Dobio sam od prijatelje Mandrake 10 (on je bez problema instalirao na svoj kompjuter) na 3 CD-ja. Kod mene nije htio startai instalacioi proces sa CD-ja. Provjerio sam na BIOS-u da primary boot je sa CD-ja. Pokusao sam i da kliknem na F9 pa d arucno odaberem boot drive ali ni to nije pomoglo. Odustao sam.
Posto sam imao snimljene CD-ove sa Mandrake-om 9.1 odlucio sam se za instaliranje ove distribucije (upgrade mogu i kasnije). Instaliranje je bilo ok, bez problema.
Priheftan sam na Internet preko LinkSys router-a i preko DSL modema. Koristim dv akompjutera. Jedan je sa Win 2000 Server a drugi (bi trebao biti) Mandrake Linux. Prije Linux-a sam koristio Win 2000 Pro. Mreza je radila super.
Nakon instalacije sam bio odmah u mogucnosti da idem na internet.
Slijedeci korak je bio da se priheftam na drugi komjuter, da prikljucim printer, CD burner… Otisao sam na Mandrake Control Center i startovao Network configuration Wizard. Nije me nista pitao ali “configuration was successful”??? Medjutim, od tada ne mogu vise na internet. A nisam ni usao u mrezu. Citajuci ovaj forum, kao i bhwebmasters forum, skont’o sam da mi za povezivanje Linux i Windows komppjutera treba Samba, jel’ tako? No, o startanju/configurisanju/ukljucivanju Sambe nemam pojma. Niti imam gdje da naucim. Nikakvog tutorijala/uputstva za pocetnike. Ono sto sam nasao je uglavnom za vec iskjusnije Linux korisnike ili za “potkovanije” hackere (kojima u stvari tako nesto i ne treba). Sta vise, obilazeci linux.org.ba (konkretno start.linux.org.ba) nisam bas nasao nesto posedno materijala za pocetnike. Kao sto i Vedran jednom rece, lakes je startai sa totalnim pocetnikom neg’ presaltati indows user-a na Linux. Bar meni mnoge stvari su problematicne jer posmatran na “Windows” nacin. Citao sam “HowTo” sekciju, ali ona je odlicna i bogata infomacijama koje cu ja trebati nesto kasnije. No, vratimo se na temu…
Znaci, problem mi je sto ne mogu naci nigdje step-by-step instrukciju kako prikljuciti Linux (Mandrake) na kucnu mrezu, odnosno kako aktivirati Samba-u.
Mandrake-ov Quick_Startup/Starter guide je slab. U stvari, sami pocetak (instalacija) je bogatim slikama i detaljno, korak po korak. Kasnije – taraba. Ima’l gdje negdje bolji Mandrake tutorijal?
Razmisljao sam o RedHat 9 distribuciji jer ima mnostvo knjiga. A primjetio sam i da se cesto koristi u komercijalne stvari (vecina hosting kompanija koristi RedHat Enterprise verzije). Medjutim, koliko mi je poznato da je “devetka” nije vise podrzana od strane RedHat-a (?!? Vjerovatnio nije bas najbolje izabrana fraza) nego se sada koristi Fedora kao “free solution”. Isto tako citajuci ovdje, uglavnom, Fedoira nije na najboljem glasu. Da li to znaci da treba da zanemarim RedHat 9 (imam vec instalacione CD-ove), tj. da se ne isplati instalirati?
Da li je lako napraviti upgrade Mandrake-a sa 9.1 na 10 i da li cu ja kao pocetnik “primjetiti” za sada na pocetku “karijere” neku razliku?