Problem sa bootanjem SLAXa

Pozdrav. Nadam se da je OK sto otvaram novu temu, mada sam vidio da ima jedna evo sticky vezana za Slax al eto reko da je ne trujem sa svojim problemom.

Naime, trenutno sam na Slaxu 6, preko USBa boot. I nesto sam juce trebao isntalirat i moro sam sa non-root accountom, i radi toga sam napravio novi acc, ahmet, i haj to instaliro i sad mogu pokretat i odavde sa roota.

Al problem je sad kad god krenem bootat sistem, javi mi error pri startanju. Sve ide OK do trenutka kad izlista dosta "INIT: command execute “/sbin/agetty/” gresaka, i ispod “ID c1 responding too fast: disabled for 5 min” (i ovo se pojvi 6 puta). I tako staji i nece dalje. Onda moram jedino bootat fresh copy, koja ne cita changes (opcija pri pokretanju Slaxa) i tamo onda moram ponovo. Guglo sam za gresku, i tam vam, naso je cak i na forumu, i vidio da je vezana za fstab, i korisnike i opcije pri mountanju driveova.

Pa sad, evo probo sam da izbrisem ahmet-a tog iz usera, i obrisan je, ali je fstab i dalje ovakav:

none /mnt/slaxdrive slaxdrive defaults 0 0 # This is for Slax Drive integration into KDE aufs / aufs defaults 0 0 # AutoUpdate proc /proc proc defaults 0 0 # AutoUpdate sysfs /sys sysfs defaults 0 0 # AutoUpdate devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 # AutoUpdate tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 # AutoUpdate /dev/hda /mnt/hda iso9660 auto,noatime,users,suid,dev,exec,ro 0 0 # AutoUpdate /dev/sda1 /mnt/sda1 ntfs-3g auto,noatime,users,suid,dev,exec,locale= 0 0 # AutoUpdate /dev/sda5 /mnt/sda5 ntfs-3g auto,noatime,users,suid,dev,exec,locale= 0 0 # AutoUpdate /dev/sdb1 /mnt/sdb1 vfat auto,noatime,users,suid,dev,exec,quiet,umask=0,check=s,shortname=mixed 0 0 # AutoUpdate
I sad kad bi restartovo, ne bi mogo opet upalit, nego bi moro uc preko fresh opcije, izbrisat “user” iz svake ove opcije dole kod mountanja HDDa i USBa i onda restart, al se opet doda to users.

Pa, kako ovo rijesit? Zasto se uopste dodaje to? Pretpostavljam da kad to doda, nekako pri bootanju se izgubi dozvola za pokretanjem ovog agetty-ja, pa boot bude neuspjesan.

Eto toliko, hvala unaprijed. Relativno sam novi u ovom, nuzda me natjerala na Ubuntu prvo, pa probah Slax na nagovor prijatelja i prosto me odusevio, pa ce uskoro postat i stalni clan mog buduceg HDDa :slight_smile:

ne vjerujem da ti je “users” mount opcija u fstabu neki problem. sta si tacno mijenjao tj. installiralo ? mislim da si poremetio /etc/inittab ili sam init process … najbolje bi bilo da objasnis sta si tacno radio da dodjes do ovog problema

Pa objasnio sam gore. Desava se nakon sto sam dodo tog novog korisnika.

I kad to izbrisem, (vidio sam nesto slicno ovdje, http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4434, pa je spomenuto brisanje toga “users”), mogu bootat.

A taj file sto si spomenuo, nije mijenan u odnosu na default.

Da to je interesantno, ali nije vezano za to jer je to jako stara tema, a users je bilo stavljeno pod particijom / dok se kod tebe javlja na ovim Windows particijama. Takođe nije vezano ni za pravljenje usera ahmet. Moraš nam preciznije objasniti šta je to što si instalirao.

Hehe. Izbjegavam rec da je igra :slight_smile: Mada samo me bilo išćil hocel ic, i kako ce linux iskoristavat graficku, probo sam par min i to je to. Ako sta znaci, radi se o Heroes of Newerthu. Znaci prilikom pokretanja instalacije, igra zahtijeva da se instalira sa non-root acca. Napravio sam sa adduser ahmet-a, pokrenuo instalaciju, i kad se zavrsila vidio sam da uredno mogu igru pokrenut i sa ovog root acca, na koji sam se “naviko”. I onda se pocelo to javljat.

Al evo, jako cudno je i da se ovo samo popravilo. Znaci sad uredno mogu upalit sve. A nisam nista diro, nisam sad modifikovo fstab, nit ista. Jedina promjena je bila sto sam skinuo flash player noviji, al to sigurno ne utice na boot proces :slight_smile:

Opet isto :frowning:

Evo samo da kazem da sam ovo rijesio praveci particije na USBu, jednu fat16 za boot, i jednu ext3 za slax, te je zasad sve OK, nema nikakvih problema kojih je prije bilo.

Vjerovatno je prije /changes folder postao corrupt, pa su se desavale one greske pri bootanju i sl

Ne daj se AhmeTe, slackie je uz tebe! :smiley:

Heh, fino sluzi evo sad bez problema, vec 2 sedmice.

Mada evo ima jos jedna sitnica koja me jako nervira. Kada gledam neki flash klip, sve ide uredno ali poslije toga ne mogu slusat muziku. Ni u JuKu, ni u KPlayeru, slajder jednostavno staji kad stisnem play. A kada slusam muziku prvo, i pokusam pustiti neki flash klip u browseru, youtube il nebitno, zvuka nema, al mp3ovi rade korektno. Do cega bi ovo moglo bit sad? :slight_smile: