Prelazak na linux?

Pozz svima prije svega.

Stvarno sam laik sto se tice linuxa, pa eto nemojte zamjeriti ako postavim neko glupo pitanje :smiley:

Kontam da predjem skroz na linux, ali zanima me da li par programa koji su meni potrebni rade na Linuxu?

Prije svega treba mi da radi:
visual studio (samo VB i C++)
access (radi baza podataka)

Ostalo koje bi mi trebalo, mada nije neophodno:
free zone
Photoshop CS2/CS3
macromedia flash i dreamweaver
ostalo manje vise, bez ostalog mogu se snaci :smiley:

Sad zanima me sta od ovoga radi na linuxu?

I svakako koji bi linux trebao izabrati? Nesto sam gledao i kontao SuSe pa sad ne znam bas… nekih prijedloga?

Hvala :smiley:

Što se tice programa koje si gore nabrojao, postoje dosta dobre alternative za iste.
Evo da pocnemo redom:

1. Za C++ mozes koristiti K-develop C/C++ koji dolazi u KDE, a za VB imas program zove se Gambas. Ako se mislis bazama ozbiljnije baviti predji na mysql ili postgre, definitivno su bolji od access a pored toga su još i free. M$ access ces moci i dalje da koristis preko wine-a, ali nije bas najbolje rjesenje.
  2. Freezona nikakav problem, radi sve normalno.
  3. Za ostale programe imas zamjenske sa kojima ces moci da izvuces skoro isti rezultat. Umjesto Photoshopa probaj Gimp, a umjesto DW-a imas quantu plus.
    Sve u svemu probaj SUSE, ili neki drugi Live distro, sigurno neces pogrijesiti.

Otkud takva odluka, neko ko nije niti isprobao nekakvu Linux distribuciju zeli jednostavno tako da predje, za pocetak imas dualboot, nakon svakog restarta ili paljenja imas opciju Linux ili Windows, na tebi je da izaberes koji ces operativni sistem pokrenuti. Instaliraj, uci se i privikavaj se, razlike su velike i male, nakon nekoliko mjeseci razmisli dali da “skroz” predjes ili da koristis oba sistema na kompjutoru.

[quote=nurudin]Prije svega treba mi da radi:
visual studio (samo VB i C++)
access (radi baza podataka)

Ostalo koje bi mi trebalo, mada nije neophodno:
free zone
Photoshop CS2/CS3
macromedia flash i dreamweaver
ostalo manje vise, bez ostalog mogu se snaci :D[/quote]
Cini mi se da si zaboravio dodati i windowsov aktivacioni kljuc mozda bi i on trebao raditi :lol:
Imas post od Win_Lin-a pa prostudiraj, ili lakse da ti odmah skrenem paznju, trazi alternetivu za vecinu tih programa. Vjeruj mi ako zelis i nacices ih :wink:

Kao sto sam rekao, laik sam sto se tice linuxa pa ne zamjerite :smiley:

Mislim da bi bilo ipak najbolje to dualboot, da probam tamo, jel’ ima gdje na netu, po mogucnosti na nasem, ali ako je na engleskom nije problem, upustvo kako da nastimam to dualboot? :slight_smile:

Hvala.

kad instaliraš npr ubuntu, mandriva, suse, to ti samo dođe podešeno (ako samo vičeš yes)

http://wiki.linux.org.ba/Dual_boot
http://forum.linux.org.ba/search.php?search_id=489335969
http://www.google.com/

Ne valja ti ovaj link (to je još jedna od zamjerki na punbb…)

ni dual boot nije totalno super ideja. ako ne uspijes dobro particionirati disk ili ako imas omogucen R/W ntfs file systema na linuxu mozes pogubiti podatke. moras takodjer instalirat GRUBE koji je moj prijatelj previdio pa nije mogao pristupiti windowsovim datotekama. u 50 posto slucajeva se instalira po defaultu predlazem sekanje na virtualnoj masini ili na nekom drugom kompu koji mozes priustiti da ga razvalis. to je dok se ne priviknes na linux. osim GUI-a nema nista skoro zajednicko sa windowsom.sto se tice c++ imas borland c++ za linux

wizz - grub nema veze sa pristupom windows datotekama …

Teoretski. Mogu se i pogubiti podaci kod instalacije Windowsa (istina!) ili onako sami od sebe. Jedino pouzdano rješenje je backup.

Prije će biti 99,999% slučajeva. Ne kontam kako je tvoj prijatelj to uspio previditi, da nije instalirao neku opskurnu Linux distribuciju?

GNU GRUB je bootloader. Vise o njemu ima na nasem wikiju koji se svakako premalo koristi.
Postoje drugi bootloaderi poput LILO bootloadera (Slackware po defaultu instalira LILO).
Inace, instalaciju bootloadera ne mozes “previditi” (obzirom da ne mozes startat sistem bez njega), mozes ga jedino ne instalirati (sto je moguce na distribucijama poput Gentooa ali sumnjam da ti je iko preporucio Gentoo kao pocetnicki distro).

samo kazem da treba malo procitat prije svega. osim toga ntfs nije writable pod linux jedini je problem kod particioniranja nista vise. ne moze se uspjet sve od prve svrha je izgubiti malo manje. zaboravio sam reci da mi je prijatelj bio instalirao linux po prvi put pa nije to znao ne zelim da se to ostalima desava:D
ah da instalirao je ubuntu. nisam ni ja vidio da se moze predvidjeti. ja imam centOS i na njemu se mora dodatno instalirati GRUBE.

[quote=Wizz]samo kazem da treba malo procitat prije svega. osim toga ntfs nije writable pod linux jedini je problem kod particioniranja nista vise. ne moze se uspjet sve od prve svrha je izgubiti malo manje. zaboravio sam reci da mi je prijatelj bio instalirao linux po prvi put pa nije to znao ne zelim da se to ostalima desava:D
ah da instalirao je ubuntu. nisam ni ja vidio da se moze predvidjeti. ja imam centOS i na njemu se mora dodatno instalirati GRUBE.[/quote]
taj bootloader se zove GRUB (http://www.gnu.org/software/grub/) a ne GRUBE , a osim toga nekako mi nije jasno kako to da CentOS ne installira automatski tj. da te pita da installira bootloader - vec ga ti naknadno moras installirat <- kako si ovo izveo ?

chroot :lol:

Jeste, writable je (unazad dvije godine, a zadnjih godinu je default opcija).

http://www.ntfs-3g.org/

hmm. nisam to znao za ntfs mislio sam da se naknadno mora install driver za to :S. hvala na informaciji. sto se tice GRUBa, hvala na ispravci, prvi put kad sam install nije mi ga namjestio drugi put jeste. to sam vidio pod onim opcionalnim instalacijama :D. ko zna, svasta ja uspijem poremetiti

Mislim jarane, da si sazrio da jednom instaliras linux ono normalno na harddisk, bice ti malo jasnije nekakve stvari, naravno uzmi Ubuntu, Suse ili Mandrivu, i izbjegavaj Vmware ili Virtualbox, to cuvaj da premjestis Windows na njega :lol:

to sam i ja konto samo trenutno nemam bas racunara da ga razvaljivam okolo a nemam ni mjesta gdje bi ga stavio :D. zbavit cu ovih dana jedan solidan pc stavit cu 2 HDD za svaki posebno instalirat windows i linux tako da usput malo rastavljam kad nemam drugog posla. life is boring

Nemoj rastavljati, izbrisi sav visak, onolike mp3-ce i divx-i, nisi ni 5% poslusao ostavi samo ono sto slusas, a ostalo pobrisi, napravi mjesta za linux :mrgreen:
Defragmantiraj tvoj disk nakon toga i ozezi instalaciju, koliko vidim bojis se da ces uvijek nesto pokvariti, ako nemas povjerenje u linuxov particioni manager, skini si negdje hirensboot cd imas na njemu partitions magic :lol:
Ama zezam se, ne shvataj ozbiljno :smiley:

ma neka mojih mp3-ica. emotivno sam vezan za njih haha. divx-e ionako przim sve na dvdove ono 6 filmova na jedan dvd lol. dok sve ne iskusam radije se ne bi zezo okolo. mrzim gubiti podatke :D. polako ima vremena. vista mi je na laptopu pa kontam moze biti problema ko zna sta svasta moze biti. mama stalno uzima laptop za posao osim toga navikla je na windowsu raditi pa et radi nje. svakako cu kupiti novi pc.