Problem sa grafikom - nvidia, Ubuntu 7.04 (6.06 je ok)

prvo da znate da sam nov sa linuxom

kod pokretanja ubuntua sa live cd-a ver. 7.04 taman kada bi mi se trebo pokazati desktop vidim samo neke kockice, crtice u raznim bojama koje trepere (ne javlja nikakvu gresku)

http://img405.imageshack.us/img405/2416/img3512smallxy4.jpg

to mi se desilo i nakon sto sam prvo instaliro ubuntu pomocu wubi instalera pa sam mislio da je do njega…kod zadnjeg restarta, kada je trebalo sve proraditi, evo kockica…

uspio sam ga pokrenuti preko live cd-a tako da odaberem “start ubuntu in safe mode graphics mode”

e sutra namjeravam particionirati disk i instalirati ga upravo, pitanje je kako pokrenuti ubuntu u safe modu nakon instalacije i kada ga pokrenem kako da rjesim taj problem…graficka je geforce 7900gs

i drugo pitanje: da li ce mi, nakon instalacije ubuntua, kod paljenja kompa biti dual boot buduci da imam windowse vec na njemu, a ako ne kako to napraviti

Ako se ne varam jedino riješenje je da iskopcas PCI-E naponski konektor koji se kopca na graficku i onda instaliras Ubuntu.Poslije toga moras instalirat drivere i vratiti naponski konektor.

juhuhu…ne mogu vjerovati da je u tome problem…zaboravio sam napisati jos jednu stvar, imam live cd od ubuntua ver. 6.06 koja radi savrseno jedino sto mi je glupo instalirati staru verziju…

jos sam primjetio da kada pri pokretanju ubuntua mozes birati u kojoj rezoluciji ces ga pokrenuti, u svakoj rezoluciji dobijem drukcije šare… da nije nesto do refresh rate-a?

a sto se tice ovoga s kabelom trebam odmah probati, previse sam znatizeljan

evo probo izvaditi kabel, nije pomoglo:(

6.06 je Long Term Support verzija - sto znaci da ce jos neko vrijeme biti podrzana - tako da nema razloga da je ne instaliras ako ti radi bolje.
Sve dok ne prestanu raditi podrsku za nju ona je “friska” :slight_smile:

Pa ako ti radi 6.06 onda ti je najbolje da njega i instaliras ili eventualno probaj neku drugu distribuciju pa vidi kakav ce rezultat biti
A sto se tice ovog drugog pitanja , moras napraviti particiju na koju ces staviti linux , i prilikom instalacije izabrati je.Ostalo ce se sve automatski.Prilikom slijedeceg paljenja ces moci birati da li bootat linux ili windows.

haj probaj ovo:

kad dođeš do tih kockica, onda pritisni (istovremeno) CTRL + ALT + F6, i logiraj se, pa kad se logiraš, kucaj:
sudo invoke-rc.d gdm stop
#ako te prebaci sa F6-ice opet se vratiš sa "CTRL + ALT + F6"
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
#pa odaberi tvoju rezoluciju, i za driver odaberi vesa
sudo invoke-rc.d gdm start
#pa vidi ima li sad kockica

probao i opet nista, ne mrda se od onih “kockica”, jedino sam uspio dobiti promjenu na ekranu sa ctrl+alt+f1 ali opet neke kockice samo crno-bjele i sa ctrl+alt+f7 se vrati opet na staro

nije sada to problem jer mi u safe modu radi, samo trebam nekako uci u safe mode nakon instalacije na disk, to bi se trebalo nekako moci pa onda pokusati srediti drivere za graficu ili nesto drugo sto ste mi preporucili…

trenutno skidam openSUSE 10.2 pa ako mi bude on radio iz prve onda cu njega instalirati, na dosta sam mjesta procito dosta dobro o njemu i dosta ga ljudi koristi kao i ubuntu sto je dobro kada nesto zapne…

ako radi na 6.06 to je onda najvjerovatnije do OSS driver-a, vjerovatno bi sa nvidia driverom kartica radila i na 7.04

Mandrive One LiveCD sadrži nvidia driver.

@zole ako si u SA, mogu ti nabaviti mandrivu (One) CD

skinuo sam opensuse ali ima skroz kompliciranu instalaciju ako ga hoces staviti skupa sa windowsima (barem je meni komplicirana), nemozes ga fino smjestiti na disk d, na svim starim forumima preporucuju da ga pustim da on sam particionira disk i da se instalira pored windowsa…

a sto se tice mandrive mogu probati i s njom ako je mozda jednostavnije za instalaciju (imam flat tako da mi nije problem skinuti a nalazim se u umagu-istra-hrvatska:)

vidi, imaš onu opciju “expert” partitioning, i tu odabereš tvoj D za suse (samo mu još napravi jednu particiju za swap)