Dakle koji po vama je download manager najbolji.Ja koristim trenutno gwget ali me interesuje ima li neki koji ima mogucnost da recimo prekine download u odredjeno vrijeme ili da pak startuje download u odredjeno vrijeme(schedule)!?
Hvala
Ja isto imam gwget, ali na kraju opet idem u terminal i koristim wget i kombiniram sa cron
wget i aria2
Koristim KGet,dobar je.Ali nema opciju sa podesavanjima kad da krene a kad da stopira down.
JDownloader
pošto najviše skidam sa kojekakvih download servisa a la Rapidshare, pa mi je najčešće korišten alat.
Napravljen je u Javi, tako da isti folder sa programom samo kopirate na 2. sistem i nastavite skidati. Ima
sam svoj update, tako da se ne morate brinuti što ga nema u paketima distribucija. Onda sam
skenira linkove koje mu date. Dovoljno je da u browseru samo kopirate linkove i nj link grabber ih sam
skenira i vidi da li su linkovi još valjani. Onda ih grupiše ako je recimo download raštrkan na više rarova
ili sl. Također sam raspakuje rarove ili bilo koji drugi zapakovani fajl.
Deluge
koristim za torrente.
tucan je dobar, ima podrsku za neke premium download servise kao rapidshare, megaupload i tako!
JDownloader je takodje dobar, pogotovo za free usere ovih istih servisa jer moze da radi reconnect na net i krene da skida, unosi captcha sam, itd…
pored toga koristim i skriptu sa skidanje rapida, koja koristi wget i njegovu mogucnost snimanja cookie-a pa koristim za rapid i megaupload i hotfile premium servise, sto je super, sto takodje daje mogucnost da pokrene skriptu u odredjeno vrijeme i prekines ako treba!
E fino fino.Sladak ovaj tucan xD
ja koristim axel (comand line nije za rs) za mene jedan od najbrzih jer napravi vise konekcija…moze se ugraditi i u apt
Tucan me odusevio,sljaka super i ima na panelu lijepu ikonicu.
Posto ovaj jdownloader nije u Synaptic Package Manageru niti u Ubuntu Software Centre,kako da instaliram ovaj program.Tacnije ne znam koristiti Terminal.Kako da ga instaliram?Hvala
Najbolji način je da dodaš PPA (Personal Package Archive) za taj program, tako da bude dostupan is Synaptic-a. Otvori Terminal i ukucaj sljedeću komandu:
sudo add-apt-repository ppa:jd-team/jdownloader && sudo apt-get update && sudo apt-get install jdownloader
Ova se komanda sastoji od tri dijela (odvojena sa “&&”):
- dodaje PPA u “Software Sources”,
- osvježava “Software Sources”,
- instalira program.
e *** sad … skino sam film i ode desni klik na njeg u jdownloaderu i obrisa ga… mislio sam da ce obrisat samo iz liste…kad ono ode i sa desktopa… nema u kanti… nigdje… xD
moze li se vratit kako da ne skidam ponovno ?
Mislim da ne moze. Imao sam slican problem.
Hvala meho_r,
Instalirao sam preko Terminala pomocu one komande.Znaci li to da mogu i ostale programe ovako instalirati,pomocu ove sudo komande?
[quote=d33nan]Hvala meho_r,
Instalirao sam preko Terminala pomocu one komande.Znaci li to da mogu i ostale programe ovako instalirati,pomocu ove sudo komande?[/quote]
Da, možeš, ukoliko se program nalazi u repozitorijima i ukoliko znaš tačno kako se zove. Kratak opis strukture komande za instalaciju/uklanjanje softvera:
- sudo znači da pokrećeš komandu koja slijedi sa administratorskim privilegijama,
- apt-get je program pomoću kojega vršiš instalaciju, uklanjanje i druge operacije sa softverom,
- treći element u komandi određuje da li ćeš instalirati (install) ili ukloniti (remove) program,
- zadnji element je ustvari ime programa kojega želiš instalirati.
Najčešće korištene operacije (uzet ću jdownloader kao primjer):
- Instalacija programa: sudo apt-get install jdownloader
- Uklanjanje programa: sudo apt-get remove jdownloader
- Osvježavanje (update) repozitorija: sudo apt-get update
- Instalacija novih paketa (update-a)*: sudo apt-get upgrade
Ukoliko se softver koji želiš instalirati ne nalazi u repozitorijima, možeš pogledati da li postoji PPA (Personal Package Archive) za njega. Kada pronađeš odgovarajući PPA, potraži boldirani tekst pod Adding this PPA to your system (nešto poput: ppa:jd-team/jdownloader), koji kazuje šta trebaš ukucati u sklopu komande, koju ću navesti u nastavku, da bi dodao PPA među repozitorije. Npr. za jdownloader, uradiš sljedeće:
- Dodaš PPA među repozitorije: sudo add-apt-repository ppa:jd-team/jdownloader
- Osvježiš (update) repozitorije: sudo apt-get update
Nakon ovoga možeš instalirati program.
Dakle, kôd: sudo add-apt-repository ppa:jd-team/jdownloader && sudo apt-get update && sudo apt-get install jdownloader sastoji se ustvari od tri komande povezane sa &&, tako da ne moraš čekati da završi jedna da bi unio sljedeću…
- Prije instalacije novih paketa (update) potrebno je, naravno, prvo osvježiti repozitorije sa sudo apt-get update.