Problem prilikom instalacije Suse 10.0 i Suse 9.2

Prilikom instaliranja Suse 10.0 javlja mi da mi nedostaju pojedini paketi i tako nakon sto 2 do 3 puta pritisnem ignore on jednostavno prekine sa instalacijom. Isti problem mi se javljao prilikom instalacije Suse 9.2.

U cemu je problem?
cdi su 100% ispravni, instalacija radi kod drugih ljudi, jedino sto radim na AMD64 predstavlja neku sumnju i moguci razlog. Ali opet ne vjerujem ni da je amd64 razlog, posto nije predstavljalo problem na suse9.3 i ostalima osim 9.2 i ovog 10.

De ljudi ako ko ima neki nacin, neku komandu :slight_smile: da mi javi

Hitno potreban odgovor

S postovanjem,
Turke

Jei probao sa “safe mode” instalacijom (ACPI off)

Obično su razlozi:

 1. loši mediji (provjeriti sa md5sum)

Star CD/DVD uređaj

Loš IDE kontroler, odnosno DMA problemi (iz tog razloga SuSE isključuje DMA prilikom instalacije na IA32, nisam siguran za AMD64)

Možeš li navesti neke od paketa (imena). Imaš li zapisano negdje?
Ja imam amd64 i imam x64 bitnu verziju pa …

Na Suse 9.2 sam isprobavao u svim modovima i nije radilo, tako da sada prilikom instalacije suse 10 kad mi je pocelo javljati greske i izlaziti iz instalacije na isti fazon, odmah sam odustao i bacio se na forume.
Radi sada instalacija samo pod SAFE modom, ali bitno je da radi i da sam postao ponosni user SuSe 10 operativnog sistema.

Pozdrav svim linuxasima uz jedno pitanje
sta safe mod onemoguci ili zaobilazi prilikom instalacije?

Ako je neko u Mostaru i ima SuSe 10 64bitni, MOLIM VAS javite mi se, dobijate prazan dvd (medij) djaba :slight_smile: (mito i korupcija :))

Pozdrav

Vjeruj mi, NE ŽELIŠ x64 bitni SuSE a pogotovo 10.0 !!!
Lijepa je ta oznaka ali nosi patnju za sobom jer X stvari
nemaju x64 bitne verzije.
(Počni sa Flashom, pa u SuSEu 10 je gcc 4.0.2 koji ne
fercera bogzna, pa do tog da su ti glavne libraries u
drugom folderu, tj. imat’ ćeš belaja sa instaliranjem
trilion nekih stvari)

Onako, iz iskustva, savjet da ostaviš x32 bitni i naštimaj
da radi a nabaci x64 bitni Debian :smiley: i po njemu čačkaj.
Ja radim svoj crossover na Debian ovaj week, jipii.

Pozz,
adioe3. :wink:

 1. AMD64 uopste nije razlog sto ne mozes instalirati pojedine pakete ( imam vec par instalacija iza sebe i sve je proslo bez problema ).

 2. ako pojedini paketi nisu dostupni to znaci da ih instalacijski program ne moze procitati sa medija ( CD / DVD ). razlozi za to mogu biti:
  2a. ostecen medij ( izgreban jednostavno receno :wink: )
  2b. slab ( star ) uredjaj za citanje medija
  2c. lose pocetne postavke instalacijskog programa. DMA ( direct memory access ) se moze iskljuciti ako IDE kontroler nije u stanju da vrsi takvo nesto.

 3. safe mode je samo ukljucen prilikom instalacije, sto znaci da npr.
  3a. DMA je iskljucen - rezultat - sporiji pristup uredjaju za citanje medija ili samom tvrdom disku
  3b. ACPI ( advanced configuration & power interface ) standard je takodjer iskljucen…sto rezultira … hm… npr. da ne mozes softwareski ugasiti racunar, nego nakon sytem halta moras pritisnuti dugme :wink:
  3c… ma i ono gore je dovoljno… iako mi jos pada na pamet graficko sucelje itd… ali nema veze…

elem… ako si instalirao suse sa safe modom - to ne znaci da, kad pokrenes OS, ce isti raditi u nekom safe modu ( barem koliko ja znam )… ukoliko ti sve fercera, budi sretan… ako imas priliku nabavi sebi SuSE 9.3 jer je lako moguce ( u slucaju da si pocetnik ) da ces imati problema oko SuSE10 prilikom kompajliranja itd…

Pozdrav

Ice

možda ne valja md5sum…

Meni se to dešavalo sa SuSE-om od verzije 8.1. Uvijek mi je odbijao neke pakete prilikom instalacije. Obavezno prije snimanja CD-ova provjeri autentičnost md5sum-a. To je najčešće uzrok, iako se meni često dešavala ista stvar i kada je md5sum ispravan, što je vjerovatno razloga zastarjelog CD-ROM-a.

Pa dobro ljudi, ako mu je proradilo nakon isključivanja ACPI-a, znamo do čega je (broken ACPI implementacija na hardveru)

U pravu ste sto se tice kompajliranja, evo vec drugi dan da radim na njemu i prijavljuje mi masu errora sa gcc kompajlerom.

Nema veze fino je bilo instalirati ovu 10tku, ali vjerovatno je da ce 9.3 biti vracena. Sav moj mali backup “prijeko potrebnih programa” je uzaludan, nece pola da se instalira :cry::cry::cry:

P.S.
Svi smo mi pingvini sa Madagaskara, I like a move it move it