Problem sa ADSL pppoe konekcijom

Nakon sto sam instalirao Mandrivu 2009.1 One nisam u mogucnosti uspostaviti pppoe konekciju. Na cd nije dosao instaliran rp-pppoe, njega i ostale pakete koje je trazio sam skinuo sa neta pomoću Win. i instalirao. U Control centru tj. network manageru uspjesno napravio konekciju pppoe konekciju ali se veza ne uspostavlja.
eth1 do ADSL modema/rutera (bhtelecom paradigm) radi i u dhcp i sa statickom adresom.
ifconfig ne prikazuje ppp0, pokretanjem rp-pppoe iz konzole prikazuje time out.

Pitanje je da li sam nesto propustio i sta bi jos bilo dobro probati.

Pomoglo bi zadnjih nekoliko linija iz /var/log/messages nakon neuspješnog pokušaja konektovanja.

Kažeš da radi u dhcp, znači da možeš pingati modem/router? Da li je konfigurisan da radi kao router? Ako jeste, da li možeš pristupiti modemovom web interface-u i šta tamo piše u vezi konekcije? Možeš li pingati adresu 195.222.32.20 ? Moguće da ti samo nije pokupio DNSove preko DHCPa.

U slučaju da je modem konfigurisan kao router u principu nije potreban pppoe, samo kada je modem konfigurisan kao bridge.

Redom…

/var/log/messages:

Aug 19 18:44:41 akiro pppd[9423]: pppd 2.4.4 started by root, uid 0
Aug 19 18:44:41 akiro pppd[9423]: Using interface ppp0
Aug 19 18:44:41 akiro pppd[9423]: Connect: ppp0 <–> /dev/pts/2
Aug 19 18:44:41 akiro pppoe[9424]: PPP session is 11454 (0x2cbe)
Aug 19 18:44:44 akiro pppd[9423]: CHAP authentication failed: Authentication failed
Aug 19 18:44:44 akiro pppd[9423]: CHAP authentication failed
Aug 19 18:44:44 akiro pppoe[9424]: Session 11454 terminated – received PADT from peer
Aug 19 18:44:44 akiro pppoe[9424]: Sent PADT
Aug 19 18:44:44 akiro pppd[9423]: Connection terminated.
Aug 19 18:44:44 akiro pppd[9423]: tcflush failed: Input/output error
Aug 19 18:44:44 akiro pppd[9423]: Exit.

Korisnicko ime i pass su ispravni (rade na win)

Konfiguracija default telecom, znaci bridge, zbog povremenog koristenja freezone nisam prebacio u router mode.
Imam pristup web interface-u, konfiguracija ukratko: Bridged-LCC, DHCP uključen.

Ping 195.222.32.20 nece

Paketi koji su rucno instalirani da bi napravio pppoe konekciju:

kppp-provider-4.2.4-0.4mdv2009.1.i586.rpm
ppp-2.4.4-9mdv2009.1.i586.rpm
ppp-dhcp-2.4.4-9mdv2009.1.i586.rpm
ppp-pppoe-2.4.4-9mdv2009.1.i586.rpm
rp-pppoe-3.8-6mdv2009.1.i586.rpm

libpcap1-1.0.0-6mdv2009.1.i586.rpm
libpcap0-0.9.8-3mdv2009.0.i586.rpm
libpam0-0.99.8.1-20mdv2009.1.i586.rpm
glibc-2.9-0.20081113.5mnb2.i586.rpm

Prebaci modem na router mode.

[quote=akiro]Redom…

Konfiguracija default telecom, znaci bridge, zbog povremenog koristenja freezone nisam prebacio u router mode.[/quote]
Ne znam da li je inače “normalno”, ali ja sam modem podesio u router mode, ali sam napravio i dvije konekcije: standardnu ADSL i Freezona. Kad hoću da koristim Freezonu jednostavno “konektujem” putem Freezona konekcije i to je to. Istina, u pitanju je Gnome, na KDE se nisam uspio snaći :slight_smile:

Znam da si rekao da je šifra ispravna ali… provjeri još jednom šifru :)))

BTW nisi uopšte ništa morao doinstalirati, uz Mandrivu One dođe sve što treba za pppoe konekciju (konektuje se kroz kontrolni centar).

Nazalost na Mandriva One Spring se ne nalaze ti paketi, kontrol centar ih zelio automatski instalirati kad sam pokrenuo carobnjaka za konekciju, ali kako na net kad nema paketa :). Super bi bilo da imam free DVD, ali nisam jos narucio.
Na mandivinom forumu sam nasao sta se treba instalirati, ali stvarno nitko nije imao problema poslije toga… izgleda da ja imam manje srece, a sve je super radilo na free 2008.

Probam promjeniti pass, mozda pomogne. :slight_smile:

Prvi utisci o Mandriva One 2010.0:
Prepoznavanje hardvera bez greške,
KDE 4.3.2 značajan korak naprijed, lijepo izgleda, brz odziv.
I sve bi bilo savrseno da nije jos uvijek prisutan problem sa ADSL PPPOE konekcijom.
Ovaj put svi potrebi paketi su tu, ali koliko god pokušao preko čarobnjaka napraviti konekciju, veza se ne uspostavlja.
Tu misteriju nadam se da ću uspjeti riješiti u narednim danima.

Nije rješenje, samo par stvari koje sam ja uradio i nadam se da će koristiti u otkrivanju misterije.

1. Kreirao konekciju, pppoe, username itd., sve prošlo OK. Konekcija uspostavljena.
  2. NM pokazuje da je Ethernet eth0 Connected, ali protoka nema.
  3. Disconnect, nakon čega “ostaje” konektovan ppp0 (gubim se ovdje, stvarno)
  4. Watched Interface= Auto…, Active Interface=ppp0

Pokušao sam lijevi klik na NM, a zatim “Configure” mrežne, aktivirao da korisnici mogu praviti konekciju i da je starta prilikom boot-a. Međutim, nakon boot-a desi se opet pod 2. i ja moram svaki put ići na “Disconnect eth0” da bi ustvari ostao konektovan ppp0 i protok krene. Ako isključim start prilikom boot-a postaje još komplikovanije jer moram lijevi klik na NM, zatim “Connect” eth0, nakon toga desni klik na NM i disconnect eth0 kako bi ppp0 ostao konektovan. (!)

Ja mislim da je osnova problema [quote]Pokušao sam lijevi klik na NM[/quote]

[/quote]
Šta je tu problem?

klik :slight_smile:

Pa tako kaži, što boldira ono “lijevi”, zbunjuješ mase :smiley:

Pa tako kaži, što boldira ono “lijevi”, zbunjuješ mase :D[/quote]
hehe

bilo je dvosmisleno :)…lijevi klik, lijevi posao, lijevi forum :smiley:

[quote=meho_r]Nije rješenje, samo par stvari koje sam ja uradio i nadam se da će koristiti u otkrivanju misterije.

1. Kreirao konekciju, pppoe, username itd., sve prošlo OK. Konekcija uspostavljena.
  2. NM pokazuje da je Ethernet eth0 Connected, ali protoka nema.
  3. Disconnect, nakon čega “ostaje” konektovan ppp0 (gubim se ovdje, stvarno)
  4. Watched Interface= Auto…, Active Interface=ppp0[/quote]
    eth0 ne treba uopšte biti konektovan da bi bio konektovan ppp0 (to je bug koji je postojao u verziji 2008.x) ustvari važan je redoslijed jer kada se “konektuje” eth0 on ti promijeni default route na ono što si podesio tamo. Ako hoćeš da ti se PPPoE starta prilikom boota onda isključi startanje eth0 prilikom boota i obrnuto. U mandriva terminologiji “eth0 konektovan” znači da ti default route ide preko interfejsa eth0.

@akiro: Jesi li probao koristiti komandno-linijski pppoe-setup ?

Ako ne pomogne, probaj editovati fajl /etc/ppp/options i dodati u novom redu riječ “debug” (bez navodnika), pa se opet probaj konektovati i pošalji relevantne linije iz /var/log/messages.

Da nisi slučajno šta unosio u ona Advanced polja prilikom kreiranja konekcije?

Rekoh ja, neće bez eth0 i bez diskonektovanja istog (ma koliko to glupo izgledalo). Pokušao sam i “Remove connection”, ostavim samo “adsl” obrišem eth0 i eth1 (imam dvije mrežne), ali nakon reboot-a pojave se opet. Ako imaš step-by-step savjet od nule, rado bih čuo. Do tada, nastavljam se konektovati diskonektovanjem :smiley:

Hm kod mene je radio step-by-step savjet:

• konfiguriši ppp0
  • ne diraj ništa u vezi eth
  • radi :slight_smile:

[quote=vedran]@akiro: Jesi li probao koristiti komandno-linijski pppoe-setup ?

Ako ne pomogne, probaj editovati fajl /etc/ppp/options i dodati u novom redu riječ “debug” (bez navodnika), pa se opet probaj konektovati i pošalji relevantne linije iz /var/log/messages.

Da nisi slučajno šta unosio u ona Advanced polja prilikom kreiranja konekcije?[/quote]

1. pppoe-setup probao više puta na instaliranoj 2009 spring i na live 2010.

2. sa debug opcijom isti rezultat, ukratko:

Nov 07 18:44:44 akiro pppd[9423]: CHAP authentication failed: Authentication failed
Nov 07 18:44:44 akiro pppd[9423]: CHAP authentication failed

u /etc/ppp/chap-secrets ispravan user i password, sintaksa također ispravna, također ostale postavke koliko se razumijem su ok, zbog toga kažem misterij.

Jedna stvar koja mi još nije jasna, a možda je relevantna, je koji tip CHAP autentifikacije koristi bihnet? Ali ako drugima radi bez problema ne vidim sto kod mene neće.

1. Ne nisam dirao. Ne diram ono sto ne razumijem dovoljno :slight_smile:

[quote=vedran]Hm kod mene je radio step-by-step savjet:

• konfiguriši ppp0
  • ne diraj ništa u vezi eth
  • radi :)[/quote]
    OK, hajd’ objasni “konfiguriši ppp0”.

Evo kako kod mene izgleda čitav proces:

Kad pravim konekciju (Desni klik na NM > Configure Network), biram “DSL” nakon čega imam ponuđena dva interface-a: 1) ppp0 + naziv prve mrežne i 2) ppp0 + naziv druge mrežne. Biram onaj u koji je kabel uštekan. Zatim biram “Unlisted” u popisu zemalja, nakon toga “PPP over Ethernet (PPPoE)”, unesem username i password i podesim da non-root user može pokrenuti konekciju, da starta prilikom boot-a i uključim praćenje prometa. Nakon ovoga me pita hoću li pokrenuti konekciju, kažem da hoću i konekcija se uspostavlja.

E fazon je što je konekcija uspostavljena ne ppp0 nego eth0. Sad se dešava ono što sam opisao. Uradim “Disconnect eth0” nakon čega ili se ostvari automatski konekcija ppp0 ili bude ponuđena da konektujem manuelno.

Pitanje: kako staviti ppp0 kao prioritet nad eth0? Da li u gore navedenim koracima postoji greška?