Nedavno sam instalirao Mandrake 10.0 Community OS. Kako sam jos “zelen” u linux svijetu da li mi neko moze pomoci kako da pristupim Win particiji? Logovan sam kao root korisnik , idem u dev/disk(o )i dobijam vise fajlova part1, part 2 i sl. Pri otvaranju pomenutih fajlova dobijam dijalog “open with” i sta god da odaberem ne radi.
Ovo ti pisem ovako letimicno , ja sam to radio sa NTFS
otvori terminal (shell) i kucaj ovako :
mkdir /mnt/windows
fdisk -l <<< vidis gdje ti se nalazi windows , ako je fat32 pisat ce ti , izbacit ce tabelu , sada nisam kod kuce pokazao bi ti kako to ide , pisao sam o tome.Hajde da predpostavimo da se particija nalazi ovako na listi
Ako nije problem, da objašnjenje ide ovako javno na forumu jer imam isti problem pa da ne ponavljam teme. Probaću i ja ovo pa ako ne bude radilo javim ovdje.
Ja sam i bez ove konfiguracije pristupio windows particijama. Pretpostavljam da, ako je Linux instaliran na računar gdje već postoji Windows, automatski kreira pristup Windows particiji. Ja imam dvije Windows particije i iz Linuxa im mogu pristupiti:
/mnt/win_c
/mnt/win_d
Probaj ls u /mnt folderu, možda ćeš moći pristupiti particijama
[quote]Ja sam i bez ove konfiguracije pristupio windows particijama. Pretpostavljam da, ako je Linux instaliran na računar gdje već postoji Windows, automatski kreira pristup Windows particiji. Ja imam dvije Windows particije i iz Linuxa im mogu pristupiti:
/mnt/win_c
/mnt/win_d
[/quote]
To nije do “linuxa” nego do distribucije, razlicite distribucije drze (ako je nastimano da detektuju) windows particije u razlicitim direktorijima.
Npr SuSE drzi u /windows/C i /windows/D po defaultu