti s problema na problem, pogotovo ako te prvi problem dovoljno zainteresuje da ga moras rijesiti).

Ma ludnica… Kompajlirajuci ovo sjetila sam se zasto volim C & assembler. :mrgreen:

:9icon:

+racunar+

P.S. Ne odustajem!!

Kod mene je radilo sa JDK 1.4.1

Valja skinuti 41,630,774 bajta sa dial-up konekcijom. Pokusat cu.

Evo uspjela sam kompajlirati (englesku verziju) nakon 7 sati kompajliranja. :slight_smile: Bosanska verzija ce biti sutra gotova (nadam se). Saljem screenshots ASAP.

vaauu
Hard-Core. :0watdrop

Nadam se da si dokumentovala redoslijed patchiranja, tako da mogu i ja probati na svojoj mašini. Garantujem ti da će se brže kompajlirati (:lol:)
A da je tek Gentoo, još čitave 2 minute brže.

Ma šalim se, možda bi sa solverom išli brže, ili možda da vidimo možemo li i to iskompajlirati (solver) tako da sve ide brže za ubuduće.

Ili da možda probamo sa distcc?

Taman kad pomislis da ce ubrzo kraj:

[code]Preprocessor commandline: -I. -I. -I. -I…/inc -I…/…/inc -I…/…/unx/inc -I…/…/unxlngi4.pro/inc -I. - -I/usr/X11R6/include -I.

-I…/…/res -I. -DUNX -DVCL -DGCC -DC300 -DSUPD=645 -DBUILD=8693 -DSOLAR_JAVA -DPRODUCT -DPRODUCT_FULL -DNDEBUG -DOSL_DEBUG_LEVEL=0 -DUPDVER=“645” -DUPDVER=“645” units.src /tmp/fileqEgRbz
Preprocessor startline: rscpp @/tmp/filenTO7ZV
cpp: line 669, Error: Unterminated string
< “’”" ; FUNIT_INCH ; > ;
1 error in preprocessor
Error starting preprocessor
dmake: Error code 1, while making ‘…/…/unxlngi4.pro/srs/svsrc.srs’
—* TG_SLO.MK *—

ERROR: Error 65280 occurred while making /home/bono/Documents/OOo/oo_1.1_src/vcl/source/src
[/code]

:lol: +ministry+

:tuzan: