Ovo je zalosno… veoma zalosno da mi dodjem da dignem ovu tokten organizaciju u zrak… za pocetak procitajte ovo… neki od vas vec sudjeluju u ovoj diskusiji ( znam - sorry )…
eh kad pogledate web stranice ove organizacije, sigurno ce se neko od vas zapitati “PA ZAR ONI NAS SMATRAJU BUDALAMA”… da - po mom misljenju DA… stavljaju nas u kategoriju zemalja tipa pakistan, senegal i sl. Istina - Bosna nije zemlja snova, ali ja smatram da ipak nismo na tako los nivo spali da nas moraju porediti sa zemljama koje se bore sa gladju, totalnim siromastvom itd…
druga stvar - prenos znanja… ODAKLE? iz proklete dijaspore… ljudi moji - otvorite oci… svi bosanci i bosanke koji odu van da studiraju ili bilo sta drugo imaju bolje opce znanje nego svabe, austrijanci, a da o amerima i ne govorim… na IT podrucju se nasi profesionalci mogu bez problema porediti sa svim profesionalcima sa ove planete… problem je sto su nasi manje placeni i istim tim odma svrstani u nizu kategoriju…
I sad ( iz cista mira ) neka organizacija zeli da zovne profesionalce iz dijaspore koji nece dobiti nikakve pare za internet projekte ( sto je inace razlog losih rezultata ), a nasi strucnjaci neka sjede kod kuce i neka gledaju kud sunce hoda… predivno gospodo - nema problema - ali zasto onda strane organizacije uzimaju osobe iz BiH kao suradnike???
Kao neki sa ovog foruma - i ja nisam u Bosni, ali zato ne kazem da sam veci strucnjak od onih u Sarajevu, Zenici, Bihacu itd itd… ali zar je nama svima ovo potrebno???
Hm, ne znam da li sam dobro skontala o cemu je rijec, jer me ovo bas i ne interesuje, ali koliko vidim rijec je o ljudima iz BiH koji su u dijaspori?
Svako moze da volontira (njegov/njihov “problem”) i da bude ili ne bude placen za to. Ako neko zeli da radi, neka izvoli. Tokten nije uveo nista sto ne bi moglo da postoji i bez njega. Ne kontam zasto tolika frka oko nicega.
Ministarstvo vanjskih poslova
To su organizacije koje troše naše pare odnosno pare namijenjene nama. Znajući kako te stvari hodaju, vjeruj da je na projekat TOKTEN već skršeno dovoljno novca da se zaposli 10ak stručnjaka ovdje
osim ovog sto je vedran naveo, tokten jos fino ( indirektno ) navodi da bosanci nemaju know how i da iz tog razloga neke stvari treba da urade ovi iz dijaspore… a to je ponizavanje svih informaticara u BiH
to je uzimanje hljeba iz usta svim ljudima u toj struci u BiH.
sta treba da radi neko ko ima svoju web-design firmu??? dodje neki tokten i uzme sav potencijalni posao … da je neka zamlja na zapadu u pitanju, bilo bi tuzbi da bi se tokten naplacao kazni i kazni …
imam firmu i ide mi stvar na zivce… imam par osoba koje rade za mene i radi te neke organizacije sad ti isti mogu gledat kud sunce hoda… a rado bi ih tuzio samo to ionako nema smisla jer je ministarstvo ( i drugi ) na strani toktena…
jeste li pogledali diskusije na sarajevo-x.com, http://www.sarajevo-x.com/clanak/031202002 … svaki neinformaticar, svaki papak koji do juce nije kompjutera znao ukljuciti i u svakom slucaju ne zivi od tog kompjutera podrzava ovu akciju …
i sto je najgore, bh-informaticari ce najvise patiti od ovoga …
upravo tako… ipak i sam znas da nije lako nauciti nesto iz podrucja informatike. Bilo kako bilo, organizacija bi se trebala ukinuti… jer ce sada svi sjesti za kompjutere, pa i oni najgori baustelci koji vise nemaju pojma o bosanskom ( usput maternjem ) jeziku i ti isti ce praviti web stranice za nase opstine i sl. dobro… bez problema… meni je draze raditi za strance, barem kod njih znam za sta radim…