Pre par sati skinuo sam mandriva-one-2007 i narezao na cd. Restartovao komp i pokusao da instaliram ali mi se pri samom pocetku odmah posle boot-ovanja cd-a javi greska.
Ja sam nov sa linuxom, zapravo nikada ga nisam koristio. Video jesam par puta ali nikada nisam imao na svom racunaru. Moj racunar je hp A1640N to je Intel core 2 duo processor, 2Gb ram memory, Ati 512MB graficka, Hdd je samsung sata 250Gb. Da li u opste linux moze na ovu masinu?
Stvarno mi je dosta vise i windowsa i gluposti koje idu uz njega, a prijatelj mi je preporucio linux i beryl kao dobru stvar.
Moze li neko pomoci oko ovoga???
ovo mi lici kao lose snimljen cd
Ok, slika koju sam vam slao pre par dana o gresci koju mi javlja pri pokusaju instaliranja vise se ne pojavljuje. Nije bio u pitanju cd niti fajl koji sam skinuo. Ispravni su. Sve sto sam uradio jeste to sto sam otisao u Bios i podesio hard disk da bude RAID i krenulo je normalno. Ali sad imam drugi problem. Instalirao sam sve, sve ok ali mi ne prepoznaje graficku. Ati xpress 1300 512mb i skinuo sam i drajver za tu graficku za linux i nece ni da ga instalira. Jos sam napravio glupost tamo u podesavanjima sistema u linuxu nadjem da izaverem graficku i stavim Ati, premestim sa vesa i restartujem i tu bese kraj. Nema teorije da udje vise u graficko okruzenje. Skontao sam one kodove oko root i login i sudo… xorgcfg i xorgconfig ali ne pomaze ni to da povratim podesavanja na defult. Kad udjem kao root i kucam startx on za par sekundi kao da podje da udje i onda mi napise neke glupost medju kojima je i to da ne moze da nadje screen i graficku karticu.
Ima li neko neku predstavu o ovome???
Savršena stranica za ATI grafičke kartice i instalaciju proprietary driver-a:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Main_Page
Probaj sa drajverom koji se zove fglrx.
Skinuo sam ovaj driver vise puta sinoc i nisam umeo da ga otvorim. Otvori mi ga kao document ili tako nest u linuxu. Kako se u opste to radi???
Uz Mandriva One ti već dođe fglrx samo treba da ga izabereš u kontrolnom centru.
Izabrao sam to, bas kao sto rece i zato mi nepodize graficko okruzenje. Prijavljuje mi onu gresku da ne moze da prepozna screen i u opste ne detektuje da im je graficka ( hardware) u kompu. Podeseno je u biosu na PCI-E jer je to Ati PCI-E sa 16bit modulom.
Pošalji sadržaj datoteke /etc/X11/xorg.conf i /var/log/Xorg.0.log (nakon pokušaja startanja Xa).
Hmm… Znam da su Linux drajveri imali donedavno problema sa Xpress serijom. Xpress 1250 je podržan od
zadnje verzije, no toj tvojoj ATI Xpress 1300 na stranici nigdje traga! Nisam toliko upućen, ali na stranici to ne
postoji. Koliko vidim postoji ATI Radeon X1300 i ATI Mobility Radeon X1300 (ista stvar samo za laptope).
Canci, u pravu si moja greska, Ati radeon x1300 je u pitanju, ne znam sto sam napisao xpress.
No, ovo je za mene stvarno spansko selo ja nemam veze o linuxu. Vedrane kazes posalji sadrzaj tih datoteka, bih ja ali kako?
Pa startuješ Mandriva One sa CDa, onda možeš pristupiti hard disku putem ikone Devices na desktopu. Onda se možeš konektovati na internet i poslati.
Haj probaj ovako:
Pošto Vedran zna Mandrivu, nek ti objasni kako napraviti internet konekciju, pa onda
1.) Skini ovo:
https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-8.34.8-x86.x86_64.run
2.) Prati ove upute:
http://wiki.cchtml.com/index.php/Mandriva
(Ovo što kaže da ukucaš chmod +x ati-driver-installer-X.X.X.run , to uradiš u konzoli tako što komandom cd odeš tamo gdje se skinuo fajl, dakle ako je u /home/proximo/, onda:
Naravno, ovo što kaže X.X.X, staviš verziju koja piše u imenu. Ako skineš zadnji, onda se zove
ati-driver-installer-8.34.8-x86.x86_64.run
Možda bude htjelo…
Ok druze probacu pa javljam sta sam uradio.
Uh, evo me ponovo.
Uspeo sam da instaliram ATI driver preko conzole. Zapravo usao sam kao root, nasao mesto gde sam skinuo driver, instalirao ga, i otisao na comandu aticonfig --initial
i sve ok bilo sve radio po uputstvu sa sajta amd-a gde sam i skinuo taj drajver i na kraju uradio restart i opet ista scena. Ne mogu da podignem startx pa da ga …bes.
Windows xp me ubi, virusa na zilion, Vistu da kupujem ne pada mi na pamet a linux mi je besplatan i sve je dzabe a mene muci .ebeni driver za graficku.
Dajte ljudi pomagajte sta da radim sa ovim???
Atijeve kartice su generalno slabo podržane pod Linuxom. Instalacija nije lagana, ako si u Sarajevu dođi na sastanak i ponesi kompjuter da ti riješimo to. Inače - sorry. Probaj neku drugu distribuciju, možda proradi.
Ako baš insistiraš da ti pomognemo preko foruma - pošalji /var/log/Xorg.0.log
Ok,posto se vratim kuci s posla, formatiracu particiju linuxa, instalirati linux ponovo i skinuti driver i ici cu korak po korak sa vama. Nisam druze ja u Sarajevu, ( pojma nemas sta bi dao da jesam ). Ja sam u USA a ovde ne mogu da nadjem nikog ko se razume u linux svi su zaslepljeni Vistom koja mi ne da ide na zivce.
Sta mi je sve potrebno da imam instalirano pre nego sto instaliram ati driver i kako da proverim da li ja to imam instalirano???
Znam da vas vec davim ljdudi ali ja stvarno nemam veze o linuxu a hocu da predjem sa windowsa na linux. Probao sam Vistu pa sam je posle par dana apgredjovao na xp, ;-). Samo sto sam sada na xp stalno pod napadom virusa, ne znam jel to takticki potez microsofta da bi se na silu preslo na vistu ili sta???
Kod Mandrive 2007 potreban ti je kernel-source-stripped. Kucaj urpmi kernel-source-stripped i to će ti povući ostale dependencyje. Trebaš instalirati verziju koja odgovara instaliranom kernelu (rpm -qa | grep kernel)
Hvala …urcu konacno sam instalirao ovaj drajver ali ne na mandrivi vec na suse linuxu. Ne pitajte me kako. Nasao sam na netu brdo nekih kodova koje sam zapisivao na papir ko siroce i isprobavao sve redom. Izgleda da ulazim u stos samo ne znam koji.
Sad idem da vidim kako da podesim sve one magije koje sam video da ovo cudo ima ono po cemu je bolji od aera viste.
Ako u medjuvremenu Vedrane procitas ovo mozes li me jos malo uputiti u vezi ovoga i prestacu te daviti. Znam da te smaram i sam sebi sam vec dosadio.