Zdravo, koristim Mandriva Xtreme (pa na kvadrat) distribuciju, ali imam mali problem. Prilikom prijavljivanja i instaliranja novih programa pojavljuje mi se sljedeća poruka: locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
Pokušam izabrati unutar rpm managera locales bs, kde-18…bs, ali imam poruku sorry, no can do i sl.
Koji je problem? Ostale lokalizacje mogu bez problema da rade).
Ako je u pitanju update kde-a, probao sam, i sve sto mi se desi je totalna konfuzija od sistema, greska za greskom (neovisno od toga sto su sve zavisnosti aplikacije izabrane). I da del tipka ne radi nikako (daBogda je numericka del tipka zamijenila)
Problem sa del tipkom sam rijesio. Za slucaj da nekom bude problem rjesava se izmjenom xmodmap fajla u /et/x11 direktoriju, gdje se na kraju dodaje sljedece: keycode 242 = Delete i posao zavrsen. Bs verzija KDE-a donekle rijesena, ali jos uvijek iste poruke izbacuje u kozoli.
Riješio problem (nemrem čekat previše) Lijek je sljedeći: reinstalacija sistema, izbor us locales, te bosanske tastature (ko ne zna engleski, ebiga loša sreća). Međutim, tipka del je bila teži problem (sada je blokirala KDE okruženje samo jednim pritiskom na nju), tu sam primjenio taktiku zeko pije mlijeko i - promjenio tastaturu (iako pod winom ista radi). Sada sve radi kako treba (ipak radi se o egotičnoj distribuciji Mandrive Xtreme). Možda mi forum nije puno pomogao, al sam se barem izjadao.
Moguće, ali preko easy urpmi-ja ja dodao neke od respozitorija za update što bi trebalo napraviti ili riješiti problem (i vjerovatno je manje neslaganje između 2008.0 i 2008.1 dovelo do ovog problema). No, sada sve radi. Nahranio sam kerove i nista vise ne diram.
P.S. @Vedran - koristim mandrivu 2009 za server u jednoj NVO, i imam poprilično problema sa dotičnom kada je u pitanju mreža (ostali kompovi su windoze), nikako da se desi da vidim računare, odnosno da oni vide mene. Uvijek ili ja vidim njih, a oni mene ne vide i obrnuto. Nešto kasnije kroz update je došlo do blokade dizanja sistema, pa sam morao odustati od Mandrive. Je li ima neki bug oko M 2009 za koji ne znam, kada je mreža u pitanju?
Nisam siguran na šta misliš pod “vide u mreži”, da li možeš pingati mašinu? Ili je u pitanju file sharing (odnosno Samba server)? Ja sam takođe imao problema sa Samba serverom na Mandrivi jer je default konfiguracija poprilično zeznuta, odnosno server radi ali ne radi netbios (rezolviranje preko imena). Kasnije sam riješio to tako što sam pobrisao smb.conf i napravio novi from scratch po nekom howto. Mandriva ipak nije serverska distribucija, prilično sam zadovoljan kako radi kao najjednostavniji web server sa php & mysql, ali za nešto ozbiljnije je ne bih koristio
Iskoristio savjet, uzeo kubuntu 8.10 i - radi. Problem je bio Bit defender kod windows mashina kod pinganja, ali rjeseno je i to. Sada su svi sretni, a ovce na broju. Smb. conf nisam dirao, jer nisam toliko strucan da ga napravim from scratch (prvi dio kod adresa i grupa i nekako, ali ono ostalo, ne ide:) :)). Sve u svemu hvala najljepse.