Problem sa ati grafickom

Posto sam poprilican njub sto se tice linuxa ako moza malo pomoci
Koristim ubuntu 6.10 i imam problem sa asus 1950 pro grafickom karticom
skinuo sam zadnje drivere sa www.ati.com prema uputstvu instalirao i … kako sam skontao nije uspjelo
radi naredba aticonfig i sve sto u njoj promjenim ali kada otkucam
glxinfo | grep direct izbaci mi indirect …(elem ovo valjda treba za xgl) napominjem na sabayon-u mi ovo sve radi tip top i jos prepozna karticu.

Druga stvar i poprilicno vaznija je tv tuner
na device manageru ubuntu 6.10 ga prijavi kao SAA7130 Video Broadcast Decoder i copor nekih unknown parametara.
U pitanju je mercury tv kartica http://www.mercury-pc.com/product-detail.php?link=p-addcards&subtitle=Add-On%20Cards&productid=97
ali aktiviranjem xawtv se nista nedesava…

ako je moguce samo da mi neko da hint …

takodje ako nekome nije mrsko da mi kaze kako se i gdje instalira aplikacija sa tar.gz extenzijom…mislim pratim proceduru
./configure …pa make …pa make install …ali otkucam make i izbaci No targets specified and no makefile found …

unaprijed hvala

[quote=Stihoklepac]Posto sam poprilican njub sto se tice linuxa ako moza malo pomoci
Koristim ubuntu 6.10 i imam problem sa asus 1950 pro grafickom karticom
skinuo sam zadnje drivere sa www.ati.com prema uputstvu instalirao i … kako sam skontao nije uspjelo
radi naredba aticonfig i sve sto u njoj promjenim ali kada otkucam
glxinfo | grep direct izbaci mi indirect …(elem ovo valjda treba za xgl) napominjem na sabayon-u mi ovo sve radi tip top i jos prepozna karticu.[/quote]
vjerovatno nisi stavio composite disabled…

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3509

[quote=Stihoklepac]Druga stvar i poprilicno vaznija je tv tuner
na device manageru ubuntu 6.10 ga prijavi kao SAA7130 Video Broadcast Decoder i copor nekih unknown parametara.
U pitanju je mercury tv kartica http://www.mercury-pc.com/product-detail.php?link=p-addcards&subtitle=Add-On%20Cards&productid=97
ali aktiviranjem xawtv se nista nedesava…

ako je moguce samo da mi neko da hint …[/quote]
baš sam Emxu pričao da mi je jedan skystar2 + leadtek fm/tv da zaokružimo ubuntu… ako ništa pogledaj ovo:

http://www.linuxtv.org/

da slučajno ne treba kakav codec za gledanje… (recimo xinelib), zaleti se na google možda šta bude… evo šta ja nađoh:

http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_saa7134

znaš li španski?
http://www.ubuntu-es.org/index.php?q=node/16694

[quote=Stihoklepac]takodje ako nekome nije mrsko da mi kaze kako se i gdje instalira aplikacija sa tar.gz extenzijom…mislim pratim proceduru
./configure …pa make …pa make install …ali otkucam make i izbaci No targets specified and no makefile found …

unaprijed hvala[/quote]
kad otpakuješ neki tar.gz uđi u dir i traži neki README ili INSTALL u njima je objašnjeno šta treba da se radi… btw za configure/make će ti trebati kompajleri i biblioteke, a ovaj meta paket je neizbježan (povući će headere i kompajler):
sudo apt-get install build-essential

eh sad može ti faliti još gtklibs (za GNOME) i kdelibs (za KDE)… ali ako si na ubuntu-u najbolje je da skidaš već gotovo sa servera

sudo apt-get install module-assistant build-essential fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++5 linux-headers-$(uname -r)

uradi update i izbaci sljedece

Media change: please insert the disc labeled
’Ubuntu 6.10 Edgy Eft - Release i386 (20061025)'
in the drive ‘/cdrom/’ and press enter

ubacim cd i ne prihvata…

Ok …banalan problem … drazi mu je externi dvd rw …
:wink:
driveri su legli ostao je jos tv tuner …
u svakom slucaju hvala

[quote=Stihoklepac]Ok …banalan problem … drazi mu je externi dvd rw …
:wink:
driveri su legli ostao je jos tv tuner …
u svakom slucaju hvala[/quote]
garant si ga instalirao sa DVD-om…

Hm …ne instalacija je isla sa cda i to internog,naknadno sam iskopcavao par puta externi e sad u po frke ga je prenjelo da dok ne ukopcam externi i ne ubacim cd ubuntu 6.10 jednostavno se pravi lud,pretpostavljam da treba zamjeniti id uredjaja u media direktoriju ili mnt …

/etc/fstab sadrži UUID uređaja, umjesto UUIDa stavi /dev/nešto, pogledaj kako je kod mene:

/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

back ti basic…
ovako instalirao sam beryl i negdje u procesu cackanja dodavao sam fajlove na xorg.conf i prnuo mi je gui.
uglavnom vratim backup fajl i nije pomoglo.
uradim ponovo instalaciju ati drivera…izbaci nesto x11/not reachable…
elem udjem preko konzole startam gdm i sve je ok …uradio sam i defaultno resetovanje xorg.conf preko dpkg naredbe i sve to ali nakon reboota opet po starom tj ne pomaze.
Jedini nacin ulaska u gui je preko safe mod bootanja

sad pitanje kako mogu da uklonim ati drivere i resetujem xserver na defaultne vrijednosti ukljucujuci i module koji su se dodali sa xgl/compiz/beryl -om.
drugo pitanje je zasto i kad je sve radilo (sa ili bez ati drivera) prilikom aktiviranja konzole (ctrl-alt bilo sta osim f7) dobijem chize po ekranu i sve krhne( mogu se vratiti sa u gui ) grafa je 1950 pro

Ovako obrisao sam xserver sa apt-get,ati drivere sve
reinstalirao xserver i kod setovanja grafe sve stavio po defaultu (izbaci mi malo cudan pci id karte prije je isao 6:0:0 sad izbaci neki copor slova al haj ko prepozna) monitor na default…ali kod bootanja error 104,zaobidjem to dako sto ponovo uradim sve prethodno i startam sa xinit i onda pocne izbacivati eroro wcom serial nesto not found…pa neki fontovi iz /X11 fale…
elem drama … ima li ko kakvu ideju?

kako si reinstalirao xserver? jel preko konzole ili synaptica i šta si tačno uradio…

izgleda da si ukinuo paket koji je baš ključni za X, ovaj xserver-xorg-fglrx je samo paket-driver i bez njega X može da funkcionira (ali po traženju x11 reachable itd… biće da je to to) da te pitam jesi li baš xserver ili xserver-xorg-fglrx rasturio?

probaj ovo:
sudo apt-get install --reintall xserver-xorg xserver-xorg-fglrx

ponovi proceduru:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

stavi fglrx (ili ati), kad te bude pitalo. Na 6.10 vi(m) ne dolazi kako treba, mora se doinstalirati, ali tu je alternativa “nano”, kod nano editora ključna tipka je ctrl, pritisneš ctrl + X za izlaz, ctrl + O za pisanje itd… imaš dole u menijima kad se nano otvori vidjećeš

znači poslije dpkg-reconfigure:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf, i dodaj ovo extensions (na vrh mi je glave ovo što se u 6.10 mora dodavati composite “0” al šta ćeš…)

Section "Extensions" Option "Composite" "0" EndSection
reboot… ako si stavio fglrx, kad (ako) upali probaj u konzoli fglrxinfo vidi ima li gdje ati…

ps:
može se uraditi i ovo, podigne se ubuntu sa live cd-a, iz njega kopira xorg.conf koji je napravio prilikom live sesije, snimi se na stick ili neku particiju (montira se prethodno), prekopira se u xorg.conf - oštećenog sistema, reboota. trebao bi da imaš 2D podršku i upaljen komp, eh sada se možeš vratiti štimanju 3D (naravno i za ovo treba da ima bar instaliran xserver-xorg, koji je “normalan” kada se ubutnu prvi put intalira)

pps:

gore si negdje pitao… pa ako hoćeš da očistiš svoj home dir od svih “konfiguracija” firefoxa, beryla itd da vratiš na default, onda kucaj redom:

cd
mkdir čistka
cp .bash* čistka
rm -rf .*
mv čistka/.bash* ~
rmdir čistka
sudo reboot

kada se upali ubuntu, biće kao od “majke rođen”, isti kao kad si ga tek instalirao - postavke wallpaperi ikone firefox itd.

ppps:

@admins
jel ovaj topic za ubuntu sekciju?

Nije potrebno sve brisati, već samo beryl i emerald skrivene direktorije:
rm -rf .beryl* .emerald*

I postavke beryla će se vratiti na početne.

[quote=Emx]Nije potrebno sve brisati, već samo beryl i emerald skrivene direktorije:
rm -rf .beryl* .emerald*

I postavke beryla će se vratiti na početne.[/quote]
radi beryla nije potrebno… opcionalno ako hoće sve da vrati na “normalu”

sudo apt-get install --reintall xserver-xorg xserver-xorg-fglrx
na ovome pada kaze da nema paketa…elem downloadujem live pa cemo sa njega povuci

pa trebaš prethodno dodati repositorije sa kojih će ih skidati!?

hint:
ubuntuguide.org

ps:
ili ponovi instalaciju pa fino naštimaj…

dodao sam repozitorije ali nema sa fglrx dodatkom,usput uspio sam upaliti
xserver i gnome iz konzole,nautilus i jos neke app-e ali na boot-anju poludi …moze li se gnome start up podesiti na default?

[quote=Stihoklepac]dodao sam repozitorije ali nema sa fglrx dodatkom,usput uspio sam upaliti
xserver i gnome iz konzole,nautilus i jos neke app-e ali na boot-anju poludi …moze li se gnome start up podesiti na default?[/quote]
kako to da nema?

ma ništa ponovi instalaciju, jer ja ti ne mogu dalje pomoći, cause nemam pojma šta si radio i šta imaš… jedino da se SSH-aujemo…

pisao sam ti gore kako da se gnome stavi na default pobrišeš sve conf fajlove iz home dira… imaš gore kako ide

Neznam,primjetio sam da su mi zaostali neki ati driveri (pretpostavljam genericki sto dodju sa ubunt-uom) uglavnom isao je totalni format mashine tako da cu vidjeti da ovaj put sve bude ono tip top.
A sto se tice probleme sa konzolom ona se desava i prilikom startanja live distribucija ubuntu 6.10,sabayon,mandriva sto ce reci da driveri jos nisu za ati 1950 pro legli …uglavnom hvala na odgovorima

Da se to riješiti tako da prekonfigurišeš grub / lilo tako da starta sistem u tekst modu a ne u grafičkom. Recimo imaš opciju tipa vga=788 koju treba samo izbrisati.