Problem sa instalacijom (a mozda i ne kuzimi stvar?)

pocecu razmisljati da “visa sila” mi neda da se bakcem sa Linux-om.

Skin’o Mandrake 10.1 i FC test 3 davno ali nisam imao vremena da se poigram sa tim. Konacno malo vremena a i dobio sam par starih kompjutera iz firme.

Probam instalirati Mandrake - "ne moze prepoznati CD-ROM. Probam sa Fedorom - isti problem.
Ok, treba mi boot disk. Zagooglam i nadjem kako se pravi bootdisk - ali ne mogu nikako skontati kako to da trebam u docutils naci rawritewin.exe itd. jer toga nema na mojim instalacionim CD-ovima Confused
Kontaktiram prijatelja i on kaze da to postoji na CD i onda skontam da sam kreirajuci CD-ove izgleda nesto (citaj sve) pogresno uradio.
Kod mene na CD1 postoji SAMO jedan file:
Mandrakelinux-10.1-Community-Download-CD1.i586.iso
odnosno
FC3-test3-i386-disc1.iso
nista drugo.
???

kako da instaliram sa ovim sto imam ili je citav trud uzalud?

p.s. posto vec imam 10.1 - kakva je razlika (za nas pocetnike) izmedju 10.0 i 10.1 i isplati li se ganjati 10.1 ko vec imam 10.0?

.iso je samo imidž datoteka koja sadrži čitavu kopiju jednog cd-a i kad si to skinuo sa interneta treba pomoću programa za prženje da “spržiš cd” tj. izabereš opciju iso image ili sl.

Kako se snima sa CDRecord-om možeš vidjeti ovdje:
http://start.linux.org.ba/Cdrecord

zar neko nije već odgovorio negdje na ovo…

[quote].iso je samo imidž datoteka koja sadrži čitavu kopiju jednog cd-a i kad si to skinuo sa interneta treba pomoću programa za prženje da “spržiš cd” tj. izabereš opciju iso image ili sl.

zar neko nije već odgovorio negdje na ovo…[/quote]

ako sam te dobro razumio, .iso je nesto kao .zip i mora se “otvoriti prije upotrebe”? il isam opet pobrk’o loncice?

a primjer je sa kreiranje iso fajlova i brnanjne CD-ja. na linux-u, a ja vec imam CD sa iso fajlovima koje treba tek da instaliram na kompjuter.

:?:

[quote].iso je samo imidž datoteka koja sadrži čitavu kopiju jednog cd-a i kad si to skinuo sa interneta treba pomoću programa za prženje da “spržiš cd” tj. izabereš opciju iso image ili sl.

zar neko nije već odgovorio negdje na ovo…[/quote]

ovaj gornji dio nisam bas najbolje skont’o.
slicno pitanje sam postavio i na bhwebmasters:

koristeci Roxio (moze i Nero), nakon otvaranja programa se ne koristi wizard nego File > Record CD from CD imae i onda izaberes .iso i - to je sve.

:slight_smile:

Hvala Nihade!

Ja sam imao isti problem sa FC3, sve bio skinuo i sprzio na cd-ove i ne radi. E onda ti skinem novi ISO file sa drugog servera i promjenim cd-rom na tom starom computeru i sve radi kao munja.

Pozdravi od

Dine

2 afan: Moras te .iso fileove poprzit na cd (ne standardnom metodom , kao da preneses misem file u neri sa hdd-a na cd ), vec imas opciju za przenje ISO image-a. To nadji i onda ce te pitat koji .iso image da snima ti lijepo mu kazes koji i on ti to snimi na cd.

da, upravo je u tome bio problem. bas tako sam i uradio i - dobio sta sam htio…
:slight_smile: