Nadao sam se da mi mozete pomoci oko problema s kojim sam se susreo koristeci i instalirajuci linux. stvar je u tome sto mi prvo nije htio bootati cd pa sam uspio to nekako pokrenuti tako sto sam odradio svoj posao na googlu.
vidim da linux ne voli ATijeve graficke i Nvidiu. koristim ATI 9250 256MB tako da sam se od starta susreo s tim grafickim problemima. instalirao sam linux 10.10 i prilikom prvog pokretanja hop “black screen” tj nece da ga boota. i to sam uspio rijesiti preko grub menija pritiskom na “e” i upisivanjem nomodest pored ili umjesto quiet splash.
instalirao sam sve update i drivere, međutim opet prilikom bootanja svaki put moram upisati nomodeset.
i to sam uspio rijesiti u terminalu editujuci grub datoteku i tu sam napisao nomodeset umjesto quiet splash, sve sacuva, updateovao, i opet pokusam reboot, i opet ista stvar… moram upisati nomodeset.
editujuci grub file trebalo bi da sam ovo rijesio, ali eto izgleda nije slucaj. precesljao sam dosta stranih foruma, ali sva se prica zavrsava postavljajuci nomodeset u grub fileu na default. poslije toga izgleda kod nikoga nije bilo problema…
stvarno mi je ovo zadnja opcija jer ne znam sta postoji jos na netu sto nisam procitao oko ovog problema tako da vas molim da budete konkretni i puni razumjevanja jer ja nikada nisam koristio linux, tek par dana ga koristim, a bio sam prisiljen da naucim tako puno o njemu…
radujem se vasim odgovorima i savjetima…
veliki pozzzz (ako trebate jos neke informacije ne oklijevajte pitati. ) :))
Koliko sam ja skontao ti imas crni ekran na monitoru dok u grubu ne ides nomodeset
idi nomodeset i u system ima u nekom meniju additional drivers vidi tu ima li neki driver za tu tvoju ATI kartu
sudo update-grub2[/quote] @nidla pokusao sam… ali nece… oce samo grub ne grub2 kao sto mozes vidjeti. hvala na poruci
aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub2
sudo: update-grub2: command not found
aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory … found: /boot/grub
Searching for default file … found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file … found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image … none found, skipping …
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst … done
[quote=Maverick123]Koliko sam ja skontao ti imas crni ekran na monitoru dok u grubu ne ides nomodeset
idi nomodeset i u system ima u nekom meniju additional drivers vidi tu ima li neki driver za tu tvoju ATI kartu[/quote]
nema drivera… to sam vec prvim googlanjem pokusao
sudo update-grub2[/quote] @nidla pokusao sam… ali nece… oce samo grub ne grub2 kao sto mozes vidjeti. hvala na poruci
aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub2
sudo: update-grub2: command not found
aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory … found: /boot/grub
Searching for default file … found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file … found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image … none found, skipping …
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst … done
[quote=Maverick123]Koliko sam ja skontao ti imas crni ekran na monitoru dok u grubu ne ides nomodeset
idi nomodeset i u system ima u nekom meniju additional drivers vidi tu ima li neki driver za tu tvoju ATI kartu[/quote]
nema drivera… to sam vec prvim googlanjem pokusao :D[/quote]
pa kod tebe onda grub 1? koja je distro?
a sto se tice ovog vga=normal nasao sam to u meni.lst ali imaju neki brojevi i jos nesto pred toga jel sve to izbrisem i napisem normal
gdje god sam nasao quiet splash stavio sam nomodeset, snimio sam, kad sam isao update grub iskocilo mi je nesto kao nova verzija, ja sam isao na opciju da se koristi stara, tj vec instalirana… valjda nisam pogrijesio ://
prilikom bootanja ista prica… oce li to vga=normal srediti stvar.
a sto se tice ovog vga=normal nasao sam to u meni.lst ali imaju neki brojevi i jos nesto pred toga jel sve to izbrisem i napisem normal
gdje god sam nasao quiet splash stavio sam nomodeset, snimio sam, kad sam isao update grub iskocilo mi je nesto kao nova verzija, ja sam isao na opciju da se koristi stara, tj vec instalirana… valjda nisam pogrijesio ://
hvala na podrsci! :)[/quote]
pa meščini da je na 10.10 grub2?
vga=normal ti smanji rezoluciju boot splasha i puca samo txt poruke
ps:
jel se tebi upali desktop? ma ne peglaj više, uživaj
aldin@Aldinex:~$ cat /etc/issue
Ubuntu 10.10 \n \l
to mi pise :///
vidim na sekundu onaj ubuntu loading screen i to je to ugasi se i moram pritisnuti tipku za restart. inace taj loading screen nije crn kao kod jednog prijatelja nego nesto isto boja truhla visnja :// zato sam na neki nacin siguran da je graficki problem
hvala imenjace… sacu probati s vga=normal pa cemo vidjeti sta ce biti
aldin@Aldinex:~$ cat /etc/issue
Ubuntu 10.10 \n \l
to mi pise :///
vidim na sekundu onaj ubuntu loading screen i to je to ugasi se i moram pritisnuti tipku za restart. inace taj loading screen nije crn kao kod jednog prijatelja nego nesto isto boja truhla visnja :// zato sam na neki nacin siguran da je graficki problem
hvala imenjace… sacu probati s vga=normal pa cemo vidjeti sta ce biti :D[/quote]
možda bi bilo pametno da skineš novi 11.04 (www.ubuntu.com) i pokreneš live CD
hvala na podrsci! :)[/quote]
jesi li clean install 10.10 ili je bio upgrade sa 10.04 → 10.10, pošto evo kod mene na clean install dođe grub2
aldin@home:~$ sudo update-grub2
[sudo] password for aldin:
Generating grub.cfg ...
Found background image: moreblue-orbit-grub.png
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.35-28-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.35-22-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Windows 7 (loader) on /dev/sda1
Found Ubuntu 11.04 (11.04) on /dev/sda8
done
aldin@home:~$ cat /etc/issue.net
Ubuntu 10.10
aldin@home:~$ uname -a
Linux home 2.6.35-28-generic #50-Ubuntu SMP Fri Mar 18 18:42:20 UTC 2011 x86_64 GNU/Linux
aldin@home:~$
Ne, ne, ne, ne… ATI ima problema sa Linuxom dok Nvidia kartice rade perfektno. Imao sam ATI i dovoljno je reci da sam kupio Nvidiu nakon poduzeg peglanja sa ATI karticama.
Ne, ne, ne, ne… ATI ima problema sa Linuxom dok Nvidia kartice rade perfektno. Imao sam ATI i dovoljno je reci da sam kupio Nvidiu nakon poduzeg peglanja sa ATI karticama.[/quote]
Neg kad vec pricamo o karticama, drajverima i ostalome imam jedno pitanje…
Imam Nvidia geforce 9500 GT graficku karticu
kada instaliram ubuntu on nema drajvere za tu kartu pa idem preko additional, ali kada to uradim graficka radi savrseno ali se onaj preljepi ubuntu boot izgubi postane ruzan…
Pa ima li nacina da boot bude stari a da koristim ove drivere
Ne, ne, ne, ne… ATI ima problema sa Linuxom dok Nvidia kartice rade perfektno. Imao sam ATI i dovoljno je reci da sam kupio Nvidiu nakon poduzeg peglanja sa ATI karticama.[/quote]
Neg kad vec pricamo o karticama, drajverima i ostalome imam jedno pitanje…
Imam Nvidia geforce 9500 GT graficku karticu
kada instaliram ubuntu on nema drajvere za tu kartu pa idem preko additional, ali kada to uradim graficka radi savrseno ali se onaj preljepi ubuntu boot izgubi postane ruzan…
Pa ima li nacina da boot bude stari a da koristim ove drivere[/quote]
neće moćei, plymouth ne radi sa proprietary driverimam, zagooglaj pluymouth
relativno je, ta tvoj kartica je too old, za nju koliko znam nema proprietary drivera, ima samo open source… a što se tiče linuxa i ati/nvidia, u većini slučajeva radi ok, i da se lako naštimati pogotovo na ubuntu, za ovih nekoliko bleeding edge kartica zna se desiti da još nisu podržane baš kako teeba pa onda treba malo hackanja
nidla
hvala ti na pomoci, pokusacu sa novim kada mi ovaj dosadi ili bidem imao jos nekih problema… nebi jos sa tim novim jer ne znam jel sredjen… dok se to jos malo ušica onda cu ga skinut
zasad mi sve fercera, a vec sam se navikao kucati onaj “nomodeset” ahaha
a sto se tice distra… nemam pojma jel pravi 10.10 il je sta updateovan uzeo sam od jarana koji ga je skinuo prije sa nekog bihnetovog servera
a kartu bi ionako trebao mjenjati… da se malo gamerski pojacam, pozelio sam kakve dobre igrice u zadnje virjeme… samo tetris igram hahah
Zezno si se prijatelju.Kada uđeš u terminal i otvoriš grub ne brišeš “quiet splash”.Nego ispod njega ima jedan sličan red na čijem kraju piše samo “”.Eh ti između tih znaka navodnika upiši nomodeset.A gore gdje si upiso već nomodeset vrati na “quiet splash”.
hvala na savjetu prijatelju, definitivno cu i to pokusati, samo da vratim grub :// imas onu moju temu iznad ove “uspostavljenju grub-a” pa pogledaj mozes li i tu pomoci. hvala jos jednom! o/
hvala na savjetu prijatelju, definitivno cu i to pokusati, samo da vratim grub :// imas onu moju temu iznad ove “uspostavljenju grub-a” pa pogledaj mozes li i tu pomoci. hvala jos jednom! o/[/quote]
I nezaboravi kada edituješ grub sve to snimiti i apdejtovati.Kod mene je bio isti problem i ovo je stvarno uspjelo.