Prikopcavanje Linuxa na mrezu

donio sam svog lindzu na posao. moj sistemski je malo bizi a i jako je tanak sa linux-om. on je jedan od onih diplomiranih M$-ovaca.
planiram da plako sve vise koristim linux box na poslu a sve manje win, a nadam se da cu jednom i totalka se presaltati :slight_smile:
e, sad mi treba vasa pomoc, neke osnovne informacije. kod kuce mi je linux sam prepoznao router i sve ostalo i sam se priheftao na internet i kucnu mrezu. ne znam kako to ide sa mrezom u firmi. htio bih, kad budem vec maltretirao sistemskog, da znam sta da ga pitam. da bas ne budem totlnu dudek!

:slight_smile:

Pretpostavljam da imate lokalnu mrežu u kojoj je DHCP već podešen, tako da bi trebalo da ti Linux prepozna sve i ponovo se spoji :slight_smile: U suprotnom, pitaj ga za IP adresu, netmask i gateway, dakle ono standardno. Ako ima neki proxy pitaj ga i za to. Ako koristite ISA vjerovatno će jedina aplikacija kojom možeš pristupiti internetu biti Mozilla / Firefox - pitaj ga za IP adresu pa je unesi kao proxy server. Ako imate shared printere pitaj ga za tačno ime printera kako je sharovan (npr. HPLaserJet) jer ga moraš tačno tako unijeti u prozor za konfiguraciju kao i IP adresu. Lokalnu mrežu bi trebalo da možeš istraživati vrlo jednostavno koristeći Smb4k.

Eto toliko, ništa mi više ne pada na pamet…

hmmm moze ti jedino problem biti ako koriste ISA Client da bi pristupao internetu, naime nemas ga za linux :frowning:

Jesi siguran ?

http://www.faqs.org/docs/Linux-HOWTO/Web-Browsing-Behind-ISA-Server-HOWTO.html
8)

Navodno su sad to ugradili u Firefox. Moglo bi i sa drugim browserima itd. ali je malo komplicirano.

absBrain:
ne znam iskreno sta da ti kazem, ali nisam siguran da ce raditi, probat cu ovih dana