Prebacivanje openOffice-a izmedju engleskog i bosanskog

u 90% slucajeva pisem na engleskom jer zivim u americi. medjutim, ponekad mi zatrebaju nasa slova.
interesuje me kako da postavim na openoffice.org bosanski kao sekundarni jezik i kako da se prebacujem sa jezika na jezik?

Treba ti OOo 2.4.0 ili noviji.

Kada otvoriš dokument u desnom dijelu status bar-a imaš polje gdje piše nešto kao US English. Tu možeš kliknuti da prebaciš na Bosnian. To će ti prebaciti jezik samo za taj paragraf, ako hoćeš za čitav dokument moraš prethodno Select All.

Ovo prebacuje “Document language” što ima veze uglavnom sa spelling i grammar check, ako hoćeš da kucaš naša slova moraćeš koristiti neki program za šaltanje tastature :slight_smile: KDE i GNOME imaju svoje applete, pogledaj u njihovim respektivnim kontrol centrima da aktiviraš bosansku tastaturu.

[quote=vedran]Treba ti OOo 2.4.0 ili noviji.

Kada otvoriš dokument u desnom dijelu status bar-a imaš polje gdje piše nešto kao US English. Tu možeš kliknuti da prebaciš na Bosnian. To će ti prebaciti jezik samo za taj paragraf, ako hoćeš za čitav dokument moraš prethodno Select All.

Ovo prebacuje “Document language” što ima veze uglavnom sa spelling i grammar check, ako hoćeš da kucaš naša slova moraćeš koristiti neki program za šaltanje tastature :slight_smile: KDE i GNOME imaju svoje applete, pogledaj u njihovim respektivnim kontrol centrima da aktiviraš bosansku tastaturu.[/quote]
aha. znaci, ako sam te dobro skont’o, sa ovim “US English” ja samo aktiviram spelling i grammar za selectovani tekst. ali ne mogu ukucavti nasa slova. za to moram vidjeti kako to GNOME radi? Hm. u stvari, meni treba bas ovo drugo :smiley: :smiley: :smiley:
ukoliko me spelling i gramar ne interesuje, onda cisto ukucavanje nasih sova radi na svakoj (takoreci) verziji OOo-a?

Da…

@Afan: Imas tri metoda, prva:

Druga je da u GNOMEu dodas applet na bar. Ono desni pa Add nesta (nisam GNOME user) -> Language Selector il kakovec. Onda kad se pojavi USA tu kliknes desni pa se snalazis; uglavnom cilj je da dodas BiH a poprilicno je intuitivno.

Treca je da jako glasno urlas na racunar i potpuno beskorisna :slight_smile:

[quote=adioe3]@Afan: Imas tri metoda, prva:

Druga je da u GNOMEu dodas applet na bar. Ono desni pa Add nesta (nisam GNOME user) -> Language Selector il kakovec. Onda kad se pojavi USA tu kliknes desni pa se snalazis; uglavnom cilj je da dodas BiH a poprilicno je intuitivno.

Treca je da jako glasno urlas na racunar i potpuno beskorisna :)[/quote]
:smiley: