Imam UBUNTU 10.10 instaliran na laptopu. Nemam Windows, znaci nije dual boot i ti fazoni. Imam samo taj jedan sistem. Zelim da se prebacim na Linux Mint 9 Isadora (Isabela, nebitno) ali ne znam kako.
Problem je sledeci: laptop mi je star i ne moze da boot-uje sa cd-a. Kad sam sa Windowsa prelazila na Ubuntu, cd sa ubuntu je imao taj neki program boot helper i windows me zamolio da instaliram to pre nego sto resetujem laptop i udjem u f2 boot directory. Medjutim, sad kad imam samo ubuntu, ja ne znam kako da svom laptopu pomognem da butuje sa cd.
Ili: da li mogu da instaliram linux mint sa ubuntua bez da ista bootujem?
MOLIIM VAS da mi pomognete, totalno sam se izgubila. Procitala sam hiljadu nekih tekstova, ali nista mi nije pomoglo. Pokusala sam sama da procackam nesto (pokusala sam da sa cd preko wine programa run-ujem linux mint.exe i kao instalirao mi se ali UNUTAR ubunta kao fajlovi… sto znaci nisam uspela… buaaaaaa) HELP PLEASE!!!1
Šta je to, Pentium I ???
Mislim da je puno jednostavnije na Ubuntu-u napraviti to zbog čega želiš da pređeš na Mint nego instalirati drugi OS na laptop koji ne podržava boot ni sa CDa ni sa USBa. Realno jedina preostala opcija je boot sa mreže.Ali ja ne vjerujem da se ne može bootati taj laptop, koji je to model tačno da provjerimo?
Ne, ima još jedna opcija - nađeš nekog sa eksternim CD / DVD uređajem. BIOS po mom iskustvu većinom prepozna te uređaje
da se može bootati sa njih. Ali čudno mi je da laptop koji može goniti Mint ne može da boota sa USB-a. To postoji ja mislim
već od Pentium 4 serije, ako ne i ranije.
BTW, ako ti nije mrsko, navrati ovdje. Nisam nikad tu bio, ali možda će neko biti ljubazan
da ti nađe eksterni CD-ROM da na brzinu instaliraš sistem. Platiš nekom kafu i on ti izađe u susret. Nek’ me ostali Banjalučani
isprave ako to nije moguće. Mislim, Linux Mint se instalira za 5 min bukvalno, a otatak poput updatea onda dovršiš doma.
Kad udjem u BIOS, ima opcija da boot-a sa CDa ali ne znam zasto ne radi. Jedva sam bila i UBUNTU instalirala (ne pitajte kako, mucila sam se par sati i i dalje ne znam kako sam ga naterala). Da nije bilo tog nekog programa u windowsu koji pomaze da boot-a sa CD nikad ne bih uspela. Medjutim u UBUNTU nema tog programa. Pentium cetvorka je, SONY VAIO laptop (ubij me nemam pojma dalje koji je model VAIA posto sam odlepila sa njega nalepnicu sa serijom) i ne znam zasto ima problem sa boot-anjem.
To kako si instalirala ubuntu je bilo preko wubi installera, preko kojega mozes instalirati ubuntu unutar windowsa. Medjutim, ako zelis instalirati linux kao standalone sistem potrebno je da namjestis nekako da ti cdrom bude prvi na listi boot uredjaja. Tek rada mozes pokrenuti instalaciju sa cda prilikom pokretanja racunala.
Problem je difinitivno u BIOS-u negdje. Cak i stariji laptopi su imali opciju boot-a sa CD (npr. Toshiba iz 1999. koji je dosao originalno sa Windows-om 98). Moguce da nisi dobro podesila redoslijed boot uredjaja u BIOS-u a moguce da je neka greska u BIOS firmware-u.
Rjesenje za prvi problem je bezbolno, moras proci kroz sve opcije BIOS-a i vidjeti kako da prebacis CD-ROM kao prvi boot device.
Drugi problem moze biti jako bolan, naima prilikom flash-anja BIOS-a, mozes dosta stvari zeznuti.
Dakle, prvo se probaj malo igrati sa BIOS-om pa tek onda sa novom verzijom BIOS-a.
Jos jedno moguce rjesenje je da provjeris Mint CD na nekom drugom racunaru, da vidis da li se boot-a. Moguce da program sa kojim si przila CD isti nije sprzio u bootable mode-u.
Jos jedno pitanje, da li taj laptop ima floppy drive i da li boot funkcionise sa floppy-ja? Ako ne radi ni CD ni USB a ni floppy boot, onda je definitivno problem sa BIOS-om.
Na koji nacin si sprzila cd? Vjerujem da je slika pravilno sprzena al svejedno da pitam. Znaci, koji mode, brzina, odakle je iso slika skinuta, sa kojim programom, i ako ti jos sta padne na pamet.
Kad udjem u BIOS, ima opcija da boot-a sa CDa ali ne znam zasto ne radi. Jedva sam bila i UBUNTU instalirala (ne pitajte kako, mucila sam se par sati i i dalje ne znam kako sam ga naterala). Da nije bilo tog nekog programa u windowsu koji pomaze da boot-a sa CD nikad ne bih uspela. Medjutim u UBUNTU nema tog programa. Pentium cetvorka je, SONY VAIO laptop (ubij me nemam pojma dalje koji je model VAIA posto sam odlepila sa njega nalepnicu sa serijom) i ne znam zasto ima problem sa boot-anjem.[/quote]
nadjemo se u bl i resimo to. pozz