Prevod Blendera i uvrstavanje tog besplatnog 3D paketa u BHLD

Blender je veci 3d program, i vrlo dobro je poznat. Njegova popularnost sve vise raste, i on nudi najvise opcija od svih drugih freeware 3D programa.

Pa predlazem da pokrenemo projekat njegovog prevodjenja a zatim uvrstavanja u BHLD ili ako ne u prvom planu, kao primarni, onda kao dodatak, koji se moze skinut il’ tako nes’.

Voljan sam da zapocnem, ucestvujem, vodim taj projekat, a siguran sam da ce se javiti i dobar broj ljudi iz moje 3D zajednice koji ce mi pomoc u tome (www.3dbih.org).

Mozda ce neki reci da ljudi puno ne koriste taj program, pogotovo kod nas pa ne bi imalo smisla prevodit, pa odmah da kazem da izbjegnete takve komentare, jer niko ne zna (od ljudi) sta ce se desiti, ako nista… nikom nista :smiley: | ali moze i biti pozitivnih ishoda ovog, ne i tako velikog projekta…

pa et… ostavite koji komentar o tome sta mislite o ovom projektu…hvala.

Evo Edine budici da se ja u ti medjusobno dobro poznajemo i cesto vidjamo ja bih rado pomogao u prevodjenju na jednom od maratona koje bi ULK organizirao

[quote=MayaTitan]Blender je veci 3d program, i vrlo dobro je poznat. Njegova popularnost sve vise raste, i on nudi najvise opcija od svih drugih freeware 3D programa.

Pa predlazem da pokrenemo projekat njegovog prevodjenja a zatim uvrstavanja u BHLD ili ako ne u prvom planu, kao primarni, onda kao dodatak, koji se moze skinut il’ tako nes’.

Voljan sam da zapocnem, ucestvujem, vodim taj projekat, a siguran sam da ce se javiti i dobar broj ljudi iz moje 3D zajednice koji ce mi pomoc u tome (www.3dbih.org).

Mozda ce neki reci da ljudi puno ne koriste taj program, pogotovo kod nas pa ne bi imalo smisla prevodit, pa odmah da kazem da izbjegnete takve komentare, jer niko ne zna (od ljudi) sta ce se desiti, ako nista… nikom nista :smiley: | ali moze i biti pozitivnih ishoda ovog, ne i tako velikog projekta…

pa et… ostavite koji komentar o tome sta mislite o ovom projektu…hvala.[/quote]
Ja bih rado pomogao također i smatram da bi Blender definitivno trebao dobiti mjesto
na BHLDu za kojeg smatram da treba početi ozbiljnije razmišljati a ne samo biti LiveCD…

P.S. Za prevođenje 3D programa uključio bi se veliki broj tehničkih riječi pa predlažem da
se odmah prevodi i dokumentacija (podjela po grupama, ko će šta prevodit) …

hocemo, samo polako, ideja je tek pocela :smiley: … da mi prevedemo program, pa onda doc, mada je sigurno da je dokumentacija duza, ali nekako i laksa za prevest… I u pravu si, treba strucnih ljudi dovest, ali to nije problem, samo me zanima sta vi mislite, pa onda da se prihvatimo posla…

Poznavajući (po porukama :D) ovu raju sa foruma, svi su ZA, samo treba malo organizacije :wink:

ako je samo to u pitanju onda racunaj da je sredjeno :smiley: ali bice ovdje potrebno truda… zato kada zavrsimo :wink:

p.s. na www.3dbih.org je napravljena grupa korisnika pod nazivom “Blender 4 BHLD Translators”. Svi koji bi zeljeli ucestvovat, nek se prijave u tu grupu, iz razloga da tamo znamo ko je u timu. nek se reg na site ako nisu vec… direktan link za grupu je: http://3dbih.org/groups.php?m=details&g=2

Naravno podržavam ovaj projekat. Ako vam mogu na neki način pomoći samo javite, mada se neću moći uključiti u samo prevođenje zbog nekih drugih obaveza. Svakako ćemo uključiti Blender u BHLD ako bude potpuno ili djelomično preveden.

Što se tiče prevođenja, nije vam potreban maraton, možete odmah skinuti fajlove i početi raditi. Inače, mislim da neke stručne termine ne treba prevoditi odnosno treba ostaviti na engleskom, jer oni koji se bave time su već naučili engleske termine, a ostalima i tako nije bitno. Ipak, vi kao 3D community vjerovatno već imate neku svoju terminologiju, pa je možete dopuniti u naš rječnik.

Primjetio sam da se na ETFu koristi Blender ali vrlo stidljivo zato što važi za “komplikovan”. Možda bi se mogao organizovati neki kurs korištenja Blendera? Ili malo pojačati dokumentaciju, gdje vam opet može pomoći naš wiki. U svakom slučaju samo naprijed i možete računati na mene što se tiče nekih tehničkih pitanja.