Jedan jako dobar fazon kojeg sam vidio na Gentoo forumu jest taj da oni ubacuju
u naslov poruke status, pa sam mislio da bi bila dobra praksa da i mi to pocnemo,
evo par primjera:
Kako instalirati XGL u Gentoo? [RIJESENO]
Kako kompajlirati kernel? [WIKI]
Kako napraviti novu temu na forumu? [GOOGLE] ili [RTFM] [PROJEKT] Skolarci otvaraju natjecaj za prevodjenje TuxRacera [PRIJEDLOG] 30 stvari koje nedostaju GNOME desktopu [RJESENJE] Stimanje vaseg custom bootscreena
Koliko znam to ne rade korisnici-citatelji vec moderatori-administratori. Sem toga, nisu sve poruke tako oznacene; samo one za koje moderator uvidi da je diskusija zavrsena.
Pa cini mi se da korisnici mogu sami izmjenjivati teme koje su napravili.
Slazem se da je to posao moderatora, no kao sto stoji u naslovu, ovo je: [PRIJEDLOG]
Praksa koja se primjetno prosirila zadnjih pola godine po raznim linux forumima. Odlicna fora. Ako npr. ima vise istih tema, ona RIJESENO te odmah privuce.
Ako se moderatorima dadne editira svaku temu…
Podržavam. Ako autor sam nije zainteresovan da edituje topic, moderatori to trebaju uraditi. Osim toga, teme se trebaju zatvarati! Da se ne dešava da neko oživljava dvije godine star thread samo zato što liči na njegov problem.
[RIJEŠENO] i [RIJEŠENJE] mi se čini previše sličnim. Ili ako ne ta dva, zašto [RIJEŠENJE] ne bi išlo u [WIKI]. Ako sam nešto riješio, a niko nije o tome pitao na forumu, a ja sam voljan da napišem nešto na tu temu, onda je tome mjesto na wikiju, ne na forumu.
Dalje, ne bih dodavai tagove [GOOGLE] i [RTFM], jednostavno previše posla za moderatore a ne baš neki efekat.
Dakle, podržavam slijedeće tagove:
[RIJEŠENO] definitivno najkorisniji tag, uvijek te threadove prve čitam na Gentoo forumu. Nakon ovog taga, temu bi trebalo zaključati.
[WIKI] super stvar, nek malo ljudi više čitaju i po mogućnosti dopunjuju naš wiki. Thread sa ovim tagom bi se mogao zaključati samo ako je moderator 100% siguran da na postavljeno pitanje ima adekvatan i dovoljan odgovor na wikiju.
[PROJEKT] i [PRIJEDLOG] ok tagovi, čisto informativno. Definitivno ne zaključavati teme sa ovim tagovima.