E vozdra, situacija je sljedeca:
Haman pa mi je crko hard disk. Mandriva me fino sluzi na ovom sistemu no ne zelim je opet instalirat pa sve ponovo konfigurisat. Zanima me kako je moguce “prenijeti” instalaciju na drugi hard disk? Tj. nije belja ni da je reinstaliram ali da sve instalirane pakete prebacim sa jednog diska na drugi jer mi se ne skidaju opet. Je li ipak dd ultimatno rjesenje ili se to moze bezbolnije?
Moze. Kreiraj root particiju sa istim fs-om na drugom disku i uradi slijdece:
Startaj neki LiveCD:
(as root)
cd /mnt/stariroot
cp -R --preserve=all * /mnt/noviroot
I to je. Tako bar ja radim
[quote=adioe3]E vozdra, situacija je sljedeca:
Haman pa mi je crko hard disk. Mandriva me fino sluzi na ovom sistemu no ne zelim je opet instalirat pa sve ponovo konfigurisat. Zanima me kako je moguce “prenijeti” instalaciju na drugi hard disk? Tj. nije belja ni da je reinstaliram ali da sve instalirane pakete prebacim sa jednog diska na drugi jer mi se ne skidaju opet. Je li ipak dd ultimatno rjesenje ili se to moze bezbolnije?[/quote]
mozes rsync-om…
kreiraj fs na novom disku, mountaj ga pod neki dir npr /mymount i uradi nesto slicno ovom:
rsync -avH / /mymount/ --exclude=’*proc/’ --exclude=’*sys/’ --exclude=’*mymount/’
poslije toga installiraj grub i napravi “proc” i “sys” foldere , postimaj fstab i ostalo sto ide uz bootanje…
Evo i treći način
Kreiraj na novom disku particiju iste veličine, kopiraj staru na novu koristeći dd, a onda koristi resize2fs kako bi je povećao koliko želiš.