Prelazak sa wina na linux debian

Zelim da predjem sa windowsa na linux debian distribucija jer nekako po svemu sto sam procitao on nije ne prelak a ni pretezak a zelim malo da se upustim u vode tezeg racunarstva u odnosu na windows klik i gotovo .

E sad odlucio sam se skinuti netinstall.iso od 144MB( debin-40r0-amd64-netinst.iso to je pouni naziv fajla), za amd64 jer mi je proc 64-bitni.

Kad to skinem i narezem na cd, sta trebam onda (naravno mislim da ce to biti bootabilni cd, zar ne?)

jel se instalacije pokrece sama od sebe kao na winu ili trebam prije toga vrisiti neke pripreme kao sto su particionisanje diska na posebne particije. trebam ostavit prostora za neku posebnu swap i ext2 particiju??

1gb rama ddr2 667mhz
sata160gb maxtor 7200rpm
asus m2n4-sli
amd x2 athlon64 3800+
evga 7600gt 256mb pciex16
dvd-rw pioneer
-nemam fdd
adsl speedtouch modem - spaja se preko mrezne karte

To je bila konfiguracija.

hoce li mi svi drajveri raditi na linuxu pitam se??

bili bilo dobro da prvo idem preko dual boota windows-linux dok se ne naucim sa linuxom(ovo ce biti moj prvi susret sa linuxom), ali kako da namjestim taj dual boot jer sam na netu nasao neko objasnjenje ali mi nije toliko jasno, treba neke komande ukucavat u msdos i to.

Nasao sam dosta tema o linuxu na es-u ali opet mi se javlja potreba za postanjem teme iz straha da necu znati to instalirati.

ako je bilo slicnih tema u vezi debiana milom vas postajte link a jos bi vise volio konkretan odgovor. hvala!!!

p.s sta je sa sata diskom hoce li raditi bez problema? na windowsu niasm morao instalirati nikakve raid drivere. hocu li ovamo trebati, jer sam cuo da se to radi sa floppy diskovima a ja nemam floppy pogon.I u cemu je razlika u debian sarge i debianu kojeg sam ja skinuo sa debian.org?

Puno pitanja, probaću da odgovorim redom :slight_smile:

Netinstall će ti instalirati Debian sistem sa Interneta, nadam se da imaš dobru konekciju sa visokim limitom.

Ljudi vole da particionišu disk Partition Magicom zato što je nešto lakši za korištenje i ima više opcija od partitioning alata koji ti dođe uz Linux (Debian), ali za ono osnovno bi i ovaj Debianov trebao biti dovoljan. ext2 nemoj koristiti jer je opasno zastario, koristi ext3 ili neki od alternativnih (reiser, xfs).

Sve što si naveo će ti raditi automatski bez ikakvih drajvera. Za grafiku radiće ti 2d automatski, za 3d ćeš morati skinuti poseban drajver sa nvidia.com stranice.

Dual boot ide automatski bez ikakvih problema.

Sata disk bi trebao biti ok ako je Sata1, sa Sata2 čujem da raja ima problema ali Debian 4 je vrlo frišak (juče izašao ;)) pa bi trebalo biti ok.