Problem sa Mandrake 9.1

Dobio sam od prijatelje Mandrake 10 (on je bez problema instalirao na svoj kompjuter) na 3 CD-ja. Kod mene nije htio startai instalacioi proces sa CD-ja. Provjerio sam na BIOS-u da primary boot je sa CD-ja. Pokusao sam i da kliknem na F9 pa d arucno odaberem boot drive ali ni to nije pomoglo. Odustao sam.

Posto sam imao snimljene CD-ove sa Mandrake-om 9.1 odlucio sam se za instaliranje ove distribucije (upgrade mogu i kasnije). Instaliranje je bilo ok, bez problema.

Priheftan sam na Internet preko LinkSys router-a i preko DSL modema. Koristim dv akompjutera. Jedan je sa Win 2000 Server a drugi (bi trebao biti) Mandrake Linux. Prije Linux-a sam koristio Win 2000 Pro. Mreza je radila super.

Nakon instalacije sam bio odmah u mogucnosti da idem na internet.

Slijedeci korak je bio da se priheftam na drugi komjuter, da prikljucim printer, CD burner… Otisao sam na Mandrake Control Center i startovao Network configuration Wizard. Nije me nista pitao ali “configuration was successful”??? Medjutim, od tada ne mogu vise na internet. A nisam ni usao u mrezu. Citajuci ovaj forum, kao i bhwebmasters forum, skont’o sam da mi za povezivanje Linux i Windows komppjutera treba Samba, jel’ tako? No, o startanju/configurisanju/ukljucivanju Sambe nemam pojma. Niti imam gdje da naucim. Nikakvog tutorijala/uputstva za pocetnike. Ono sto sam nasao je uglavnom za vec iskjusnije Linux korisnike ili za “potkovanije” hackere (kojima u stvari tako nesto i ne treba). Sta vise, obilazeci linux.org.ba (konkretno start.linux.org.ba) nisam bas nasao nesto posedno materijala za pocetnike. Kao sto i Vedran jednom rece, lakes je startai sa totalnim pocetnikom neg’ presaltati indows user-a na Linux. Bar meni mnoge stvari su problematicne jer posmatran na “Windows” nacin. Citao sam “HowTo” sekciju, ali ona je odlicna i bogata infomacijama koje cu ja trebati nesto kasnije. No, vratimo se na temu…

Znaci, problem mi je sto ne mogu naci nigdje step-by-step instrukciju kako prikljuciti Linux (Mandrake) na kucnu mrezu, odnosno kako aktivirati Samba-u.

Mandrake-ov Quick_Startup/Starter guide je slab. U stvari, sami pocetak (instalacija) je bogatim slikama i detaljno, korak po korak. Kasnije – taraba. Ima’l gdje negdje bolji Mandrake tutorijal?

Razmisljao sam o RedHat 9 distribuciji jer ima mnostvo knjiga. A primjetio sam i da se cesto koristi u komercijalne stvari (vecina hosting kompanija koristi RedHat Enterprise verzije). Medjutim, koliko mi je poznato da je “devetka” nije vise podrzana od strane RedHat-a (?!? Vjerovatnio nije bas najbolje izabrana fraza) nego se sada koristi Fedora kao “free solution”. Isto tako citajuci ovdje, uglavnom, Fedoira nije na najboljem glasu. Da li to znaci da treba da zanemarim RedHat 9 (imam vec instalacione CD-ove), tj. da se ne isplati instalirati?

Da li je lako napraviti upgrade Mandrake-a sa 9.1 na 10 i da li cu ja kao pocetnik “primjetiti” za sada na pocetku “karijere” neku razliku?

Što se tiče podešavanja servisa možeš probati da ih podešavaš manuelno u konzoli, da koristiš neki alat koji ti dolazi sa distribucijom ili probaš neki alat za administriranje sistema (probaj webmin).
Što se tiče Fedore, nikad se ne oslanjati na glasine ljudi koji koriste druge distribucije. Nikada nećeš saznati dok neprobaš neku drugu. Svaka donosi neke probleme sa sobom koje ćeš rješavati sam (ako imaš kliker u sivoj masi) ili potražiti pomoć. A svakako probaj Fedoru.

Miko brate mozel’ ista konkretnije? Znam da mogu sa konzolom ili nekom drugom aplikacijom, ali me interesuje konkretno sta, gdje, kako… step-by-step (ne mora u slikama :wink: )

Da, sve je indivduallno i najbolje je probati sam, ali treba vjerovati i “narodu” i ne gubiti vrijeme sa nekim stvarima. Ako ti vecina kaze da (npr) audio/video player Mx5_DeLuxe (izmisljeno ime, naravno) je taraba vjerovatno neces ni probati ga jer je gubljenje vremena, jel’ tako?

Uravo sam zavrsio razgovor sa tech support LinkSys-a (router) koji je na kraju dosao do zakljucka da glavni problem sto nemam internet je ili firewall ili da je configurisan server (DNS ?!?) tako da neda “napolje”.
Jer kad napravim ping ka 192.168.1.1 imam “povratnu info”, ali ne mogu otvoriti ovu adresu u browser-u.

Ok. Na redu je vase misljenje. Ili kako da iskljucim “server” na mojoj masini pa kada sve se sredi onda cemo ispocetka ili kako da nastimam “server” da me “porpusti” na internet.

Mozda terminologija i nije bas najbolja ali neke stvari i ne kontam najbolje tako da bih molio ako u necemu fulam da me se ispravi.

Afan

Startaj sa drugog CDa, izaberi CD kao instalacioni medij pa onda ubaci prvi i nastavi normalno. To je poznat problem sa Community edition.

Ne preporučujem.

Ovdje nešto nije u redu. Probaj ga pokrenuti još koji put.

Korištenje sambe je u biti vrlo jednostavno. Ako želiš sa Linux kompjutera pristupiti share-ovima na Windowsu treba ti program za te namjene. Nekako najsličniji Windowsovom “Network Neighborhood” je LinNeighborhood, on ti “montira” Windows share negdje u tvoju lokalnu direktorijsku strukturu, znači kada dvoklikneš na “Share” na kompjuteru “Winblowz” pristupaš mu nešto kao /home/afan/SMB/Winblowz/Share (nisam siguran za ovaj SMB dio).
Ako hoćeš da sharuješ nešto sa Linux računara tako da mu Windows računari mogu pristupati to je već nešto teže, ali opet nije katastrofa, imaš npr. u Konqueroru na desnom kliku opciju “Sharing…” pa “Share this folder”, ali prethodno moraš ručno instalirati paket Samba. Nekad zna biti problema oko ovoga pa se javi.

start.linux.org.ba je projekat “under construction”, mi bismo voljeli da se više ljudi uključi u njegovo pravljenje ali 5-10 aktivnih članova koliko ULK ima nije dovoljno da podmiri sve te projekte.

Probaj ovaj:
http://doc.mandrakelinux.com/MandrakeLinux/92/en/Discovery.html/
Mislim da neće biti problem što je za 9.2. Prvo poglavlje je izgleda isto, ali tu je drugo i treće koje će možda dopuniti neke stvari. Ima još opširniji manual u MandrakeClub-u.

Ja bih ti predložio da ne radiš upgrade nego da pobrišeš 9.1 i instaliraš 10.0 iznova. Nije da upgrade neće raditi, ali će trajati jako dugo i sistem će biti “zaprljan”.

Hmm, radilo je odmah nakon instalacije i onda je drakconnect nešto zabrljao, right? Hajd probaj instalirati 10.0 što bi trebalo srediti stvari pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Sto se tice izlaza na internet
provjeris rute
#route
192.168.0.0 * 255.255.255.252 U 0 0 0 eth2
192.168.0.4 * 255.255.255.252 U 0 0 0 eth1
217.75.197.0 * 255.255.255.128 U 0 0 0 eth0
169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0
default 217.75.197.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0

zadnji red ti govori koji ti je izlaz vanka. treba da bude adresa rutera.

dns:

#cat /etc/resolv.conf

nameserver 10.10.10.1

i mjesto 10.10.10.1 stavis odgovarajucu adresu.

A za step by step proleti onaj how to od sambe. Pa se javni opet ako zaglavis

Ja samo znam da sto vise vremena provodim na Linuxu - sve vise se nerviram i sve vise zapetljavam. Ne mislim da je on los nego se jako [beeep] osjecam kada ne mogu naci tutorijal za neke stvari ili objasnjenje kako i sta da uradim. Pa cak i za najbanalnije stvari. No, o tome cu malo kasnije.

Juce mi je “prijatelj moga prijatelja koji ima prijatelja…”, takodje Linux zaljubljenik, telefonom pomogao da (donekle) sredim svog Lindzu: kada sam mu ispricao o cemu se radi slazio sa sa misljenjem tech support Linksys-a (pogledaj gornji post) i sta vise io jeubjedjen da je firewall u pitanju. Onda mi je pomogao da preko Webmina (https://localhost:10000) napravim male izmjene u i restartam firewall.
Onda “smo” ustanovili da mi Samba nije instalirana (kako sto sam i pretpostavio) pa smo sreditli itaj dio (koristeci LinuxConf aplikaciju) (Note: ovim “detaljima” ne zelim vam reci kako se to radi nego se “preslusavam” koliko sam zapamtio, he, he, he…) Uspeli smo uspostaviti vezu sa Windows kompjuterom. Medjutim, mogu vidjeti folder na Winu ali kad ga otvorim ne vidim nista unutra. Taj dio nismo mogli odgonetnuti.
Takodje nakon mount-iranja Win foldera - nisam vise imao prava pristupa CD ROM-u ni floppy-ju kao obican user ?!?!? No, o tome cu kasnije - nije mi nnajvaznije sad to.

Jutros sam htio da instaliram FireFox 0.9 i Thunderbird 0.7.3. Downloadirao sam ih u novo-kreirani folder my_downloads u “mom” folderu. Medjutim, ne znam kako da instalirarm software. Mozda je vama v osmjesnoo ali meni kao pocetniku to je stvarno PROBLEM. A vjerujem da je tako i svakom drugom pocetniku. Pregledao sam start.linux.org.ba i nasao Vedranov prilog o instaliranju software-a i instalaciji EasyUrpm (ili tako nekako). Medjutim, kada sam izabrao sve opcije i dobio sarzaj koji treba da unesem kao root u konzolu - corak. dobio sam nekakve poruke koje ne kontam. Ali sam dovoljno skonto da nista nisam napravio.

Onda sam dvostrukim klikom na “thunderbird install” file instalirao ga. Super. A onda sam otkrio da vise ne mogu otvoriti Mozilla browzer. Kliknem na njega, dobijem na dnu stranice (desno od ikona za 4 desktopa) da ga pokusava otvoriti i onda taj dio nestane??!?!?

Dvostrukim klikanjem na “forefox install bin” file ne desava se nista (naravno, unzipovao sam download-iran file).

Htio sam postaviti ikonu od Thnderbird-a na desktop ali ne znam kako. Pokusao sam naci gdje je program instaliran tj. kako da ga otvorim kasnije i ne mogu naci. Sad ga moram imati non-stop otvorenog dok ne rjesim ovaj problem.

Sve u svemu, kao sto vec rekoh na pocetku, mnogo stvari ne znam kako da uradim, ali mene ljuti to sto stvarno ne mogu da nadjem nigdje KAKO to da uradim, da je napisano jednostavno, za pocetnike. Ppogotovo sdto skoro svako objasnjenje se zasniva na tome kako to uraditi na konzoli (shell) a mene treba kakko to dfa uradim koristeci KDE/x-windows-e. jer mene crni ekran i bijela slova ne privalace ni najmanje i ne nalazim neku draz da ih koristim - osim naravno kada je neophodno…

U svom prvom postu sam spomenuo RH9. Imam nei osjecaj da bih lakse izasao na kraj za RH9 jer ima puno vise knjiga. A primjetio sam da veliki dio “objasnjenja” o nekim linux stvarima kao primjer uzimaju bas RH9. Interesuej me da li ipak da se kanim RH9-tke (neko spomenu da je “mrtva” distribucija jer nema vise podrske, tj. sada je Fedora u akciji) ili moje razmisljanje ima smisla?

Takodje bih zamolio Vedrana da malo pojasni zasto da se skinem sa Mandrake-a 9.1 i da se presaltam na 10-tku?

Zatim, ne mogu da nadjem kako da se logiram kako root? Svaki put kada rebot kompjuter na diplay-u dobijem kao user-e samo afan (ja i jesam jedini user). Ne mogu da izaberem root opciju?

Kako da instaliram neki software korsiteci graficki interfejs?

[quote]
Startaj sa drugog CDa, izaberi CD kao instalacioni medij pa onda ubaci prvi i nastavi normalno. To je poznat problem sa Community edition.[/quote]
mozes li ovo malo pojednostaviti, molim te…

[quote]Probaj ovaj:
http://doc.mandrakelinux.com/MandrakeLinux/92/en/Discovery.html/
Mislim da neće biti problem što je za 9.2. Prvo poglavlje je izgleda isto, ali tu je drugo i treće koje će možda dopuniti neke stvari. Ima još opširniji manual u MandrakeClub-u.[/quote]
Pogledacu sad o cemu se radi…

Slazem se i hocu to da uradim, ali se bojim ako sad obrisem sve ono stosam do sada uradio i da budem ISPOCETKA zablokiran sa 10-tkom ako sto sam ovih dana bio sa 9.1-com (u medjuvremenu mi je jedan tip pomogao da sredim firewall, instaliram Sambu i priheftam se na Win kompjuter) - da su [beeeeep] do kraja i da cu na kraju ponovo se vratiti na Windows-e. Sto naravno ne zelim. Ali se ruzno osjecam nemocan da uradim sta bilo i da 100% ovisim o drugome. Ne znam koliko me razumijete…
Zato, hajd’ da malo naucim o ovome svemu pa cu kasnije instalirati 10-tku sam :lol:

afan:
To kroz šta prolaziš je sasvim normalno iskustvo čovjeka koji prvi put instalira bilo koji sistem i ne trebaš se puno nervirati. Stvari nikad ne rade “same od sebe” za kompjuterima, a prilično sam siguran da sad prvi put vidiš i instaliraš Windows da bi se još više iznervirao. Trebaš biti otvoren, upijati informacije i ne bježati od konzole - samo dok podesiš sve što treba, poslije toga je možeš zaboraviti.

Grafički program za instalaciju programa se zove “rpmdrake” (moraš ga imati negdje u meniju), samo nađeš tamo što ti treba i instaliraš.

Za EasyUrpmi - daj šta si ukucao i šta si dobio.

Zašto bi trebao preći na 10.0: pa zato što je 9.1 već prilično stara distribucija tako da nema nekih stvari za njega npr. firefox.

Za pristup Windows serveru opet ti kažem da probaš LinNeighborhood, pa javi ako to ne radi, drugog savjeta nemam, a bojim se da si izgubio jako puno vremena radeći sve samo ne ono što ti treba (LinN…)

Firefox ne može raditi istovremeno sa prastarom verzijom Mozille koju imaš instaliranu na Mdk 9.1 jer oni dijele određene biblioteke, mogao bi sa novijom verzijom mada ne vidim šta će ti to.

Te stvari (ikona, meniji itd.) se rješavaju ako programe instaliraš iz RPMa a ne downloadom sa sajta. Kada vidiš neki dobar program traži RPM za Mandrake 9.1.

Za RH9 možeš probati mada bih volio vidjeti te tutorijale za RH9 kojih nema za druge, pa vidjeti zašto ne radi na Mandrake.

Da dodaš root-a imaš u KDE Kontrolnom centru ovako otprilike (ne znam jer staru verziju Linuxa imaš): System / Login Manager pa pod Users možeš izabrati da bude dostupan root kao opcija. Ali realno ne treba ti nikada da se stvarno logiraš kao root, nego samo u konzoli kucaš “su” i zatim kucaš šifru.

Ma vrlo je jednostavno, ubaciš drugi CD (od tri CDa broj 2) i restartuješ kompjuter… Dalje će ti biti očigledno šta treba raditi, zaista ne mogu sada da restartujem sistem da vidim šta tačno piše :slight_smile:

Tako se uči najbolje 8)

Kao prvo da ti se zahvalim Vedrane za velikooj pomoci, fakat si raja…

Ako sam dobro shvatio, rpmdrake je biblioteka raznoraznih programa koje, ako mi ikad zatrebaju ja ih potrazim na rpmdrake i instaliram. ima ih na istalacionim CD-ovima i na intenetu. tacno il sam pogresno shvatio?

Aha. Skont’o.

LinNeighborhood cu opet potraziti na svom kompjuyeru a ako ga nema - pokusacu ga instalirati.
A to da sam potrosio vrijeme u prazno - toga je bilo i-ha-ha, a to i najvise mrezim

[quote=“vedran”]Firefox ne može raditi istovremeno sa prastarom verzijom Mozille koju imaš instaliranu na Mdk 9.1 jer oni dijele određene biblioteke, mogao bi sa novijom verzijom mada ne vidim šta će ti to.[/qoute]
FireFox, iako je Mozilla-in proizvod, ipak mi se vise svidja pa sam msilio da njega koristim. No, ako mislis da moze nastupiti eki konflikt - sta je tu je.

Znaci, ako hocu da skinem neki program j au stvari treba da potrazim RPM zxa Mandrake (moju verziju) a ne da direktno downloadiram? Gdje se obicno (prvo) traze RPM-ovi? Mandrake-ov site ili neki “community” site?

Mislim da se ovdje nismo razumjeli. Rekao (napisao) sam da u bibliotekama i knjizarama mogu naci puno knjiga o RedHat9, Fedora, SuSE 8.1, SuSE9.1 (+ instalacioni CD-jevi kako dio knjige) a nista o Mandrake, freeBSD, … Instalacija, troubleshppting, primjeri… Imam knjigu Moving from Windows to Linux (Chuck Easttom) i on u sustini govori o uopstenom “prelazu na linux” ali kao primjere daje prikaze i slicice i tehniku RH9. Kada sam htio instalirati FireFox kaze da je testirana na RH8. Yahoo Messanger - installeri za RedHat, Debian, SuSE i jos jedan, ali ne i za Mandrake. E, o tim stvarima govorim. A zasto jos uvijek “razmisljam” izmedju Mandrake-a i RedHat-a je to sto raja koju sam upoznao na forumima (php.co.ba, bhewbmasters, linux.org.ba) uglavnom preporucuje bas Mandrake i ja vama svima vjerujem.

za kkonzolu je ok, ali sam mislio da nekad trebam biti “root” a koristeci KDE

[quote=“vedran”]Ma vrlo je jednostavno, ubaciš drugi CD (od tri CDa broj 2) i restartuješ kompjuter… Dalje će ti biti očigledno šta treba raditi, zaista ne mogu sada da restartujem sistem da vidim šta tačno piše :)[/vala, ne moze biti jednnostavnije. ok, hvala]

I to sto kazes :slight_smile:

Hvala

No problem…

Heh tu dolazimo do nečeg što je vrlo karakteristično za linux… rpmdrake je “frontend” - grafički interfejs za jedan program koji je inače tekstualni a zove se urpmi. Stvar u suštini radi ovako: postoje FTP serveri sa RPMovima za Mandrake, kada izvršiš one naredbe koje ti da EasyUrpmi, urpmi program bi trebalo da se konektuje na server i pokupi listu tih RPMova tako da ih onda možeš instalirati sa recimo:

urpmi firefox

Kada to ukucaš, urpmi se konektuje na server, skine taj RPM i sve druge RPMove koji su potrebni i instalira ih. Eh pošto ne voliš crno-bijela slova :smiley: onda imaš rpmdrake :wink: pogledaj i probaj, pa javi kako ide (mislim da je u menijima pod Configuration / System / Packaging / Install Software). rpmdrake će ti izlistati sve rpmove za koje urpmi zna u datom trenutku. Kad tek instaliraš Mandrake podešeni su “izvori” (sources) za urpmi samo sa CDova, znači rpmdrake će ti prikazati pakete koje imaš na CDovima.

Ma neće biti nekog groznog konflikta, samo kad instaliraš FireFox stara Mozilla ti više neće raditi (firefox će raditi!), može jedino ako instaliraš i novu Mozillu.

Pa ja najčešće koristim RPMSeek www.rpmseek.com

Hm ne znam, prema većini statistika Mandrake je treća ili četvrta najkorištenija distribucija a meni recimo RedHat odnosno Fedora nije nikako user-friendly jer jako malo grafičkih alata ima. Ako razmišljaš o nečem drugom, obavezno probaj SuSE.

Pa pokreneš KDE program koji ti treba iz konzole :))) Recimo, traži ti KDE Control Centar da budeš root, otvori konzolu, kucaj su, pa šifru pa kcontrol :slight_smile:

Može to i lakše, prozor za pokretanje programa (Alt+F2) imaš pod Advanced osobinama da izabereš korisnika koji pokreće program, pa tu možeš staviti i root. Ukratko, niko ne preporučuje da se potpuno logiraš na sistem i pokrećeš programe kao root jer time tvoj sistem postaje ranjiv na napade putem mreže, a možeš i sam nešto slučajno zeznuti. Upravo zato je Windows tako problematičan sa virusima, trojancima i drugim čudesima što svi rade kao Administrator (root).

[quote]I to sto kazes :slight_smile:

Hvala[/quote]
Nema problema. Ovdje uvijek možeš naći ljudi koji su spremni da pomognu tako da budi bez brige.