pozdrav svima.Nedavno sam poceo koristiti linux i zasad je sve super,osim sto imam taj jedan problem.ne mogu naci dvd rom nikako,koristio sam ubuntu i sad sam mint 14 instalirao i na svakom mi dolazi do tog problema.na win je sve radilo normalno,a ovdje nece ://Ne znam u cemu bi bio problem,u biosu sam sve pretrazio i nista.koristim laptop asus pro 52rl.bio bih zahvalan ako bi se neko iskusniji u ovom polju javio i pomogaao
Mozes li opisati sta si tacno pokusao ?
I kako to mislis ne mozes naci? Objasni malo
Prvo sam pokusao instalirati linux ubuntu preko cd a,ubacim u komp,dodje mi onaj crveni zaslon na kojem pise instalacija i kad pritisnem na instalaciju dodje mi kao neka greska i ne moze se nastavit,nisam zapamtio sta je pisalo tacno.Onda sam na win xp preko unebootin programa konvertovao ubuntu na usb i preko toga normalno instalirao.ubuntu je sve pronalazio normalno,sve drivere,usb drive,memorijsku karticu,kameru…ali ne i dvd pogon.i sad na mint u dolazi do istog problema…kad sam pokrenuo k3b program odmah mi pise:no optical drive found
instalirao sam 32 bit a verziju,a znam da ovaj laptop sto koristim podrzava i 64 bit a.Je li problem do toga,mozda trebam instalirati 64 bit a verziju?
Moras malo vise detalja…
Imas li neki drugi opticki uredjaj da ubacis umjesto toga? Ili da spojis eksterni. Koliko je star laptop? Da li je citac 100% ispravan?
nemam drugog :/,a ne da mi se kupovati eksterni trenutno.mislim da je citac ispravan,na windows u prepoznaje normalno cd ove,preprzava…A laptop je star 3-4 godine.1.6 ghz dual core,1 gb ram
Jel tebi samo ubuntu cd ne radi ili nijedan? Pokusaj na google-u naci da li je tvoj model laptop-a imao problema sa optikom generalno. Pokusaj takodje traziti linux + taj model laptopa. Stvarno ne znam sta je problem.
http://www.linuxforums.org/forum/ubuntu-linux/159061-dvd-writer-undetected.html
Nema rjesenja ni ovde.
Ja bih definitivno probao 64 bit verziju.
mislim da je to problem u svih laptopa sa ovom serijom,pa ne bih da se zamaram vise sa tim.instalirao sam xp za dvd pogon i openSuse linux za ostalo i ok.
ipak,hvala na pomoci