Navedeno sam uslikao u novootvorenom Techno Market shopu u ulici Borisa Kidrića. Ovo je prvi put da sam u Zenici vidio ovakvo nešto, i predstavlja mi najveće iznenađenje dana. Prema svemu sudeći ovo su pionirski pokušaji prodaje računara sa preinstaliranim Linux operativnim sistemom. U regiji, isto sam vidio u Beogradu prije otprilike godinu dana. Krećemo se polako ali sigurno ka postepenoj legalizaciji… i to u ispravnom smjeru.
Navedeno sam uslikao u novootvorenom Techno Market shopu u ulici Borisa Kidrića. Ovo je prvi put da sam u Zenici vidio ovakvo nešto, i predstavlja mi najveće iznenađenje dana. Prema svemu sudeći ovo su pionirski pokušaji prodaje računara sa preinstaliranim Linux operativnim sistemom. U regiji, isto sam vidio u Beogradu prije otprilike godinu dana. Krećemo se polako ali sigurno ka postepenoj legalizaciji… i to u ispravnom smjeru.
Ima li sličnog u drugim gradovima?[/quote]
nisam vidio u prodaji comp, ali sam vidio u kozmetickoj radnji “DM” da koriste Red Hat, na kasama…imo sam negdje i sliku, samo neznam sad gdje mi je…
Ima li sličnog u drugim gradovima?[/quote]
Fura to NTCHS vec duze vremena, znaci Sarajevo i Tuzla … pa ima vec neko vrijeme. Iako fakat pojma nemam o kojoj distro se radi? O kojoj se distro tu radi?
U Plus Computersu u Sarajevu je bilo takvih ideja, čak je i Knoppix pokrenut na jednom velikom LCDu privlačio pažnju prolaznika, ali izgleda ništa od toga.
Krećemo se polako ali sigurno ka postepenoj legalizaciji… i to u ispravnom smjeru.
Zar postepena legalizacija nije ispravan smijer sam po sebi
kozmetickoj radnji “DM” da koriste Red Hat, na kasama…imo sam negdje i sliku, samo neznam sad gdje mi je…
Jesu li kakve plavke za tim kasama? Ako jesu, daj nadji te slike odmah
Ne niti jedna firma u bih sluzbeno ne fura linux.
Politika je sljedeca ili stavis origigi win ili nestavish nista,nazalost je tako,a kako stvari stoje tako ce i ostati
[quote=Sanel]> Krećemo se polako ali sigurno ka postepenoj legalizaciji… i to u ispravnom smjeru.
Zar postepena legalizacija nije ispravan smijer sam po sebi
kozmetickoj radnji “DM” da koriste Red Hat, na kasama…imo sam negdje i sliku, samo neznam sad gdje mi je…
Jesu li kakve plavke za tim kasama? Ako jesu, daj nadji te slike odmah :)[/quote]
hahahha…ma sad…onaaaaaaj…:rolleyes:…
[quote=Stihoklepac]Ne niti jedna firma u bih sluzbeno ne fura linux.
Politika je sljedeca ili stavis origigi win ili nestavish nista,nazalost je tako,a kako stvari stoje tako ce i ostati[/quote]
znam sta sam vidio
a i ustalom DM je strana firma i njihova politika je da svugdje koriste linux…tako da…
:lol:
AFAIK više ima firmi koje “službeno” furaju Linux nego onih koje “službeno” furaju Windows… Šta se ustvari koristi, to je drugo pitanje, mada ima firmi koje i stvarno furaju Linux npr. GreenVisions
Sve je to ok … ali i dalje veliki retail lanci furaju microsoft i dok je tako … volio bih misliti da je drugacije ali realna situacija je …
sto bi moj drug rekao dno dna…olosh sa dna kace …
[quote=Stihoklepac]Sve je to ok … ali i dalje veliki retail lanci furaju microsoft i dok je tako … volio bih misliti da je drugacije ali realna situacija je …
sto bi moj drug rekao dno dna…olosh sa dna kace …[/quote]
Koji veliki retail lanci? Ne znam o čemu govoriš.
[quote=Stihoklepac]Ne niti jedna firma u bih sluzbeno ne fura linux.
Politika je sljedeca ili stavis origigi win ili nestavish nista,nazalost je tako,a kako stvari stoje tako ce i ostati[/quote]
Mislim da niste u pravu sto se tice ovog.
Cak sta vise imam iskustvo u tom da bi mnoge firme presle na linux samo sto im OpenOffice jos “veze suhvu”, konkretno, mnogi od njih imaju problema u supstitutu za MS Excel, supstitut za MS Word im i nekako lezi.
IT,ComTrade,Eurosplet,UE,Genelec…
Ako nema predinstaliranog linuxa (par proizvodjaca laptopa to rade fabricki) onda ga neces ni dobiti.
Sto se tice kasa u marketima to je do implementacije softwarea a jako malo ga ima radjenog za linux.
Svi veci sistemi takodje bjeze od linuxa,sto opet ne mora znaciti da u buducnosti situacija nece biti drugacija.