Preporuka [Distribucija za učenje PHP/MySQL/Apache]

Pozdrav svima!

Kakako nemam nikakvog iskustva s Linuxom htio sam pitati za savjet u nadi da cu ovdje dobiti odgovore.

Htio bih probati Linux za ucenje php-a. Znaci trebala bi mi distrivucija za pocetnike na kojoj bih mogao sto lakse instalirati odnosno podesti Linux da mi radi s php-om, Apache serverom i MySql-om.

Odakle i s cim poceti?

Hvala

p.s. Za ovo bih koristio laptop (P3 800mhz).

Pokusajte sa jednom od Live-Cd distribucija Linuxa,kao Knoppix,Kanotix itd.
Tako cete imati odlicnu podlogu za rad, a kao linux pocetnik (oprostite na primjedbi) mozete isprobati linux bez instalacije na HDD vaseg Notebooka (svoje radove i projekte memorisite na disketu ili hdd <potrebana min 1 fat32 particija>)
Ako ipak imate namjeru instalirati Linux tj. jednu od Distribucija onda bi vam preporucio jednu od Suse 9.1 -10.0 verzija (za Suse je tipicno da je ulozeno dosta truda u Graficke Asistente za konfiguraciju Sistema tako da je ona vrlo ugodna za pocetnike) ili Mandrake 10.1 (vazi isto kao i za Suse).
Moj Predlog bi ipak bio Red Hat ili Fedora (koji pokusavaju sigurnost spojiti sa funkcionalnosti i jednostavnoj upotrebi ali jos uvijek userfrendly) medjutim izabir Linux distribucije je slobodni izbor svakog korisnika.
Link za pregled Linux distribucija sa daljnim linkovima i mirrorsima za skidanje istih.
http://distrowatch.com/

Nadam se da sam mogao biti od pomoci.
pozdrav

Hm… Nebih bas da ovaj post ode u raspravu o distribucijama jer ih ima milion. Nije mi ni bitno koja je distribucija nego sto jednostavnije (i bezbolnije) instalirati Linux i podesiti ga da mi sluzi za pisanje (ucenje) PHP-a. Znaci da nebih instalirao Linux samo zato da ga probam htio sam ga instalirati za radi PHP-a i samo bih ga za to koristio. Pitanje na kojoj distribuciji cu najjednostavnije instalirati: php, apache, mysql?

Ma sve 3 easy to use distribucije (fedora, suse, mandriva) dolaze sa apacheom, phpom i mysqlom koje je lako instalirati … pa eto bujrum …

Znaci li to Hamo da kad instaliram jednu od ove 3 distribucije mogu ovdje na forumu dobiti pomoc oko instaliranja apachea, mysql-a i php-a?
I jos jedno pitanje, moze li mi ovo pomoci (http://www.apachefriends.org/en/index.html) posto sam pocetnik?

[quote=homer_simpson]Znaci li to Hamo da kad instaliram jednu od ove 3 distribucije mogu ovdje na forumu dobiti pomoc oko instaliranja apachea, mysql-a i php-a?
I jos jedno pitanje, moze li mi ovo pomoci (http://www.apachefriends.org/en/index.html) posto sam pocetnik?[/quote]
“Easy to use” znaci da su lahke za koristiti :slight_smile: Ti mozes ako su ljudi raspolozeni dobiti pomoc i za one koje su teze za koristiti ovdje …
Eh nemoj se nista plasiti … php, apache i mysql se u sve ove 3 distribucije mogu instalirati u 2 - 3 klika misem … kad instaliras jednu od njih reci cemo ti kako ako do tad sam ne skontas … uglavnom uz sve te distribucije dolazi apache, mysql i php tako da ne moras skidati sa interneta …

Nije stvar diskusije o distribucijama vec objasnjenja koja su mnogim korisnicima ovog foruma sa slicnim problemima potrebana (bez licne uvrede),pogotovo posto se radi o notebooku potrebno je malo vise informacija prikupiti prije instalacije Linuxa na isti,da se instalacija na istom ne bi zavrsila u visesatnom ili visednevnom trazenju po helpforumima (koji cpu,chip,graficka karta audio karta itd)…Zato je pocetnicima za preporuciti Live-CD Distribucije koje startaju sa cd ili dvd u kojima je kernel extremno “obogacen” modulima (“drajverima”) da bi se omogucila apsolutna hardwerska kompatibilnost,a kod mnogih notebooka je poznat problem suprotnosti gore navedenog,zbog mnogih exoticnih cipova i ne suradnje proizvodjaca sa Linux Kernel Hacking Timom koji i nemaju namjeru da pokriju bas svaki hardwer na trzistu.
Iako su Suse,Mandrake,Red Hat ili Fedora namjenjene za laksu korisnicku upotrebu nemora znaciti da ce pruziti apsolutnu hardware kompatibilnost,u tom slucaju je potreban rucni rad i nesto vise znanja.

Ako nikad niste koristili Linux,nepoznajete kompiliranje Kernela (u slucaju dogradjivanja modula)
niste koristili editor vi ili pico,nemate informacija o xinet.d , httpd,iptablesa i njihovim konfiguracijama pod Linuxom ili nekoj od Linux Distribucjia bilo bi preporucljivo da se dodatno informisete inace bi “avantura Linux” da se pretvori u “Linux Nesrecu”

P.S. Ideja Live-CD je takodje i analiza sopstvenog pc ili notebooka dali linux funkcionise na istom i dali neki od hardwer uredjaja treba dodatni rad (modul ili patch ili "rucno podesavanje) da bi funkcionisao,pored toga da je to idealna idejaza koristenje vec 99,9 % vec konfigurisanog sistema koji je uvijek spreman za upotrebu a nemoze da se kompromituje.

pozdrav

Ok. Samo jos jedno pitanje. Koja je od ove 3 distribucije najmanje hardverski zahtjevna?

Kako bi bilo da posaljete podatke notebooka barem osnovne :cpu,ram,hdd,graficka i audio card

Kod svih Linux Distribucija vrijedi isto:

1. deaktiviranje svih nepotrebnih deamona ,servisa.
  2. jedan resursno stedljiv Windowmanager kao blackbox ili ICEwm.
  3. filesistem bez junaling opcije.
  4. dosta velika swap particija.
  5. kompiliranje kernela (izbacivanje svih nepotebnih modula i funkcija)

Moj predlog Suse 10.0 sa Fluxboxom i gore navedenim tackama sem 5. ako niste sasvim sigurni.
Suse zato sto ima enormno “obogacen” Kernel (hardwerski modula),fluxbox zato sto mu je potrebno tek 1,5-2 mb Rama,sto vama i vasem notebooku itekako moze biti dobro rijesenje

pozdrav

Iz mog iskustva … Mandriva

[quote=die7]Kod svih Linux Distribucija vrijedi isto:

1. deaktiviranje svih nepotrebnih deamona ,servisa.
  2. jedan resursno stedljiv Windowmanager kao blackbox ili ICEwm.
  3. filesistem bez junaling opcije.
  4. dosta velika swap particija.
  5. kompiliranje kernela (izbacivanje svih nepotebnih modula i funkcija)[/quote]
    Covjece … znas li sta znaci POCETNIK ? Cemu to nepotrebno plasenje ljudi ???

[quote]Moj predlog Suse 10.0 sa Fluxboxom i gore navedenim tackama sem 5. ako niste sasvim sigurni.
Suse zato sto ima enormno “obogacen” Kernel (hardwerski modula),fluxbox zato sto mu je potrebno tek 1,5-2 mb Rama,sto vama i vasem notebooku itekako moze biti dobro rijesenje[/quote]
Moj prijedlog … Linux From Scratch … za pocetnika dusu dao …

PCLinuxOS je u zadnje vrijeme proglasen kao najbolji pocetnicki distro.
Ja sam prije godinu i vise dana otisao sa Debiana i do prije 2 mjeseca sam probao na desetke distribucija. PCLinuxOS ih bije sve. Jedini nakon Debiana koji radi ono sto mu kazem. Ima apt-get i Synaptic koji rade savrseno. Kompajliranje ide u cugu. U 2 mjeseca samo jedna greska i to jucer kad sam instalirao jednu igru (mala beze greska oko path-a).

Ako neces da te boli glava, ako hoces da imas Mandrivinu ljepotu, ako zelis da na 1 CD-u imas sve sto ti treba…onda skini ovaj distro. Mozes uraditi i upgrade (oko 100MB) da bi imao KDE 3.5.

Bez komentara

Evo mene opet.

Instalirao sam SuSe 9.3. I na moje iznenadjenje sve je proslo kako treba. Sve komponente su uredno prepoznate i moj prvi dojam je krajnje pozitivan. Evo cijeli dan imam onog smajlija na licu.

Posto nisam siguran kako trebam podesiti internet konekciju prije nego nesto zabrljam hocu vas da pitam kako to da uradim. Internetu pristupam preko Logosoftove (HS) kablovske konekcije. I naravno kako da doinstaliram: php, apache, mysql?

Samo da napomenem da mi je modem spojen na switch a ne direktno u kompjuter jer imam jos jedan PC na Win-u.
Dakle kako dalje?

Ovo pišem po sjećanju, pa me nemoj držati za riječ. :slight_smile: Nadam se da će neko ovo ispraviti/dopuniti.

Yast - Network Devices - DSL

• odaberi PPP over Ethernet
  • odaberi svoju mrežnu kartu (pretpostavljam da je prepoznata)
  • tu negdje odabires hoćeš li da se veza uspostavi prilikom bootanja, kasnije koristiš Kinternet alat da uspostavljaš konekciju
  • gdje god imas, biraj DHCP
  • ukucaj ime provajdera, username, password

Mislim da je to sve, kod mene je bila potpuno ista situacija, (lol, switch, suse 9.3, WinXP) i radilo je bez problema.

A da bilo šta instaliraš, idi na Yast - Install/Remove Software. A evo i ovo. (prvi hit kad u Google ukucaš ‘suse install apache’)
http://www.novell.com/coolsolutions/feature/595.html

Evo malko kasno sam vidio ovaj post, ali nema veze.

Licno, moj prijedlog bi ti bila Debian distribucija. Unutar
Debiana dobijes ovaj odlican front-end za managment
paketa zvani Synaptic Package Manager. Njega otvoris,
odaberes Apache 2, apache2_php module, mySQL, kliknes
Install i on sve odradi za tebe. Sto se tice pokretanja PHP
stranica, snimas ih u /var/www/apache2-default/ folder i
u browseru ih otvaras kao
http://localhost/apache2-default/stranica.php.

Ovo ti licno znam da radi jer i sam radim u PHPu i koristim
Kate i Bluefish Web Studio od ponudjenih programa. Postoji
i Quanta koja mi ne radi kako treba tako da se drzim ova dva.
Moj prijedlog da na SuSEu probas Quantu.

Oko internet konekcije na Debianu, kao root kucas:

i imas menu-driven front-end za podesavanje PPP over
Ethernet konekcije (broadband).

Sada kad vec imas SuSE, otvori YaST > Add/Remove Software …
Ukucas u Search textboxu ‘Apache’ i odaberi Apache2 (ne samo Apache),
isto ponovi za MySQL, a za PHP ukucas u textbox ‘PHP’ i odaberes modul
za Apache - ‘libapache2_php4’.

Nakon sto to sve (uspjesno nadam se) instaliras, snimaj sve stranice u
/srv folderu i pokreni u browseru kao
http://localhost/stranica.php
Da provjeris nakon instalacije je li Apache instaliran ukucaj samo
http://localhost/

Vidi ako ima Quanta (ne Quanta+) medju paketima koje SuSE nudi pa
je instaliraj, ako nema, moj prijedlog da radis u Kateu jer on ima markup
za PHP.

Ako imas jos nekih pitanja, mislim da su ova za internet konekciju vec
odgovorena na http://start.linux.org.ba/FAQ pa pogledaj, mozda ima i
tvoj slucaj :wink:

Eto tako puno se ja naprica.
Probaj sve ovo pa javi kako je proslo.

Pozdrav.

Dzeni hvala na uputama sve je ispalo kako treba. Jedino sto nisam odmah skontao kako pokrenuti konekciju. Taman kad sam mislio da je to negdje zavuceno skontam da imam šteker na taskbaru hehehe. Ljudi (i cure:) ) ovo super izgleda, skoro pa ko na MAC-u hehehe.

Ali ima jos pitanja naravno. Skinuo sam sa interneta novi Firefox 1.5 za Linux ali kako ga instalirati.

Hvala jos jednom svima.

p.s. sto se tice Debiana mislim da bi mi bilo glupo u pocetku da stalno mijenjam distribucije dok ne skontam bar osnove kako ovo sve fercera, u svakom slucaju hvala.

Preporučujem da se držiš zvaničnih Suse paketa, odnosno da potražiš Firefox 1.5 paket za Suse 9.3. Suse ima neki update repozitorij ali vazda zaboravim kako se dolazi do njega. Inače instalacija je već nekoliko puta objašnjavana na forumu, ali vidio sam par neiskusnih korisnika koji su se prilično izgubili sa instalacijom Firefoxa pa sam odluči :slight_smile:

Pretpostavljam da je upakovan u tar.gz paket, tako da kao prvo raspakuj package u neki folder gdje ga zelis instalirati (right click na paket, SuSE ima Ark, odaberes Extract Archive). Ako Ark nekim cudom ne bude na sistemu uradi to iz terminala:

Pregledaj novonastali folder za README i INSTALL file. To su obicni text fileovi, otvori ih sa Kate pa procitaj uputstvo, mada pretpostavljam da je procedura:

[code]% ./configure
% make
% su -
(ukucaj pwd)

make install[/code]