Pozdrav,
jos uvijek imam problem sa NVIDIA drajverom pod Mandrake 10.0 , konzola mi opet nije u redu (slova se ne vide, prevelika su).Cuo sam da je problem u drajveru i izasli su novi nakon 5336 , trenutno imam instaliran 6107 na kernelu 2.6 i opet isti problem.Je li mozda neko pronasao rijesenje?Malo sam pretrazivao po vasem forumu taj problem i nasao sam kako se moze rijesiti preko boot loader-a medjutim ne uspijeva mi ni to.Molim vas , pomozite !
P.S.
Graficka je GeForce 4 MX
Posljednji NVIDIA drajver koji je dobro radio sa framebuffer-om je 43.67 (ili je barem kod mene taj slučaj, Leadtec GeForce 440 MX - SE)
Kernel parametri koji ti vjerovatno trebaju su
vga = normal
nofb
Ako vidiš slova, ali su ti premala/prevelika probaj se igrati sa fb opcijama:
VESA framebuffer console @ 1024x768x256
vga = 773
Normal VGA console
vga = normal
VESA framebuffer console @ 1024x768x64k
vga=791
VESA framebuffer console @ 1024x768x32k
vga=790
VESA framebuffer console @ 1024x768x256
vga=773
VESA framebuffer console @ 800x600x64k
vga=788
VESA framebuffer console @ 800x600x32k
vga=787
VESA framebuffer console @ 800x600x256
vga=771
VESA framebuffer console @ 640x480x64k
vga=785
VESA framebuffer console @ 640x480x32k
vga=784
VESA framebuffer console @ 640x480x256
vga=769
Pitanje je možda postavljeno u pogrešnom dijelu foruma jer
problem je vezan za Mandrake distribuciju.
Ja koristim zadnji nvidia driver i 2.6.7 vanilla kernel
( sa gentoo distribucijom) i nemam nikakvih problema.
Nekoliko puta sam pokusao da updateujem nvidia driver sa YAST-om, ali bezuspjesno. Pokusao sam i da prvo skinem drajver pa ga ‘pjeske’ instaliram, download crkne na 20%.
Ima li neko noviji driver (samo da radi sa 2.6 kernelom) da mi posalje? Ili link, ali ne na nvdida-in download?
tenkju, tenkju
Probaj koristiti wget za download: u konzoli kucaj wget URL, pa ako crkne (dešava se i to, mada vrlo rijetko!!) onda wget -c URL
E, hvala Vedrane, to je radilo.
Medjutim…
Drajver je instaliran, ali ne mogu da ga korisitim. Uradio sam, po uputstvu sa nvidia-ine stranice, za suse juzere
sax2 -m 0=nvidia
ali dobijem stari, ‘dobri’:
“Screens found but none have usable configuration…” error.
Na suseforums nadjoh neki post iz kojeg sam zakljucio da ovaj 6629 drajver ne valja i da treba probat sa starijim. Kako doci do starijeg drajvera (6611)?
Znači da je sad sve u redu?
Nije
Prvo je bila fula u pathu do kernel source, pa kad sam to ispravio, kaze da ne moze kompajlirati modul…
nvidiainstaller.log:
…
/bin/sh: scripts/basic/fixdep: No such file or directory
make[4]: *** [/tmp/selfgz8792/NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1/usr/src/nv/nv.o
] Error 1
make[3]: *** [module/tmp/selfgz8792/NVIDIA-Linux-x86-1.0-6111-pkg1/usr/src
/nv] Error 2
make[2]: *** [modules] Error 2
NVIDIA: left KBUILD.
nvidia.ko failed to build!
make[1]: *** [module] Error 1
make: *** [module] Error 2
-> Error.
ERROR: Unable to build the NVIDIA kernel module.
Slicna stvar se meni desila nakon kernel update-a sa SuSE stranice. I 61.11 i 66.29 se nisu htjeli kompajlirati. Medjutim, nakon malog downgrade-a, sve je islo OK. (a poslije toga moze update kernela).
Ili to, ili sam kompajliraj sam svoj kernel. Preporucujem 2.6.9.
Aha…
Radio sam online update, ne gledajuci ni sta se sve updatealo. Odoh sad taj downgrade uradit jer nikad nisam kompajlirao kernel i nemam pojma ni kako bih poceo
Ili bolje
Opet hvala cika Adise
to je to
downgrade i sve se kompajlira kako treba
nvidia fercera, i to ovaj zadnji drajver, 6629 cini mi se
hvala vam jos jednom
Novi problem
-
Instaliram cedegu i pri pokusaju da instaliram igricu dobijem error ‘…can’t find X11…’ ili tako nesto.
-
Nadjem na forumu, na transgaming.org, neki savjet da rekompajliram drajvere od nvidie sa opcijom --force-tsl = … nesto kao ‘normal’ ili ‘standard’ ili…
-
Nakon sto sam tako kompajlir’o, pri bootu dodjem do, pretpostavljam, nvidia splash screena… nesto je tih boja, ali totalno neprepoznatljivo i tu mi se smrzne komp
Sad hocu da rekompajliram drajver, ali nisam znao kako cu bootat u runlevel 3
Lupeto sam nesto u boot opcijama ali nije upalilo. Ni googlanje nije pomoglo.
Kako?
init 3 u boot options :oops:
Jesu li popravili nvidia drajvere?Mnogi su drajveri izasli i sve sam isprobao a konzola jos uvijek nije pregledna.Probao sam na sve nacine sredit konzolu ali mi ne uspijeva.Zna li neko nacin kako da je popravim?Ako nista ne moze onda da izbrisem drajver jer mi je potrebna konzola
Jesi li probavao dodati u xorg.conf:
Option “IgnoreDisplayDevices” “TV”
Skywalker:Naknadno sam se uključio, pa primijetih par stvari koje bi da izjasniom:
Nije mi jasno kako nvidija driver može da utiče na slova u konzoli ? nadam se da pričamo o konzoli koju dobiješ pritiskom na CTRL+ALT+2…3…ili sl…
Ako se stvarno radi o toj konzoli trebalo bi biti moguće karticu pokrenuti u VESA modusu tako što na lilo boot-promptu pišemo vga=791 ili vga=787.
Koliko je meni poznato, nvidija driver se uključi tex kada startamo x.
Ako u xterminalu nemožeš naštimati slova onda može biti da font za xterm nije podešen (.Xresources u home direktoriju). Ali možda i ja nisam dobro razumio problem.
Meni rade i uvijek su i radili, štaviše nikad nisam uživo vidio sličan problem. Ali na jednom forumu sam pročitao da je čovjeku pomoglo kad je u XF86Config u sekciji koja se tiče grafičkog drajvera dodao liniju
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
Hvala Vedrane puno,pomoglo je
Nabacio sam na masinu Mandrivu 10.2 ali imam problem prilikom instaliranja nvidia drajvera.Kad podesim sve u xorg.conf, zatim resetujem racunar, nece da se podigne graficko okruzenje, jedino sa startx. Probao sam sa bilo kojim drajverom, isto. Runlevel je podesen na 5.U cemu je problem?