Printanje iz openoffice-a u PDF ne radi vise?!?

znam da sam bio u stanju ranije printati u PDF neki dokument. ali posto to nisam koristio vec duze vrieme nemam pojma kada sam “izgubio” tu mogucnost? jedostavno, openoffice mi ne daje vise da printam u PDF?
na kraju sam prebacio dokument u Mac i isprint’o u PDF. :smiley:

A smeta ti ići na:

File -> Export as PDF…

?

[quote=canci]A smeta ti ići na:

File -> Export as PDF…

?[/quote]
ha, ha, ha, ha :smiley:
ova bi dobra!

ma, uvijek je bilo pod “Print” tako da nisam ni obracao paznju…

Hvala puno.
:wink:

Nema problema. :slight_smile: To što si imao pod print je nešto drugo. To je onaj driver (CUPSov ako se ne varam?) za “printanje” u PDF.
Možeš ga koristiti iz sve ijednog programa koji može da printa. Eh sad, ne sjećam se šta moraš imati instalirano za to – na Debian
i na Ubuntu / Mint je paket cups-pdf . Naravno, uvjet je uvijek da ti je CUPS isto instaliran i pokrenut. Obrati se dokumentaciji
svoje distro za više informacija. Mada, ako koristiš bilo koju od velikih, onda je to većinom instalirano i ne trebaš puno čačkati.

Ovaj drugi postupak je OpenOffice-ov stvarni konverter u PDF (eksport). Njegova prednost je, barem iz mog iskustva, da dokument
preuzme 1:1 kako ga ti napraviš. Cupsov PDF printer je meni ponekad (možda četvrtinu slučajeva?) dao pomalo drukčiji
raspored dokumenta i znao poremetiti tabele i sl. Tako da bi bolje bilo da preferiraš uvijek “native” eksport koji sam program
ima. Ja taj printer samo koristim kad recimo nekome prebacujem recepte sa neke lijepe web stranice, pa mi se ne da copy
paste. :smiley: Naravno, obrati pažnju da u opcijama eksporta staviš da ti “embed” (ugradi?) fontove koje koristiš, ukoliko
nisu na računaru onog koji će primiti PDF. Inače će drukčije izgledati.

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOo3_User_Guides/Getting_Started/Exporting_to_PDF

[quote=afan]znam da sam bio u stanju ranije printati u PDF neki dokument. ali posto to nisam koristio vec duze vrieme nemam pojma kada sam “izgubio” tu mogucnost? jedostavno, openoffice mi ne daje vise da printam u PDF?
na kraju sam prebacio dokument u Mac i isprint’o u PDF. :D[/quote]

:wink:

haha, fakat. Ja uvijek ignoriram te ikone iz nekog razloga. :slight_smile: Nisam se ni sjetio toga.

Ako si kojim slucajem izgubio toolbar, odi u home folder i izbrisi .openoffice.org dosje, samo ce se vratiti na svoje, openoffice pokreni nakon brisanja
rm -rf ~/.openoffice.org

[quote=nidla][quote=afan]znam da sam bio u stanju ranije printati u PDF neki dokument. ali posto to nisam koristio vec duze vrieme nemam pojma kada sam “izgubio” tu mogucnost? jedostavno, openoffice mi ne daje vise da printam u PDF?
na kraju sam prebacio dokument u Mac i isprint’o u PDF. :D[/quote]
http://img841.imageshack.us/img841/2883/printpdf.png

;)[/quote]
:smiley:

[quote=canci]Nema problema. :slight_smile: To što si imao pod print je nešto drugo. To je onaj driver (CUPSov ako se ne varam?) za “printanje” u PDF.
Možeš ga koristiti iz sve ijednog programa koji može da printa. Eh sad, ne sjećam se šta moraš imati instalirano za to – na Debian
i na Ubuntu / Mint je paket cups-pdf . Naravno, uvjet je uvijek da ti je CUPS isto instaliran i pokrenut. Obrati se dokumentaciji
svoje distro za više informacija. Mada, ako koristiš bilo koju od velikih, onda je to većinom instalirano i ne trebaš puno čačkati.[/quote]
u pitanju je ubuntu. bas cu provjeriti sta sveimam instalirano.

[quote=medo]Ako si kojim slucajem izgubio toolbar, odi u home folder i izbrisi .openoffice.org dosje, samo ce se vratiti na svoje, openoffice pokreni nakon brisanja
rm -rf ~/.openoffice.org[/quote]
Oprosti, ali zašto bi on brisao sve svoje lične postavke kad može lijepo otići na View -> Toolbars i na listi okačiti koje alatke želi?
A može onda i na dnu iste liste izabrati Customize… i tu podesiti. Na kraju isto može izabrati opciju ispod te, koja se zove Reset
da vrati početno stanje toolbara.

Canci meni postavke onakve kakve su dovoljne su, a ako nesto zeznem ide onda ona komanda gore :smiley:

Fazon je u tome što bi to recimo u mom slučaju značilo da ponovno moram postavljati default jezike, stilove koje koristim dok pišem tekst, a i općenito raspored recimo toolbara koji sam dosta promijenio, itd. Ne bi mi se isplatilo brisati sve zbog toolbara.