Pracenje posjetilaca sta rade tokom boravka na stranici

Na poslu imam forumular sa kojim posjetioci se mogu registrovati na odredjeno dogadjanje, registrovati se u neku klub, kupiti nesto… (eCommerce).

Desi se nekad da se klijenti zale kako im je kreditna kompanija dva puta naplatila racun, kako na racunu nije ono sto su oni odabrali, kako… naravno da form mora biti isprogramiran tako da se nista neplanirano ne smije desiti ali eto ipak se nekad desi. i onda nastaje kopanje po order log-u, bazi podataka i informacijama posjetilaca da se nadje greska. od posjetilaca uglavnom nema nikakve pomoci jer oni su radili “sve po pravilima”. kasnije skontam da je refresh zadnju stranicu dok je kalkulisala 5 puta ili je novu narudzbenicu poceo klikanjem 20 puta Back dugme dok ne dodje na pocetak formulara - umjesto klikanjem na za to predvidjeno, vidljivo dugme… itd.

pokusavam da napravim order log file koji bi mi pomogao u ovakvim situacijama da skontam sta je posjetilac radio, sta je klik’o, gdje je bio i sl.
prva stvar je da svaki put kada se neka stranica ucita, ja saljem u log file POST i GET vrijednosti - ukoliko postoje.
jedno vrijeme sam printao i sve query-je koji se izvrse ali onda fajl postaje ogroman i cesto necitljiv.

imal’ neko kakvih ideja, iskustva…?

zasto ne provjeris da li unos za narudzbenicu odredjenog korisnika vec postoji i ako postoji ne dopusta izvrsavanje query-a. isto tako mora postojati opcija za dropanje narudzbe ako je vec unesena

ima nekoliko faktora koji definisu narudzbu pa… malo teze za opisati da ne zakomplikujem jos vise.

medjutim, ima dijelova koji nemaju veze sa narudzbama pa nisu toliko kriticni ali svasta sam vidio za ovh 3 godine :smiley:

ali, sad kada sam ponovo procitao sta sam pitao skont’o sam da ovdje u stvari nema odgovora jer odgovor zavisi od situacije, projekta i od samog programera… takodje previse faktora :slight_smile:

ne znam sta bih ti rekao. komplicirano jeste, al predlazem da popises na papir kriticne odsjecke, rjesavaj jedan po jedan i krizaj. aplikacija mora imati svoj razvojni put. ne moze sve u isti dan biti rjeseno. ali znam na sta mislis. ako je id narudzbe, ne znam kakav je kljuc u bazi, postavljen na auto increment onda to nece funkcionirati. mozda mozes ovako uraditi kao neki workaround. recimo, postavis sesijsku varijablu koja se moze zvati izv_nar (bubam) i stavis da ima recimo vrijednost jedan. to nije bitno kakvu ce vrijednost imati. i kada pristupa stranici za unos narudzbe direktno provjerava da li je varijabla postavljena. ako jeste onda ne dopusta novi unos. ti si rekao da si stavio dugme za povratak. recimo da uvedes novu skriptu koja se poziva na klik tog dugmeta, uklanja tu sesijsku varijablu i preusmjerava ga ondje gdje ga treba preusmjerit. to bi trebalo rijesiti problem sa refreshom ako nista.