Privilegije u GNOME-u

Vozdra raja,

Jedno pitanje.

Kada se preko terminala logujem kao root, jer zelim da prekopiram neke fajlove npr u folder bin sa desktopa, naravno preko shella rucno tj. kucajuci komandu za kopiranje to uradim bez problema, medjutim kada to isto pokusam preko GNOME-a sa copy/paste iako sam se prijavio kao root sa sudo su u shellu, tu akciju ne mogu izvrsit jer mi se pojavi poruk da nemam ovlasti. Mozeli objasnjenje? Hvala svima koje se jave unaprijed.

Ako želiš da npr. nautilus ima root privilegije moraš njega pokrenuti kao root user, znači možeš kucati sudo nautilus (ili mislim da u onom Run dijalogu Gnome-a možeš aktivirati neki checkbox).

BTW - ručno kopiranje bilo čega u /bin ili /usr/bin je vrlo pogrešno :slight_smile: Ako instaliraš program, valjda on ima neku svoju instalacijsku skriptu? make install? Osim toga, preporučuje se instalacija programa u /usr/local/* (na većini distribucija moraš dodatno editovati /etc/ld.so.conf kao neka vrsta “sigurnosti”). Ako hoćeš da pokrećeš program bez kucanja kompletnog puta, pogledaj PATH varijablu.

[quote=vedran]Ako želiš da npr. nautilus ima root privilegije moraš njega pokrenuti kao root user, znači možeš kucati sudo nautilus (ili mislim da u onom Run dijalogu Gnome-a možeš aktivirati neki checkbox).

BTW - ručno kopiranje bilo čega u /bin ili /usr/bin je vrlo pogrešno :slight_smile: Ako instaliraš program, valjda on ima neku svoju instalacijsku skriptu? make install? Osim toga, preporučuje se instalacija programa u /usr/local/* (na većini distribucija moraš dodatno editovati /etc/ld.so.conf kao neka vrsta “sigurnosti”). Ako hoćeš da pokrećeš program bez kucanja kompletnog puta, pogledaj PATH varijablu.[/quote]
Pa evo konkretno slucaj je bio da sam downloadovao RealPlayerXYZ.bin i prekopirao ga u bin i onda sam pokrenuo instalaciju sa ./RealPlayerXYZ.bin, a prihvatio sam difoltne vrijednosti gdje ce se instalirat i tako to…

Bin folder je za vec instalirane programe taj realplayer nije instaliran i ne znaci da ako ima kraticu na .bin da mora otici upravo u bin folder pa tek onda instalirati, mozes ga pokrenuti sa onog mjesta na kojem je downloadovan :slight_smile:
Real player mozes instalirati u svoj home folder ja cinim to u nekakav folder /.realplayer u home folderu (znaci ne vidi se normalno, ali je tu i vidis ga na crtl+h).
Drugo ako ga zelis instalirati u system onda kucaj sudo.
sudo /krtica do tvog foldera/ili jednostavno privuci u terminal ->/RealPlayerXYZ.bin
da i ne zaboravi za frisko downloadovane bin fajlove:
chmod +x /krtica do tvog foldera/ili jednostavno privuci u terminal ->/RealPlayerXYZ.bin <<- ovo oznacavas program da moze da se pokrene ili desni klik na RealPlayerXYZ.bin ->> proprietes -->> permissions -->>i stavi dole kvakicu na allow executing file as program.
Drugo “sudo nautilus” pokreces ako ces nesto raditi ili kretati se po folderima kao root i mislim da podrzava copy/paste.
Da i procitaj ono sto je Vedran naveo “usr/local/” :wink:

Kako da deinstaliram program koji sam instalirao pokretanjem NekogFajla.bin?

NekogFajla.bin --uninstall
npr kod nvidia driver-a, ali kod realplayer-a i ne postoji ta opcija

[code]medo@medo-desktop:~$ ‘/home/medo/Downloads/realplay-10.0.4.750-linux-2.2-libc6-gcc32-i586.bin’ --help

RealPlayer (10.0.4.750) Installer

Usage: installer [options]

Where options are:
-v --version Print version number and exit
-h --help Print command-line help and exit
-s --silent Perform a silent install
-p --progress-only Perform a non-interactive install
-nb --no-backup Don’t backup files if reinstalling
-d --dest Install to directory
-cfg Read Installer config file

Note: An Installer config file consists of a list of Name=Value pairs,
one pair per line, which specify default values for various settings.
The list of supported Names includes:
AdminPort={port} AdminRealm={realm} AdminPassword={passwd}
HTTPPort={port} EncoderRealm={realm} EncoderPassword={passwd}
MonitorPort={port} ContentRealm={realm} MonitorPassword={passwd}
RTSPPort={port} AdminUserID={user} DefInstallPath={path}
PNAPort={port} EncoderUserID={user} LoggingStyle={style}
MMSPort={port} LicenseFile={file}
It can also specify several flags that control the installer’s behavior,
with values of 0 indicating false and 1 indicating true:
BackupOldFiles={0/1} SilentInstall={0/1}[/code]
Znaci samo izbrises taj folder gdje si ga instalirao :slight_smile:
Ipak onako iz radoznalosti sta zelis postici instaliranjem realplayer-a? Primjer instaliraj win 32 codece i 70% rtsp protokola i real audio/video fajlova provarice i xine i mplayer…

Pa zelio sam postic da mi proradi ovih 30% preostalog rtsp protokola :slight_smile:

Btw hvala za objasnjenje…

Pa instaliraj ga negdje u home npr .realplayer onu tacku ispred da ti ne smeta :slight_smile:
Na firefox nabaci extensions media player connectivity prilikom prvog restarta firefox-a pojavice se jedan menu i za real mediju izaberi realplay tamo gdje si ga instalirao. Ukoliko onda dodjes na nekakvu stranicu koje imaju real media sadrzaja u nekakvom playeru pojavice se crn prozorcic samo kliknes na njega i imaces taj sadrzaj direkt na realplayeru i naravno mozes gledati u zaljenoj velicini u kojoj zelis gledati. (uzmi primjer drzavne televizije i onog dnevnika na stranici)
Ako kao npr. na federalnoj televiziji ftv bih koji direkt postavljaju linkove onda kopiras link otvoris terminal kucas xine ili mplayer i nalijepis link bubnes enter i gledas s tim da prije toga moras imati instalirane win 32 codece i ili xine plugins extra.
Da i onih 30 % ne vari niti mplayer niti xine zeza zvuk ntv hayat ili drzavna televizija nemozes pratiti sa mplayer ili xine bar kod mene moram uzeti realplayer sa drugim stranicama nemam iskustva :slight_smile: