Pristup Windows particiji

Nedavno sam instalirao Mandrake 10.0 Community OS. Kako sam jos “zelen” u linux svijetu da li mi neko moze pomoci kako da pristupim Win particiji? Logovan sam kao root korisnik , idem u dev/disk(o )i dobijam vise fajlova part1, part 2 i sl. Pri otvaranju pomenutih fajlova dobijam dijalog “open with” i sta god da odaberem ne radi.

Hvala

Jakovski

Ovo ti pisem ovako letimicno , ja sam to radio sa NTFS :slight_smile:
otvori terminal (shell) i kucaj ovako :

mkdir /mnt/windows

fdisk -l <<< vidis gdje ti se nalazi windows , ako je fat32 pisat ce ti , izbacit ce tabelu , sada nisam kod kuce pokazao bi ti kako to ide , pisao sam o tome.Hajde da predpostavimo da se particija nalazi ovako na listi

/dev/hda1 (NTFS) <<< ntfs fs (windows)
/dev/hda5 (linux)
/dev/hda6 (swap)

zatim otvori neki editor npr. pico , zatim …

pico /etc/fstab

dodaj ovako liniju
/dev/hda1 /mnt/windows ntfs auto 1 0

i dodaj tako istu tu liniju u /etc/mtab

zatim kucaj : mount /dev/hda1 /mnt/windows

cd /mnt/windows
ls

voila :slight_smile:

Ako ne bude radilo , posalji mi privatnu poruku da ti objasnim :slight_smile: , do tad cu biti kod kuce :stuck_out_tongue: i pogledat te malo fileove :))

Ako nije problem, da objašnjenje ide ovako javno na forumu jer imam isti problem pa da ne ponavljam teme. Probaću i ja ovo pa ako ne bude radilo javim ovdje.

Ja sam i bez ove konfiguracije pristupio windows particijama. Pretpostavljam da, ako je Linux instaliran na računar gdje već postoji Windows, automatski kreira pristup Windows particiji. Ja imam dvije Windows particije i iz Linuxa im mogu pristupiti:

/mnt/win_c
/mnt/win_d

Probaj ls u /mnt folderu, možda ćeš moći pristupiti particijama

Da , particije su vec bile mountovane. Samo sam ja trazio na pogresnom mjestu.

Nasao sam.

Hvala

Da , da se ponekad preko Yasta vidjeti sta ti je konfigurisano a sta ne :)) hehe

[quote]Ja sam i bez ove konfiguracije pristupio windows particijama. Pretpostavljam da, ako je Linux instaliran na računar gdje već postoji Windows, automatski kreira pristup Windows particiji. Ja imam dvije Windows particije i iz Linuxa im mogu pristupiti:
/mnt/win_c
/mnt/win_d
[/quote]

To nije do “linuxa” nego do distribucije, razlicite distribucije drze (ako je nastimano da detektuju) windows particije u razlicitim direktorijima.
Npr SuSE drzi u /windows/C i /windows/D po defaultu

Nema jasta u Mandrakelinuxu :slight_smile: ali zato ima diskdrake :slight_smile:

Nema jasta u Mandrakelinuxu :slight_smile: ali zato ima diskdrake :)[/quote]

Ma ja vedrane ja sam to sve pomijesao … :slight_smile: neki dan sam pomagao momku oko Suse pa mi se to sve u glavi pomijesalo :PP

A zasto ne jednostavno /mnt/fs :rolleyes: Kolko se ja sjecam radi bez ikakvih problema