Problem sa desktop efektima

Imamm ubuntu 7.04, (graficku NVIDIA GeForce MX 4000), i probo sam ukljucit desktop efekte, ali trazio je da skinem driver nove sto sam i uradio, zatim sanm ukljucio efekte i radili su ali mi je rezolucija ekrana bila na 800*600 sto nikako nije lijepo za oko a nije se mogla promjeniti.
Posto mi se to nije svidalo izbriso sa driver koji sam bio skino a nisam iskljucio desktop efekte. To je bilo uredu dok nisam restarto racunar kada sam na ekranu vidio samo bijelu podlogu (koja je i danas tu).
Ne znam kako bi to moga popravit pa molim za pomoc

note: preporučujem da prije mijenjanja drivera, uvijek uradiš sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup

ovako, rebootaj komp, kad se upali (dokle mogne) onda pređi u textalnu konzolu, da bi to uradio pritisni “CTRL+ALT+F6”, logiraj se pa kucaj:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg #ako si obrisao nvidia driver onda odaberi nv, a ako ti je još nvidia driver onda odaberi nvidia, ostaje ti da odabereš rezoluciju, kad ovo odradiš kucaj sudo /etc/init.d/gdm restart ili sudo reboot

kad ponovo snimiš “novi nvidia” driver onda uradi reconfigure i nabildaj veću rezoluciju, pa restartuj X… (inače ovo sa driverima je trebalo da radi bez dodatnog čeprkanja, ali možda zato što je starija grafika… MX 4000)
good luck

disclaimer:
vjerovatno nije mogla odabrati veća rez zato što u xorg.confu poslije tog install driver bilo samo 800x600 modova…

Section "Screen" Identifier "Default Screen" Device "ATI Technologies Inc ATI Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)" Monitor "Generic Monitor" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Depth 1 Modes "1400x1050" EndSubSection

Sve sam uradio (znaci izabro nv u onom xerver i stavio rezoluciju) ali i dalje desktop kad se ulogujem je biejl. Nego postoji li kakv nacin da u terminal modu iskljucim desktop efekte, jer mislim da su oni kljuc problema.

ovo je malo radikalno al će 99% raditi, mislim, može se to elegantinje riješiti… ali… pošto je možda compiz kod tebe, ja bi ovo uradio (CTRL+ALT+F6)

login:

mv .bash* Desktop
mv .profile Desktop
rm -rf .*
sudo reboot

kad upališ onda samo ovo vrati:

mv Desktop/.profile .
mv Desktop/.bash* .

ps:
kod beryla je to inače rm -rf .beryl* .emerald*

pps:
inače sa ovim “ko fol radikalnim” brisanjem sve će ti se vratiti na normalu kao kad tek instaliraš ubuntu (wallpaper, ikone itd)

Prvo pokusaj to sto je Nidla rekao, a poslije ako ne uspije onda ovo:

"CTRL+ALT+F1"
tvoj user name utipkas
password
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
sudo /etc/init.d/gdm start
poslije ovoga mozda je potreban reboot.
Valjda upali, a poslije onda rezoluciju mozes praviti, ali o tome kasnije.
Ako ne upali onda ono gore sto je Nidla rekao samo stavi nvidia driver, poslije ovoga mozda je potreban reboot kompjutera.
Znaci u xorg.conf trebalo bi biti nesto slicno ovome, nakon instalacije drivera (gledaj samo onu stavku pod crvenim) sve ostalo ce doci na svoje poslije kada dodjes u graficko okruzenje sa malim konfiguracijama:
Section "Device"
Identifier “Videocard0”
[color=#B70000]Driver “nvidia”[/color]
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7300 GS"
Option “RenderAccel” "true"
Option “AllowGLXWithComposite” "true"
Option “TripleBuffer” "true"
Option “AddARGBGLXVisuals” "True"
EndSection

sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common
sudo /etc/init.d/gdm start

ovo je upalilo
HVALA

to jedan dio sada treba jos i rezoluciju nastimati pokusaj sa komandom nvidia-settings ako nema onda je instaliraj (samo nemoj da brises taj nvidia-glx, a sutra objasnim malo bolje :slight_smile:

sudo nvidia-settings (ako nema instaliraj, ako ti pojavi poruku da ce izbrisati nvidia-glx onda nemoj nisam upucen al mislim da je vec instalirano)
stavi rezoluciju koju zelis sve je pod “X Server Display Configuratione” 32 bit itd…
Onda klikni na “Save to X Configurations File”

Ove stavke pod crvenim ja sam dodao u xorg.conf vidi dali je potrebno i kod tebe ako ti ne radi beryl ili compiz
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName “GeForce 7300 GS”
[color=#FF0000]Option “RenderAccel” "true"
Option “AllowGLXWithComposite” "true"
Option “TripleBuffer” "true"
Option “AddARGBGLXVisuals” “True”[/color]

Ovako mi od prilike izgleda rezolucija Ekrana:
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
Monitor “Monitor0”
[color=#FF0000]DefaultDepth 24[/color]
Option “metamodes” "1280x1024_60 +0+0; 1280x1024 +0+0; 800x600 +0+0; 640x480 +0+0; 1024x768 +0+0"
SubSection “Display”
[color=#FF0000]Depth 24
Modes “1600x1200” “1280x1024” “1024x768” “800x600” “640x480”[/color]
EndSubSection
EndSection

a ako upotrebljavas drugaciju tastaturu npr kod mene je azerty francuska onda
Section “InputDevice”
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option “XkbRules” "xorg"
Option “XkbModel” “pc105”
[color=#FF0000]Option “XkbLayout” “fr”[/color]
Znaci ja mijenjam samo ono “fr” u nekakav drugi ako je potrebno po defaut ostaje na engleskoj

Zasto ovo zato sto pod nvidia settings program pravi novi xorg.conf najlakse ti je da usporedis ove stavke u backup sto si napravio. U jedan terminal upises
gedit /etc/X11/xorg.conf_backup

a u drugi onaj gore
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Bilo kakve dodatne promjene nisu potrebne svaka greska poslije restarta racunara dolazi do pada X servera ovo radis na svoju ruku bez ikakve garancije od mene :slight_smile:

da nvidia-settings to je gui za konfiguraciju X servera izgleda otprilike ovako
http://coin.ovh.org/images/perso/nvidia_twinview3.png

Ljudi pomozite …imam problem sa efektima !Naime ,koristim Ati Radeon 9600 pro AGP graficku karticu !!!Efekti mi jednostavno ne rade!Inace sam instalirao compiz fusion !Pomagajte !!!:smiley:

Unapred HVALA

pogledaj malo ovaj link, skoro je bilo…

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4024

btw obrati pažnju imaš li XGL, i imaš li u xorg.conf “Composite” “0”…