Problem sa Fedora 11.1 (update i webserver)

Pozz…
Odmah da kažem da sam koristio pretragu ali nisam našao ništa što bi pomoglo…

Imam Fedoru 11.1 (skidam 12-ku iso) iii problem imam u update-u, kao root kad se prijavim, on mi izbaci koliko update-a ima i kad kliknem na potvrdu, KPackage ode u crach, tj. sruši se… jednom je sam krenuo al na kraju izbacio krešku da nemam privilegije za tu operaciju (a prijavljen kao root !!!) iii vidim da ima oko 500-600 bugfix-eva, i hotfix-eve i sve za download … i kad klikenm na apply to sve (da skine i instalira se, on se sruši…) jednom mi je samo izašla poruka kao nemam privilegije za update!!!

jel ima neko rješenje??? Cilj mi je samo da na ovom kompu dignem web server i da radi naravno, wireless karticu prepoznao - radi super, ma extra !!! Počeo sam sa SuSE-om (daaavno) al’ koliko vidim fedora je extra pravo, u sekundi sve pronašao i radi (zvuk i ostalo…) dok na SuSE web server sredim odmah, al’ ovo ostalo me zeza (mogu napraviti DSL konekciju al’ ne prepoznaje wireless i sl, a na fedori sve prepozna - sve radi super, samo update i web server me zeza…!!!
Skidam sad 12-ku, možda će tu biti bolje stanje :slight_smile:

Trebao bih i ubuntu probati… naravno ovo sve što imam od distri i što sam naučio, to je što sam kupovao odavno distre (odavdje) i učio se laganicee - čitajući howto i ostale dokumente. SuSE sam kao nekako “savladao” :slight_smile: tj. skontao jer odrastao sam na “DOS”-u, tako da nije problem…Glupost mi sad, ono, na SuSE namjestim apache i radi ko zmaj, dok ovdje na fedori imam problema…

Nadam se da je bug, te da će ova 12-ka srediti dosta stvari icon_smile

pozz

Probaj raditi u terminalu, (ne znam da li je na fedori “su” ili “sudo”) ali kucaj u terminalu:

sudo apt-get update pa zatim sudo apt-get upgrade (Nisam siguran da li ide ovako, ovako je na ubuntu.)

Ili ako hoces kucaj: sudo apt-get install synaptic (to ti je paket menadzer) pa kad ga instaliras nadji ga u meni-u i probaj njime.

P.S. Mislm da je u fedori “su yum upgrade” & “su yum update”.

Sta ce na serveru GUI, pored toga cemu i moduli za zvucnu karticu kao i vjerovatno 1000 aplikacija koje mu nisu potrebne ako je zaista cilj da bude samo WEB server!?

Fati se dobrog foruma a jos boljih uputstava na web i nauci nesto o linuxu, o sigurnosnim podesavanjima, kao i osnovima koje bi trebao da znas.

Ovdje imas dovoljno Informacija da bi mogao “prezivjeti” ostalo je stvar magije i vruce stolice :slight_smile:

http://docs.fedoraproject.org/user-guide/f11/bs-BA/html/

pozdrav

fedora je zadnja distribucija koju bi neko koristio kao server. fedora ti je testna platforma za red hat pa trebas ocekivati da bude nestabilna. ako ces nesto podizat od servera imas centOS koji je red hat klon, poprilicno stabilan. na njemu sam se ja ispraksao, imas debian kojeg koristi pola svijeta za web servere, imas slackware kod kojeg mozes isto odabrati pri instalaciji sta ces da ti se vrti na njemu. cak je i ubuntu bolji u tom pogledu. fedoru bih ja vise iskoristio kao multimedijalni sustav, stim da bih vjerojatno sam konfigurirao kernel i pakete. i da, fedora koristi yum pa bi trebao uraditi sljedecu stvar:

$su #yum update #yum upgrade
inace man yum :slight_smile:

Hvala na pomoći, kao što rekoh’ nisam štela u linux-u, ali ne treba puno da skontam neke stvari - ipak mi koji smo odrasli na DOS-u :slight_smile: lakše nam je nekako … nije samo da mi je potreban za web server, to je samo jedna od mogućnosti…
Gurao sam SuSE par godina, ono istraživački više, malo po malo… ali čisto da se “ispraksiram” i “sredio” sam i sambu, i web server i sve, nisam imao živaca oko nekih stvari… pokušavao ali - neće
Naravno da još mnoooooogo moram čitati i “šteliti” se, to bez daljnjeg, mislim podrazumjeva se…
… i hvala na pomoći - slijedeći ću probati CentOS…

Sve što se tiče linux-a, sve što sam naučio to je sam… čitajući howto i doc… (štelio se na SuSE…) tako sam i USB kabl. modem sredio, povezao 3 komp-a, od kojih 2 su na linux-u i jedan na XP-u i sambu skonto, sve to čitajući i učeći na greškama, ovdje sam član dosta dugo, čitao većinom druge postove (drugih članova…) te kako su oni prevazišli neke probleme…

Cisto prijedlog… Centos, minimal install i onda stavi sta ti treba. Kad su serveri u pitanju zaista ne treba nista vise od onoga sto zelis vrtiti na njima.
Napomena: Da bi instalirao samo sa jednog CDa, obavezno iskljuci “dialup networking”, da bezveze ne moras prziti drugi disk radi jednog paketa.

Šta je to KPackage, da to nije neka KDE verzija Fedore? Podržano okruženje na Fedori je Gnome, dok je KDE “community maintained”. Alat za update na fedori se zove PackageKit i to je jedini podržani alat ( http://www.aravind.name/packagekit-fedora-9 ). Osim toga, koliko znam kpackage nije nikada portan na KDE4. KDE3 je nepodržan već par godina i kada ga uspiješ instalirati bude toliko nestabilan zbog silnih nepopravljenih bugova da se ne isplati mučenja.

sad kad mi je vedran skrenuo pozornost, koliko ja znam fedora dolazi sa gnome-om i ima onaj standardni add/remove software, barem je bilo kad sam ja zadnji put pokrenuo fedoru, tada je bila fedora 8. ako ces KDE based distro imas ih birat tonu, samo uperis prstom. i jos nesto, ako ces probati centOS dolazi sa starijim paketima posto se ta distribucija proziva kao stabilna, pa da se ne bi iznenadio posto su na fedori svi paketi u koraku.

hah, znate imam isti problem sa fedora 11 na racunaru, i nista nece da updateuje … cak i neke obicne stvari nece da instalise kada se ide preko add/remove software…
kada koristim yum update nakon izlistavanja nekoliko paketa koje treba update samo se abortuje …python: Modules/gcmodule.c:242: update_refs: Assertion `gc->gc.gc_refs == (-3)’ failed.
Aborted …

kada odem preko add/remove soft. nakon odabiranja nekog programa za dodavanje izbaci mi

libssl.so.8 is needed by package mythzoneminder-0.22-5.fc11.i586 (rpmfusion-free-updates)
libssl.so.8 is needed by package gstreamer-plugins-bad-0.10.13-7.fc11.i586
libcdio.so.10 is needed by package vcdimager-0.7.23-10.fc11.i586
libcdio.so.10 is needed by package gstreamer-plugins-ugly-0.10.12-2.fc11.i586
libcdio.so.10(CDIO_10) is needed by package vcdimager-0.7.23-10.fc11.i586
libcdio.so.10(CDIO_10) is needed by package gstreamer-plugins-ugly-0.10.12-2.fc11.i586
libcrypto.so.8 is needed by package gstreamer-plugins-bad-0.10.13-7.fc11.i586
libcrypto.so.8 is needed by package mythzoneminder-0.22-5.fc11.i586 (rpmfusion-free-updates)
libcdio.so.10(CDIO_10) is needed by package vcdimager-libs-0.7.23-10.fc11.i586
libssl.so.8 is needed…

prije je sve radilo kako treba, dok se nije pojavila fedora 12 … ima li neko resenje za mene?

mozda uspije :

[quote]yum update rpm

yum -y update

yum clean all
i
reboot[/quote]
opet

Install preupgrade…

pa onda

resetuj se

dugo traje …

za server ~ f12

[quote]yum update rpm
yum -y update
yum clean all
reboot
su
yum install preupgrade
preupgrade-cli[/quote]
posle bi trebalo da prikaze listu sta upgradovati npr

[quote][root@server1 ~]# preupgrade-cli
/usr/lib/python2.6/site-packages/yum/init.py:203: UserWarning: Use .preconf instead of passing args to _getConfig
warnings.warn(‘Use .preconf instead of passing args to _getConfig’)
Loaded plugins: blacklist, refresh-packagekit, whiteout
Loaded plugins: refresh-packagekit
please give a release to try to pre-upgrade to
valid entries include:
“Fedora 12 (Constantine)”
“Rawhide”
You have new mail in /var/spool/mail/root
[root@server1 ~]#[/quote]
jos

i na kraju [quote]reboot[/quote]