Problem sa Linuxom Ubuntu i Wubi

Prije svega pozdrav svima na forumu.

Svidjao mi se Linux vec duze vrijeme i danas sam odlucio da ga instaliram. Mislio sam ga instalirati tako da imam dual boot, ali sam naisao na zanimljiv program, Wubi, koji instalira Linux unutar Windowsa. Skinuo sam Wubi i Linux Ubuntu 10.10. i instalirao Wubi i Ubuntu. Zatim sam restartovao racunar na zahtjev Wubi-ja po zavrsetku instalacije i odabrao Ubuntu u boot opcijama. Tada se pojavio splash screen od Ubuntu i nakon kratkog cekanja je trebala krenuti instalacija Ubunta, medjutim pojavio se desktop od Windowsa ali isjeckan u kockice tako da se tray nalazi negdje u sredini ekrana, dugme od starta u gornjem desnom dijelu itd. Tu ne mogu nista da ucinim. Lampica od hard diska ne svjetluca sto znaci da hard disk nista ne radi. Pokusavao sam pod boot opcijama nakon sto odaberem Ubuntu da ga pokrenem u safe modu i uspio sam ga tako instalirati, medjutim kada se Ubuntu boot-a samo se pojavi terminal gdje mogu ukucati svoj login i pw i i kucati komande. Zatim sam ga izbrisao i pokusao da pustim Ubuntu da stoji na gore objasnjenom desktopu pola sata misleci da ce se instalirati, medjutim nije. Ako neko zna u cemu je problem, zamolio bih ga da pomogne. Koristim Windows 7, kompjuter zadovoljava minimalne zahtjeve Linuxa. Pozdrav.

Kako mislis skinuo si wubi i linux? Valjda ti ti dodje zajedno na cd-u? Jesi li skinuo ubuntu sa njihove stranice? Na istoj stranici imas uputstvo kako se instalira na “wubi” nacin. Kada instaliras preko wubi-a, dio koji se odradi u windowsu je zapravo instalacija. Tako da kad odaberes ubuntu pri butanju tebi je sistem vec instaliran - nema sta da se ceka. A to sto je iskockano to te ne kontam bas najbolje. Ajd ti to uninstaliraj iz windowsa (Control Panel -> Programs and Features) pa onda ponovo instaliraj prateci ubuntu uputstvo:

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

i probaj prvo na Live CDu da ti radi sve

[quote=boby]Kako mislis skinuo si wubi i linux? Valjda ti ti dodje zajedno na cd-u? Jesi li skinuo ubuntu sa njihove stranice? Na istoj stranici imas uputstvo kako se instalira na “wubi” nacin. Kada instaliras preko wubi-a, dio koji se odradi u windowsu je zapravo instalacija. Tako da kad odaberes ubuntu pri butanju tebi je sistem vec instaliran - nema sta da se ceka. A to sto je iskockano to te ne kontam bas najbolje. Ajd ti to uninstaliraj iz windowsa (Control Panel -> Programs and Features) pa onda ponovo instaliraj prateci ubuntu uputstvo:

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide[/quote]
Skinuo sam Ubuntu sa njihove stranice tj. njihovog torrenta i sa njim je dosao Wubi. Uradio sam prema uputstvu tj. Dvoklik na ISO od Ubuntua i otvori se autorun i tu odaberem Wubi. Zatim sam odabrao drugu opciju da instalira Ubuntu unutar Windowsa. Nakon toga sam ukucao login i pw i odredio koliko cu prostora dati Ubuntu-u. Nakon toga je krenula instalacija koja je zavrsila za minutu i tada je Wubi zatrazio da restartujem racunar. Restartovao sam i prilikom boota odabrao Ubuntu. Tu mi odbroji 5 sekundi i ima nesto kao da pritisnem ESC kako bih otvorio Advanced Boot Options. Ja sam sacekao da odbroji i onda mi tu izbaci 2 error-a, ali bas brzo i sakrije tako da sam samo vidio da pise nesto modules, fatal. Nakon toga se loaduje Ubuntu i pojavi se desktop od windowsa, ali isto puzzle, sve je razbacano. I tu je kraj.

[quote=beginner][quote=boby]Kako mislis skinuo si wubi i linux? Valjda ti ti dodje zajedno na cd-u? Jesi li skinuo ubuntu sa njihove stranice? Na istoj stranici imas uputstvo kako se instalira na “wubi” nacin. Kada instaliras preko wubi-a, dio koji se odradi u windowsu je zapravo instalacija. Tako da kad odaberes ubuntu pri butanju tebi je sistem vec instaliran - nema sta da se ceka. A to sto je iskockano to te ne kontam bas najbolje. Ajd ti to uninstaliraj iz windowsa (Control Panel -> Programs and Features) pa onda ponovo instaliraj prateci ubuntu uputstvo:

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide[/quote]
Skinuo sam Ubuntu sa njihove stranice tj. njihovog torrenta i sa njim je dosao Wubi. Uradio sam prema uputstvu tj. Dvoklik na ISO od Ubuntua i otvori se autorun i tu odaberem Wubi. Zatim sam odabrao drugu opciju da instalira Ubuntu unutar Windowsa. Nakon toga sam ukucao login i pw i odredio koliko cu prostora dati Ubuntu-u. Nakon toga je krenula instalacija koja je zavrsila za minutu i tada je Wubi zatrazio da restartujem racunar. Restartovao sam i prilikom boota odabrao Ubuntu. Tu mi odbroji 5 sekundi i ima nesto kao da pritisnem ESC kako bih otvorio Advanced Boot Options. Ja sam sacekao da odbroji i onda mi tu izbaci 2 error-a, ali bas brzo i sakrije tako da sam samo vidio da pise nesto modules, fatal. Nakon toga se loaduje Ubuntu i pojavi se desktop od windowsa, ali isto puzzle, sve je razbacano. I tu je kraj.[/quote]
Ako imas negdje USB stik moze i 1 GB napravi LILI-em live pa instaliraj, wubi ja ne preporucujem nikome, ili mozes kada ti trazi reset idi na windows pa kasnje ubuntu

Izgleda da ja necu isprobati Linux. :frowning:
Hvala na pomoci.

[quote=beginner]Izgleda da ja necu isprobati Linux. :frowning:
Hvala na pomoci.[/quote]
Ne moras testirati ubuntu, openSUSE je dobar distro, fedora???

Postoji li za njih ovakav nacin da se instaliraju unutar Windowsa bez particioniranja hard diska?

Ne. A zasto ne instaliras normalno linux bez tog wubi-a? Snimi taj iso na cd pa ubaci cd u komp i resetuj racunar. Zatim pokreni linux sa cd-a da vidis da li ce raditi. Koja ti je tacno specifikacija racunara (graficka kartica)?

nVidia GeForce 8600GS
A ne instalira mi se Linux normalno jer mi se ne da baviti oko komplikacija sa instalacijom Linuxa pored Windowsa. Koliko sam vidio treba podijeliti disk na 3 particije, jednu za Linux, drugu za Windows i treca kao zajednicka? A ne da mi se to sve raditi.

[quote=beginner]nVidia GeForce 8600GS
A ne instalira mi se Linux normalno jer mi se ne da baviti oko komplikacija sa instalacijom Linuxa pored Windowsa. Koliko sam vidio treba podijeliti disk na 3 particije, jednu za Linux, drugu za Windows i treca kao zajednicka? A ne da mi se to sve raditi.[/quote]
Nakon sto bi iskusio linux 30 min ti bi zaboravio na windows ali…

Koji je najjednostavniji i najbolji nacin da instaliram Linux i da mi ostane i Windows instaliran?

Ako nisi nikad pravio particije nemoj da citas dalje. :slight_smile:

Recimo ovako. Predpostavimo da imas 2 particije (sto je vjerovatno slucaj), jednu sa windowsom C i jednu za podatke D. E sad na windowsu instaliraj program tipa partition magic (ili bilo sta slicno). Pokreni program i u njemu smanji particiju koja ima vise slobodnog prostora. Uradi to tako da nakon smanjivanja imas neparticionisanog prostora 10 GB. E sad u tih 10 napravi particiju (primarnu) tipa linux swap od 2 GB, i od ostalih 8 napravi (primarnu) linux ext3 (ili ako bude ext4).

Kad to sve uradis pokreni instalaciju tog ubuntua sa cd-a. Kad dodje do particija odaberi da manuelno podesis particije (pazi ako to ne uradis ubuntu ce sam da to uradi onako kako misli da je to najbolje). U tom dijelu odaberi onu particiju od 8 i stavi da joj je mount point / (jedna kosa crta) a onu od 2 odaberi da je mount point swap. Nakon toga zakaci da obe particije budu formatirane (ovo uradi samo za ove 2, ni za jednu drugu). Nakon toga odaberi svoju D particiju ako je imas (prepoznaces je po velicini) i postavi joj mount point na /media/Podaci (ovo mozes da stavis i drugacije kako god zelis). Isto to ponovi za C particiju i stavi joj m. point na recimo
/media/Win.

Eto valjda ces uspijeti.

Jos ti preostaje virtual box

[quote=beginner]Izgleda da ja necu isprobati Linux. :frowning:
Hvala na pomoci.[/quote]
instalacija je u par koraka (ako ne bude nekih “nepredviđenih problema”)

http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download

(klikni pored Install It na Show me How dugme)

a evo i ovaj link

https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall

btw.
mi smo daaaavno prestali plakati kad neko neće ili ne može ili ne želi da instalira linux ili želi da napusti forum ne želi da “žrtvuje” 5-6GB za linux itd. itd.

ako ne želiš da se malo potrudiš tvoj problem, evo šta propuštaš :wink:

http://www.youtube.com/results?search_query=ubuntu+10.10&aq=f

pps:
evo jedan video (obavezno pogledaj) sniman kamerom, na “quick look” bez tona vidjeh da iz windowsa 7 uradi resize particije (which is cool) - sve radi na pravoj mašini a ne na virtuelnoj

http://www.youtube.com/watch?v=FmN4Pj3VWpc

Hvala na pomoci, odoh probati instalirati Linux.

BITNO:

prvo backup važnih podataka!!!

[quote=beginner]nVidia GeForce 8600GS
A ne instalira mi se Linux normalno jer mi se ne da baviti oko komplikacija sa instalacijom Linuxa pored Windowsa. Koliko sam vidio treba podijeliti disk na 3 particije, jednu za Linux, drugu za Windows i treca kao zajednicka? A ne da mi se to sve raditi.[/quote]
U 99% situacija Ubuntu installer to odradi za tebe sasvim korektno tako da ni ne primijetiš razliku osim što imaš boot meni (grub). Problem uglavnom nastane kada ljudi pobrišu Linux particiju a da prethodno nisu deinstalirali grub i onda više ne mogu pokrenuti ni Windows dok ne nabave Win instalacijski cd (koji opet većina ljudi nema jer je u pitanju žešći pirat).

[quote=vedran][quote=beginner]nVidia GeForce 8600GS
U 99% situacija Ubuntu installer to odradi za tebe sasvim korektno tako da ni ne primijetiš razliku osim što imaš boot meni (grub). Problem uglavnom nastane kada ljudi pobrišu Linux particiju a da prethodno nisu deinstalirali grub i onda više ne mogu pokrenuti ni Windows dok ne nabave Win instalacijski cd (koji opet većina ljudi nema jer je u pitanju žešći pirat).[/quote]
Problem nece biti ako je grub bio na particiji a ne na MBR-u. Pa kad obrises linux samo postavis da je sada aktivna ona particija na kojoj je win. :slight_smile: tako ja radim