Problem sa instaliranje programa

Pozz svima :smiley:

Evo imam problem sa instaliranjem programa.Izbaci mi error da ima nekih programa(ili update) koji trebaju biti rijeseni.
Udjem u “Upravnik nadogradnje sistema” i kliknem na Instaliraj i azuriraj.Dobijem ovaj error:

Provjerite da li koristite repozitorije drugih proizvođača. Ako je to tačno, onemogućite ih, pošto su oni čest izvor problema.
Dalje izvršite sljedeću komandu u terminalu: apt-get install -f

Koji programi bi mogli biti repozirije drugih proizvodjaca??Moze li biti problem sa Wineom??

“-f” switch u “apt-get install -f” znaci da zelis popraviti greske u ovisnostima paketa i parcijalno instaliranim paketima, pa pokusaj. Ako i dalje bude gresaka, uradi

pa da vidimo sta je to apt-u strano tu. Cat je naredba u terminalu koja ispisuje sadrzaj datoteke. Vise informacija sa

uradi i ovo

ls /etc/apt/sources.list.d/
am-monkeyd-nautilus-elementary-ppa-natty.list elementaryart-elementarydesktop-maverick.list google-earth.list tiheum-equinox-natty.list
diodon-team-stable-natty.list google-chrome.list neversfelde-minitube-natty.list tualatrix-ppa-natty.list

[quote=Wizz]"-f" switch u “apt-get install -f” znaci da zelis popraviti greske u ovisnostima paketa i parcijalno instaliranim paketima, pa pokusaj. Ako i dalje bude gresaka, uradi

pa da vidimo sta je to apt-u strano tu. Cat je naredba u terminalu koja ispisuje sadrzaj datoteke. Vise informacija sa

[/quote]
Kada ukucam “apt-get install -f” izbaci mi:

E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?

Kako da ovo popravim??

su

Khm, sudo?

I did it my way:

Ugasis terminal, upalis terminal:

No more sudo, uzivaj.

[quote=adioe3]I did it my way:

Ugasis terminal, upalis terminal:

No more sudo, uzivaj.[/quote]
mrsko mi se raspravljati oko sude, ali sudo je ba beton samo što vi to ne znate :slight_smile:

@nidla: nemam ja nista protiv sude ali imam svasta protiv gluposti koje me iritiraju (+ vrlo je lako zaboravit ukucat sudo pa sje*es nesto) a ima i onaj topic od adisa :slight_smile:
U mojim ocima sudo je koristan koliko i SELinux (bar meni kao desktop useru).

Presao sam na novi Ubuntu,tako da problema vise nema :smiley: