Preporučite knjigu za Ubuntu

Pozdrav svima,

Htio bih da napravim reviziju svog dosadašnjeg znanja o Linuxu, tako što bih uzeo neku kvalitetnu knjigu (konkretno o Ubuntu 12.04, koja ce pokriti i generalne principe i koncepte Linuxa) i dnevno išao poglavlje po poglavlje ili lekciju po lekciju. Vjerovatno je rano za knjigu o Ubuntu 12.04, posto je nedavno izasao, ali volio bih da postoji, posto je ovo LTS, i ne mislim ga mijenjat bar naredne 2 godine.

Pošto nisam profesionalni Linuxas, nego obični korisnik, koji ne koristi mnogo funkcionalnosti, a također bih htio da produbim znanje o Linuxu, i da možda nekad uđem i u development volio bih da me iskusni Linuxasi upute na kvalitetnu literaturu. Odavno sam u potrazi za “jednom knjigom” koju bih uzeo i konacno procitao od pocetka do kraja. Uvijek nadjem ili dijelove ili poglavlja, clanke, ali nikad ne mogu da nadjem neku kokretnu kvalitetnu knjigu (npr po lekcijama pa da idem od jedne do druge).

engleski
http://dobosevic.com/Vijesti_i_Novosti/2009/04/besplatne-linux-i-unix-knjige/
http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-knjige-linux-ubuntu
http://domacitutoriali.com/besplatne-knjige-za-linux-i-unix-os

Balkanoidni
http://www.conwex.info/draganp/books_OS_Unix_Linux.html

Problem je sto gui orjentisane knjige imaju vrlo kratak rok trajanja. Npr. knjiga o Gnome 2 napisana prije par godina ti na Ubuntu 12.04 ne znaci puno. Slicno knjiga o Unityju mozda nece trajati dugo. Zato se malo ko muci da pise knjige. Drzi se dobrih blogova, “ideal setup” serija i sl.

upravo

p.s.
preporučujem da prelistate i nađete negdje linkove na debian admin book i slackbook jer u principu linux je linux i to se isto uglavnom radi na svakoj distro, a za gui youtube :slight_smile:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6842

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6830

http://www.slackbook.org/