Pravilnik grupe GNU/Linux Novosti

Grupa “GNU/Linux Novosti” nije obična forum grupa! To je mehanizam za objavljivanje vijesti na naslovnoj stranici www.linux.org.ba i drugim stranicama (RSS feed itd.) Iz ovog razloga za tu grupu su definisana posebna pravila. Molimo korisnike foruma da se pridržavaju tih pravila kako ne bismo morali zabraniti pokretanje novih tema na ovoj grupi.

Svaka nova tema (pravila se ne odnose na odgovore) mora:

  1. Odnositi se na neki važan događaj iz svijeta Linuxa i FOSS u posljednjih max. sedam dana.
  2. Sadržavati barem 3-5 rečenica o spomenutom događaju, poželjno na našem jeziku
  3. Biti napisana čitko, jasno i u skladu sa gramatičkim pravilima.
  4. Objasniti sve pojmove koji ne moraju biti poznati ljudima izvan GNU/Linux svijeta.
  5. Sadržavati relevantne linkove gdje se mogu naći dodatne informacije.
  6. Ako samo želite prokomentarisati neki događaj bez mučenja oko pisanja vijesti, možete to na grupama “ULK: Opšta diskusija” ili “OFF: Opšta diskusija”.

Teme koje ne budu poštivale ova pravila će biti premještene u drugu grupu. Ako autor edituje svoju poruku ili napravi novu temu, ona će biti vraćena nazad.

Uputstvo za moderatore: Pazite da prilikom premještanja teme ne ostavljate link na nju u grupi GNU/Linux Novosti!
Edit: Ne mora se više paziti, popravljen je taj dio koda :wink:
Edit april 2009: malo dopunio tačku 2.

Zbog sve učestalijeg objavljivanja adresa web stranica na kojima se može slobodno downloadovati copyrighted materijali, predlažem da se u pravilnik pod hitno ubaci i slijedeća rečenica:

“Na ULK Forumu je zabranjeno objavljivanje adresa na kojima se može slobodno downloadovati copyrighted materijali”

Ili nešto slično, trenutno ne mogu da razmišljam. Bitno je napomenuti da kršenje zakona o autorskim pravima je krivično dijelo, čak i kod nas u BiH i da je, čuda li velikoga, kažnjivo.

Gledaj Amare, možda malo trčiš pred rudu što se tiče legalnosti postavljanja linkova (“krivično” djelo je definitivno preteška kvalifikacija) …
S druge strane, možemo to postaviti kao etički izbor ULK-a i nema problema :slight_smile:

P.S.
Pošto ovo nije mjesto za diskusiju, treba premjestiti negdje 2 zadnja posta.

Mislim da zabrana objavljivanja copyrighted materijala treba biti stav ULKa bez obzira na zakone.

P.S. Ne podržava ovaj forum premještanje poruka. :s

Izvinite što sam ovo pokrenuo ovdje, ako je frka pobrišite poruke pa ću ponovo sve postaviti negdje drugo.

A što se tiče stava ULK-a o copyrightu, mislim da mi tu nemamo puno izbora, nije sad na nama da odlučimo da li ćemo se držati copyrighta ili nećemo. Zakon kaže da se trebaju poštovati autorska prava. Tačka. Kraj priče. Ako se nekome ne sviđa zakon, postoje legalni načini da se on izmjeni ali dok je tu mora se poštovati.
I mislim da nije nimalo bezazleno da se na forumu jedne pravno registrovane organizacije nalaze linkovi koji vode do slobodnog downloada copyrighted materijala. Ne vidim to kao trčanje pred rudu nego kao realan razlog da nam neko naplati kaznu i sutra kaže u medijima kako se zakon u autorskim pravima poštuje i u BiH i navede nas kao primjer.

Adise, ako nisi već pročitao, potraži zakon o zaštiti autorskih prava i pogledaj kako oni karakterišu povredu istog. Definitivno kao krivično djelo, ne kao prekršaj.