[PREDAVANJE] Firebird - Najbolje čuvana tajna Open Source zajednice

Udruženje Linux Korisnika i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu u četvrtak, 11.05.2006 godine, organizuju predavanje na temu “Firebird - Najbolje čuvana tajna Open Source zajednice”. Predavanje počinje u 19:00 u Amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Ulaz je slobodan.

Predavač je Fikret Hasović, član Firebird Foundation komiteta, koji se brine o podršci razvoja Open Source relacionog database sistema pod imenom Firebird. Aktivan član Delphi i Firebird zajednice i editor Firebird Database Community News web sajta. Učesnik posljednje Firebird konferencije održane u Pragu, Češka Republika.

Firebird je open source relacioni database sistem koji podržava ANSI SQL-99, radi na Linux-u, Windows-u i velikom broju Unix platformi. Firebird nudi izuzetnu konkurentnost, visoke performanse, moćan jezik u storiranim procedurama i trigger-ima. Koristi se u mnogim sistemima unutar velikih komercijalnih kompanija još od 1981 godine.

Nadam se da nisam bio previse dosadan :wink:

BTW, bilo je par pitanja za koja nisam bio siguran, tako da odgovaram na jedno.

Pitanje je bilo:
Hoce li WIKI biti sa MySQL-om u pozadini?

Moj odgovor je:
Nece, koristice se BitWeaver - http://www.bitweaver.org

bitweaver is an application framework for content management. It is a fully functional web application and CMS, and is used to power every page on this site. It is truly open source, community driven, object oriented, and written in PHP. We use Smarty Templates and ADOdb to support many databases including Postgres, Firebird, Oracle, and MySQL.

Postoji i WIKI package za BitWeaver, i on ce biti koristen!

Jos jedno pitanje na koje nisam dovoljno precizan odgovor dao je:
Gdje naci lokalizovanu verziju Firebird-a?

Odgovor:
Windows instalacija je lokalizovana, a Bosanski jezik se bira prilikom instalacije. Ne postoji specijalni paket sa lokalizacijom.


Fikret Hasovic
http://fikret.fbtalk.net

[quote]Odgovor:
Windows instalacija je lokalizovana, a Bosanski jezik se bira prilikom instalacije. Ne postoji specijalni paket sa lokalizacijom.[/quote]
Nekontam kakve veze ima sad win al nevazno. Aha, je je lokalizovan je, kad instaliras ga a na install discu vec ima SP2, a jesil probo mozda koristit to isto tako “lokalizovano”?

Prezentaciju možete naći na ovom linku: http://www.linux.org.ba/doc/prezentacije/fb.pdf

Slike su dostupne na Galeriji: http://howto.linux.org.ba/galerija/v/firebird06/

Edit: promijenio link…

[quote=AbsintheSyringe][quote]Odgovor:
Windows instalacija je lokalizovana, a Bosanski jezik se bira prilikom instalacije. Ne postoji specijalni paket sa lokalizacijom.[/quote]
Nekontam kakve veze ima sad win al nevazno. Aha, je je lokalizovan je, kad instaliras ga a na install discu vec ima SP2, a jesil probo mozda koristit to isto tako “lokalizovano”?[/quote]
U pitanju je Windows instalacija Firebird-a :wink:
Ne localizovani WinBLOWS :-))
I ne, ne koristim lokalizovni WinBLOWS software…


Fikret Hasovic
http://fikret.fbtalk.net