Evo imam problem sa instaliranjem programa.Izbaci mi error da ima nekih programa(ili update) koji trebaju biti rijeseni.
Udjem u “Upravnik nadogradnje sistema” i kliknem na Instaliraj i azuriraj.Dobijem ovaj error:
Provjerite da li koristite repozitorije drugih proizvođača. Ako je to tačno, onemogućite ih, pošto su oni čest izvor problema.
Dalje izvršite sljedeću komandu u terminalu: apt-get install -f
Koji programi bi mogli biti repozirije drugih proizvodjaca??Moze li biti problem sa Wineom??
“-f” switch u “apt-get install -f” znaci da zelis popraviti greske u ovisnostima paketa i parcijalno instaliranim paketima, pa pokusaj. Ako i dalje bude gresaka, uradi
pa da vidimo sta je to apt-u strano tu. Cat je naredba u terminalu koja ispisuje sadrzaj datoteke. Vise informacija sa
[quote=Wizz]"-f" switch u “apt-get install -f” znaci da zelis popraviti greske u ovisnostima paketa i parcijalno instaliranim paketima, pa pokusaj. Ako i dalje bude gresaka, uradi
pa da vidimo sta je to apt-u strano tu. Cat je naredba u terminalu koja ispisuje sadrzaj datoteke. Vise informacija sa
[/quote]
Kada ukucam “apt-get install -f” izbaci mi:
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
@nidla: nemam ja nista protiv sude ali imam svasta protiv gluposti koje me iritiraju (+ vrlo je lako zaboravit ukucat sudo pa sje*es nesto) a ima i onaj topic od adisa
U mojim ocima sudo je koristan koliko i SELinux (bar meni kao desktop useru).