Preporuka za Linux distribuciju (PII 300MHz, 64 MB, 8 GB)

Imam stari laptop pII 300MHz, 64MB rama, 8GB i htio bih da mi normalno radi :slight_smile:
sa win98 je problem jer mi ne prepoznaje stikove i usb uredjaje, win2000 je prespor, pa mi je preostao Linux
Probao sam DSL ali ne mogu mountati diskove ni usb stik
Probao sam Puppy, sve radi, ali ne mogu koristiti Text editor (Abi), jer nema naših slova
Probao sam Ubuntu i BHLD live cd, ali toliko sporo rade da je nepodnošljivo.

Dakle, ima li išta da se preporuci da ne zahtjeva jaku konfiguraciju, da ima text editor na našem jeziku (OO, Abi), da ne moram cekati pola sata da se pokrene… itd

Slax, Vector Linux? Ako ne mogu zadnje verzije, sigurno može neka od prije 2-3 godine (u svakom slučaju će bolje raditi od Win98)

Slax ne preporucuju ni autori kao desktop distribuciju jer je namijenjen za USB sticka (a i malo je in flux kako mijenjaju stranicu i izasla nova verzija). Probaj sa Slackwareom – podesiv je, nije bloatware a ima sve to sto tebi treba – HAL radi u 12.0 tako da ti se stickovi automountaju, diskove ce ti sigurno prepoznat (koji je chipset na maticnoj?) a sto se tice tekst editora to je tvoj izbor. OpenOffice je daleko najbolji jer ima najvise mogucnosti (nabaci onaj OpenOffice Quickstarter koji preloada one gluposti pa se OOo brze pokrece), iza njega bi stavio KWord (ali pretpostavljam da ces vrtit XFCE) i iza njega AbiWord. AbiWord je poprilicno fin editor samo sto snima dokumente u nekom cudnom formatu.

Imam i ja takav laptop, isto p2 300 MHz, 64 MB RAM i prvo sam stavio zenwalk medjutim sporo mi je radio pa onda stavio slackware 11 i odlicno radi.

pa mozes ubuntu instalirati na HDD sa live cda. i ja mrzim one live cdove al ima full verzija ubuntua koja se instalira dodje zajedno na live cdu

Trebalo bi se i to moći namjestiti… možda da probaš otvoriti konzolu pa kucati setxkbmap bs (ili hr ili si).

Thnx Vedran
Fura Puppy, e sad da li bi mi neko mogao pomoci, jer sam tanak u linuxu, kako da nastimam PCMCIA wirelless karticu Tecom WL5020i da radi, da se mogu nakaciti na internet, jer na laptopu nemam mrezne karte,

Ako neko ima iskustva sa Puppijem, da malo pomogne, hvala

Kad skeniram uredjaje izbaci mi:

Description: Linksys MP11v4 802.11b
Vendor: 17fe device:2120 kernel module: unknown

Za ovu karticu trebaš koristiti ndiswrapper. Ovdje postoji neki tutorijal za puppy: http://puppylinux.org/wikka/NdiswrapperPuppy

u vezi ove komande “setxkbmap bs”, ona mi ucita nasa slova, ali nakon restarta sve se vrati na default, pa ima li neko trajno rješenje

a ovo u vezi ndiswrappera, izgleda da je to to, ali probacu kad dodjem kuci

Ima! Otvori fajl /etc/X11/xorg.conf, potraži sekciju koja izgleda otprilike ovako:

Section "InputDevice" Identifier "Keyboard1" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "us" Option "XkbOptions" "compose:rwin" EndSection
Ovdje pod XkbLayout umjesto “us” stavi “bs”.

riknula im stranica:

[quote]Warning: mysql_connect(): User bkauler4 has already more than ‘max_user_connections’ active connections in /mounted-storage/home7/sub003/sc14300-FRIH/puppylinux/user/maincore.php on line 110
Unable to connect to SQL Server[/quote]
nisam nista dir’o, zivota mi!

:smiley:

Ova Tekom kartica pise da nije podržana linuxom

http://en.laluvirtual.web.id/linux/a-z-wireless-lan-for-linux-20.html

A u tom istom spisku se kaže da je druga Tecom wl5021 podržana, pa sam tu uzeo umjesto ove,

E sada, ovdje se navodi da je ova kartica “This driver was included into the Linux kernel since 2.6.17-rc2.”, a Puppy je 2.6.21.7 kernel, što bi značilo, kako sam ja razumio, da bi je trebao prepoznati, medjutim nije…

http://bcm43xx.berlios.de/

Pa moze li kraca uputa, kako da to odradim, hvala

trebaš “izvaditi” driver iz firmware-a, znači skineš fwcutter (berlios); skineš win driver; bcm43xx-fwcutter driver.sys; cp *.fw /lib/modules… rmmod bcm43xx; modprobe bcm43xx; iwconfig

ps:
pretraži forum

pps:
al si se zado :slight_smile:

Ma znas mene, kratkotrajni zanos.

Sada pokusavam nastimati ovaj laptop da ga moj babo penzioner (god.1945) moze koristiti bez puno razmisljanja (pokreni “word”, snimi na stik, izadji na internet i to je to)

Ima jos advanced opcije, al to sumnjam da mogu nastimati: Prikljuciti Canon foto aparat i skinuti slike.

[quote=Irfan]Ova Tekom kartica pise da nije podržana linuxom

http://en.laluvirtual.web.id/linux/a-z-wireless-lan-for-linux-20.html[/quote]
Te informacije su zastarjele, osim toga mnogi kada kažu “nije podržano” to znači “podržano je sa ndiswrapperom” (kojeg neki ne žele da koriste iz principa). U svakom slučaju bolja ti je kartica koja ima native driver.

ndiswraper ima ugrađen u puppiyu ali ne prepoznaje ove tecomove kartice nakon ucitavanja win drivera, a nisam bas iskusan oko instalacije linux drajvera (tj. nemam blage veze kako se to radi)