Ovako koristim Fedora core 3 distribuciju linuxa i imam problem sa instaliranjem ntfs filesystema…instaliram ga preko yuma i sve je dobro kod instalacije i yum prijavljuje da je instaliran ali kada provjerim koje fs-ove kernel podrzava na listi nema ntfs-a…
Ogromna većina Linux distribucija drajvere za datotečne sisteme isporučuje u obliku kernel modula; Pogledaj u direktoriju:
/lib/modules/2.6.9/kernel/fs/
listu datotečnih sistema koji su podržani na tvojoj mašini.
(tu bi negdje trebao biti direktorij ntfs sa kernel modulom ntfs.o ili ntfs.ko)
=> teško da se tu ima nešto instalirati osim standardnog kernela, ali nisam siguran za RH.
Naravno, 2.6.9 zamijeni sa imenom svoga kernela (uname -r)
lsmod za listanje učitanih kernel modula
modprobe ntfs za učitavanje modula
(vidi man stranice)
Standardni drajver ne podržava pisanje po NTFS particijama. Za to će ti trebati Windows DLL-ovi i Captive NTFS ( http://www.jankratochvil.net/project/captive/ ). Captive dolazi i na Knoppixu (a time i BHLD-u).
btw, ja se lično ne igram sa ntfs particijama već obično napravim jednu dijeljenu FAT32 particiju po kojoj mogu pisati i Windows i Linux. ali zavisi koliko imaš prostora na disku.
eh hvala ti puno za savjet sa fat32 najvjerovatnije cu tako imam prostora na disku…sto se tice predhodnog problema kad mountujem particiju kaze da ntfs ne podrzava kernel iako je instaliran ali nema veze ovako je izgleda lakse…
Pošto sam zaboravio prošli put, evo i stavke iz /etc/fstab za tu fat32 particiju
/dev/hda2 /mnt/shared vfat rw,user,gid=users,umask=0002 1 0