Na poslu imam masinu na kojoj rade paralelno WindowsXP i LinuxSuSE 8.0 (s tim da cu najvjerovatnije kroz par dana instalirati SuSE 8.2)
Takodje imamo i lokalnu mrezu (jedan samba server na Linuxu sa jednim direktorijem na koji svi pristupamo kao klijenti, s tim da medjusobno klijenti se ne vide)
u WindowsXP-u vidim taj direktorij, u My Computeru mi pise c on ‘Samba Server (pi_server)’
u Linux-u uopste ne vidim niti ikako mogu pristupiti tom direktoriju na serveru
Imam u Linux-u instaliran paket samba
Kako da omogucim pristup sa moje masine na server, odnosno na navedeni direktorij servera?
Kao prvo potreban je paket samba-client koji si već sam pomenu i
instalirao. Linux nije kao windows i potrebno je montirati podjeljeni
direktorij lokalno na tvoju linux mašinu ( ali ne obavezno ).
Hoću da kažem da imaš 3 mogućnosti :
komanda u bash ( terminal prozor ) i pišeš sljedeće
mount -t smbfs -o user=XXX pass=XXX //djeljeni/dir /dir/natvomPC
Isto to mozes da uradis ali sa sa GUI koji se zove LinNeighborhood koji možeš instalirati saYast-om. Program je sam po sebi jednostavan i potrebno je da upišeš IP adresu servera i svoje user ime i pass koji ti je dat od administratora
Po meni najlakši je instaliranje paketa KIO-FISH paketa ( pažnja ovaj 3
koristi SSH i nema veze sa sambom) i korištenje Konqueror browser-a http://ich.bin.kein.hoschi.de/fish/
Neznam stvarno sta nije jasno !
PS
Osoba je vec dobila odgovor na ovo pitanje a ako nije ovdje ga ponavljam !
ja sam Edin (Dino), poslao sam Nihadu privatno e-mail, jer sam nasao njegov howto na vasoj prezentaciji u vezi sambe, a on je dalje ubacio na forum (sto je ocigledno dobra ideja, hvala Nihade). Nazalost iz Lunux-a jos uvijek ne mogu pristupiti nasem serveru. Naime radi se o slijedecem: mi na poslu imamo neku vrstu lokalne mreze, takvu da imamo jedan zajednicki disk na serveru koji svi koristimo, ali je mreza takva da nemamo lokalni pristup jedni drugima na masine. Server je samba na Linuxu (ne znam koja distribucija, ali mislim da je SuSE). Eh sada, ja sam imao instaliran XP, jer u njemu vrtim neke programe koji ne rade na Linuxu. Sa mrezom je u XP-u sve OK. Naknadno sam na isti disk na svojoj masini instalirao SuSE 8.0, tako da mi LiLo ljubazno ostavlja dovoljno vremena za odluku pri podizanju sistema u kojem OS cu da radim. XP i dalje funkcionise super, ali nikako ne mogu da u Linuxu mountujem taj direktorij sa naseg servera, a kojeg lijepo vidim iz XP-a !? Pri tome je ime moje masine isto i u XP-u i u Linux-u, kao i ime usera u oba OS-a. Eto to je to :?. U Linux-u imam instaliran samba client paket, ali jednostavne naredbe poput mount -t smbfs -o… prosto ne rade. Takodje i programi poput LinNeighborhood ili fish iz Konqueror-a ne pale (zahvaljujem jos jednom ‘sahbazu’ :), ali nije uspjelo).
Po mojoj pretpostavci (a nisam nikakav strucnjak za Linux niti za mreze), da li je mozda moguce da ja kao Linux-user trebam na samba serveru biti dodatno ubacen ili definisan? Naime, da li mozda samba pravi razliku izmedju Windows- i Linux - klijenta? Sa naredbom mount je sve OK do dijela gdje treba da ubacim password i onda jednostavno pukne (naglasavam da ping radi, tj. ja saljem i dobijam signal sa servera??). Kontam da identifikacija pomocu username-a nije dovoljna, nego bas trebam imati na samom serveru definisan poseban password kada mu pristupam kao Linux-korisnik?
Eto, ako ko ima vremena i zivaca da jos stogod na datu temu napise, slobodno se javite. berberovic@hotmail.com eberberovic@mf-ze.unsa.ba
Da je WinXP dodan u samba server sa imenom masine a linux masina koristi drugo ime koje nije dodano
Da je WinXP dodan u sambi preko IP i subnet-a a da linux masina koristi drugi IP i subnet
Neznam kako je tvoj server podesen ali predpostavljam da trust izmedju tvoje linux masine i servera nije podesen.
Da li je zamisljen kao domain kontroler ( DC ) ??
Na takva pitanja odgovor moze dati administrator mreze.
Da je WinXP dodan u samba server sa imenom masine a linux masina koristi drugo ime koje nije dodano
JOK, ISTI SU
Da je WinXP dodan u sambi preko IP i subnet-a a da linux masina koristi drugi IP i subnet
JOK, ISTO JE
Neznam kako je tvoj server podesen ali predpostavljam da trust izmedju tvoje linux masine i servera nije podesen.
Da li je zamisljen kao domain kontroler ( DC ) ??
STA JE TRUST I STA JE DC???
Na takva pitanja odgovor moze dati administrator mreze.
Eh, ovako:
nemoj se naljutiti što pitam neke možda dosadne ili elementarne stvari, ali i to je dio troubleshootinga.
Pošalji nam tačno komandu koju pokušavaš izvršiti (“mount -smbfs…” - dalje?) i tačnu poruku o grešci koju dobiješ. Možeš izmisliti ime servera i username, ali ostalo je možda bitno.
Zamoli admina da pogleda na serveru u /var/log/samba/smbd.log (mislim da se tako zove?) poruku koja je tamo zapisana kada si pokušao mountati.
Isprobaj one grafičke programe što je grungy predložio i javi šta oni prijavljuju.
Tacna naredba koju sam koristio u konzoli glasila je kako mi je i preporuceno:
mount -t smbfs -o user=XXX pass=XXX //djeljeni/dir /dir/na mom PC.
A poruka koja se pojavljivala u smbd.log je:
[2003/06/03 07:07:04, 0] lib/debug.c:reopen_logs(340)
Unable to open new log file /usr/local/samba/var/log.berberovic: No such
file or directory
Graficke programe od Grungyja jos nisam nabacio, nije mi radio ni LinNeighborhood, pa kontam da click-setup nece pomoci. Eh taman kad sam se poceo navlaciti na linux ovakvi problemi se desavaju
Pa zašto ne bi napravio na serveru te fajlove koji fale
mkdir /usr/local/samba/var
touch /usr/local/samba/var/log.berberovic
Šta se tačno desi kad izvršiš “mount”? Ne desi se ništa?
Pretpostavljam da je problem u ovome: “berberovic” nije ispravan username. Predlažem da pogledaš na serveru u /etc/samba/smbuser i smbpass (opet napamet govorim imena datoteka).
Jedinu stvar koju zamjerim SuSe Teamu je ta samba…Mandrake i RedHat su to rijesili, tako da je dovoljan jedan klick i sve je gotovo. Medjutim kada gledamo po broju explita SuSe ih najmanje ima. A LinNeigberhood radi uvijek kod mene, samo ga malo treba skontati…ostalo prepustam vedranu
jedan mali savjet… ako nista ne upali ( sto bi bilo cudno ), pokusaj napraviti dodatnog korisnika na samba serveru samo za tvoju linux masinu i onda sa tom sifrom pristupi serveru… takodjer nemoj zaboraviti da na svom linuxu moras imati vec direktoriju za montiranje ( cesto se desi )…
A bil’ mog’o neko od vas (ko je u Zenici recimo) da navrati malo do mene na faks, pa da to pokusamo srediti?
O satnici cemo se posebno dogovoriti
Jer ovo vec stvarno postaje pomalo frustrirajuce i bojim se da ce ovako i ostati.