Problem sa DVD-om!

Imam jedan DVD koji bih htio da pustim, ali imam problem sto mi nijedan player koji imam instaliran na Ubunti ne pusta uvodni meni, a to mi je potrebno za ovaj DVD jer je obrazovnog karaktera. Znači ne mogu da biram lekcije koje hocu kako bi i trebalo, nego samo pusti sam neku lekciju. Fajlovi su tipa VIDEO_TS.BUP, VIDEO_TS.INF, VIDEO_TS.VOB…

Mislim da to moze vlc, moze i mplayer ako je kompajlovan sa libdvdread i libdvdnav, ali za sada idi sa vlc playerom.

Kad pokrenem sa vlc playerom izbaci mi sledecu gresku

Your input can’t be opened:
VLC is unable to open the MRL ‘dvd:///media/SUFARA/VIDEO_TS/’. Check the log for details.
Your input can’t be opened:
VLC is unable to open the MRL ‘dvd:///media/SUFARA/VIDEO_TS/’. Check the log for details.

i ne izbaci mi pocetni meni…

Ja koristim klasičan Movie Player, i radi sve ok

probaj još instalirati i probati xine

sudo apt-get install xine-ui ubuntu-restricted-extras

imaš li windows na istom računaru, da li ti radi na njemu? i ako radi koji program koristiš?

sinoć sam imao isti slučaj.imam rip dvd-a sa 6 vob fajlova, i prva dva ništa nije htjelo da pokrene. inače isključivo koristim smplayer koji nikad nije zakazao. medjutim kad sam pogledao u properties ta dva prva vob fajla nemaju ni 1 mb, (ostala 4 po 1gb, i normalno ih gledam u smplayer-u), što znači da su neki intro koji blicne bukvalno na pola sekunde. provjeri možda je kod tebe isto…a što se tiče bup i ifo fajlova oni su još manji (40 kb) tako da ni na njima nemože bit ništa posebno…

Imam instaliran win i na njeu radi dobro, pokrecem ga sa windows media player-om, sa splayer-om isto moze… na ubunti sam instaliro dosta programa za pustanje dvd-a, bukvalno svaki program koji mi je izbacio kad sam softwer centru ukuco dvd player sam instaliro, izmedju ostalog xine, ali ne moze. Ne znam da nisu upitanju kodeci, mada sam instaliro paket kodeka za ubuntu.

Kako uopste otvaras dvd na vls ides li na media->open disc, a mozes i privuci taj dosje (mapu, folder) u vlc pa ces vidjeti da radi :wink:

Kako uopste otvaras dvd na vls ides li na media->open disc, a mozes i privuci taj dosje (mapu, folder) u vlc pa ces vidjeti da radi ;)[/quote]
Pa idem na media-> open disc, a probao sam i sa prevlacenjem foldera, izbaci mi gresku koju sam naveo gore u ranijem postu i pusti neku lekciju bez ikakvog reda.

za daljnje lociranje:

jel problem samo sa tim DVD-om, jesi li probao neki drugi DVD sa menijima i sl.?

imaš li na win instaliran neki drugi media player (konkretno vlc) da li na njima radi?

imaš li kakvo kućno kino dvd player ili nešto sl. i jesi li probao na njima?

ako je samo do tog DVD-a možda je neki format koji je samo m$ kompatibilan :slight_smile:

Problem je samo sa ovim DVD-om, izgleda da je samo za win kopatibilan… u savakom slucaju hvala na pomoci… pozzzz

Nažalost, veliki broj programa obrazovnog karaktera doslovno je sklepan bez imalo promišljanja da u svijetu možda postoje i oni ljudi koji koriste druge operativne sisteme mimo Win-a. Ono što je najžalosnije jeste činjenica da čak i onaj materijal koji je u osnovi multiplatformski uspiju “zakucati” da radi bez problema samo na Win-u. Da im MS plaća za to, ništa ne bih rekao. Ali fazon je što ne plaća. Često se “otkrije” neki “cool” program čiji se rezultat mora pokazati svijetu. I tako nastane fuš. Kad se samo sjetim enciklopedija koje koriste MS Access kao bazu, smuči mi se.

Taj DVD što spominješ samo je jedan od primjera fušeraja s kojim ćeš se susresti u video- i drugoj-produkciji tog i sličnog materijala (naročito domaće proizvodnje). Hvala Bogu pa imamo i obrazovanih i svjesnih pojedinaca i grupa (hint: Project Zekr) čiji vidici nisu suženi na kojekakve prozorčiće, pa jedino kroz njih vide “svjetlo”.

Kad se u zavrsnoj fazi producira jedan DVD Video, niko od ozbiljnih izdavackih kuca i ne misli na nekakve pc-je mac-ove a pogotovu ne na linux-e. To je posao software-skih kompanija.

Nek vam je ovo cisto i jasno. CDAudio i DVDaudio i video su pravljeni za “pravi” player.
Firme koje programiraju "soft-playere moraju placati razne licence “Dolby-ju”, "MPEG Group-i"
Thompson Media-i i jos brdu kompanija! Nekoliko puta je Mark S. izjavio da ubuntu nije za media profesionalce i to je to.
:slight_smile:

Ako je medium (cd ili DVD) produciran kao hibrid (dio mediuma je za realne uredjaje i dio za “kompjutere” onda je to nesto drugo.

Taj sufara dvd je vjerovatno tako “zavrsen” da dobro radi na jednoj win mashini.

Danas se takvi “obrazovni” dvd-ovi prave da rade u obicnome browseru a “media content je upakovan u flash-u”.

Na Ubuntuu ima puno repozitorija za “vjerski” software.

Potrazi Sabily Badr

Ne mora taj ubuntu moci bas sve.
I ovo dosad prilicno zadovoljava.