Pretrazivanje foldera pomocu komandne linije

interesuje me da li postoji razlika izmedju

i

:?:

Iz mog iskustva grep -R “rijec” * pretrazuje po svim fajlovima dok grep -R “nesto” *.php samo trenutni direktorij, tako da mislim da ce ti prvi taj pretrazit samo trenutni dir.

[quote=afan]interesuje me da li postoji razlika izmedju

i

:?:[/quote]
Osnovna razlika je što ti druga komanda neće pretražiti fajlove koji počinju tačkom niti ući u poddirektorije tekućeg direktorija koji počinju tačkom (ali hoće poddir poddir).

znaci da za moje potrebe, a to je pretrazivanje koda ili komentara ili nesto sl. unutar fajlova-i-foldera-koji-ne-pocinju-tackom, obe komande daju iste rezultate?
konkretno, ako npr. trazim fajlove i mjesta gdje sam sve pozivao funkciju show_preview()

#grep -inr "show_preview(" ./
#grep -inr "show_preview(" ./*

oba nacina mi trebaju dati isti rezultat?

ok. hvala Vedrane.

jesi pokusao komandu

jako korisna :wink:
pozz

@afan: ja inace (vrlo uspjesno) koristim grep -RH “string_u_fajlu” * (naravno prvo cd u top direktorij).

[quote=back_ghost_87]jesi pokusao komandu

jako korisna :wink:
pozz[/quote]
#man find
find - search for files in a directory hierarchy

ja sam pitao za pretrazivanje neke rijeci ili fraze unutar nekog fajla, koji se nalazi unutar nekog direktorija, koji se nalazi unutar…
:smiley:

ja koristim -r (identicno -R), -i da se ne zafrkavam sa malim i velikim slovima, osim ako mi nije bitno, -n da mi pokaze u kojo linij se nalazi, ./ je isto sto i * (pretpostavljam ?)

ne znam u cemu je stvar ali sa -H ili bez dobijam isti rezultat, tj. ime fajla je navedeno u oba slucaja?!?