[PREZENTACIJA] Free/Open Source Softwarea u Osnovnoj školi Grbavica 1

Jučer su članovi Udruženja Linux Korisnika održali prezentaciju Free/Open Source Software-a i GNU/Linuxa učenicima i profesorima Osnovne škole Grbavica 1 u Sarajevu. Ovaj dan u školi obilježen je kao Dan Informatike, gdje su učenici mogli pokazati projekte koje su radili koristeći računar.

Učenici su prezentirali i nekoliko radova na temu Linux, slobodni i otvoreni softver, što je bilo pravo zadovoljstvo slušati. Poslije radova učenika, članovi Udruženja su održali prezentaciju o tome šta je to Free/Open Source Software, šta je ULK i čime se bavi, te prezentirali projekat “Školarci” (Amila). Nakon toga, učenici su mogli vidjeti kako Linux izgleda. Bili su oduševljeni mogućnostima XGLa i igricama, posebno Quake-om (Sanel i Dženita).
Na kraju smo učenicima podijelili 100 CDova Ubuntua. Nažalost, nismo imali foto aparat da zabilježimo ove trenutke dječije radosti i desetine ispruženih ruku. Naše zadovoljstvo je svakako bilo nemjerljivo.

Ispred ULKa na prezentaciji su bili Sanel Zukan, Dženita Numić i Amila Akagić.

Nadamo se da će ova saradnja biti nastavljena i da ćemo imati više osnovnih škola koje su spremne upoznati svoje učenike sa FOSSom i GNU/Linuxom.

U našoj školi sam instalirao Ubuntu (na jednom računaru), obrisan Windows, pa se sada koristi OpenOffice umjesto Microsoft Office-a, a i djeca se ponekad zabavljaju igrama koji ima dosta na Ubuntu-u. Gnome na Ubuntu 6.06 zaista izgleda fantastično. :slight_smile:

Samo još napisi o kojoj školi je riječ, za one koji ne znaju. :slight_smile:

Za one koji ne znaju, riječ je o mojoj školi, Safvet-beg Bašagić, koja se nalazi pored mosta Drvenija.

Super vijest.
Svaka cast.
Pozdrav