Problem sa:"package does not end in tgz?

Ponekad kada pokusam da instaliram neke pakete koji su u .tgz formatu dobijem ovu poruku:
Can not install “taj paket”;package does not end in tgz.Nekad instaliram paket bez problema a nekad se ovo desi sto me jako iritira.Uvijek instaliram kao root i kao installpkg “naziv paketa.tgz”.U cemu je problem??

Zdravo,

kako si naveo to ti se desava sa pojedinim paketima sto znaci da su mozda osteceni. provjeri da li je sve ok sa tim paketom (md5 checksum). Znalo mi se desiti da “unofficial” paketi nisu dobro napravljeni pa da ih nece instalirati.

pozdrav,
trip0d

Ovako meni se trazi za pokretanje xpdf biblioteka libXm.so.2.Na cd-u sam nasao sljedecu libxml2-2.6.16-i486-1.tgz(XML parser library).Mene zanima da li je to ta biblioteka sto mi treba a ako nije gdje mogu da nadjem libXm.so.2??Nisam skontao kako kucam naredbu md5 cheksum.Jel md5 cheksum libxml2-2.6.16-i486-1.tgz??

To nije ta biblioteka.

md5sum

Za pretragu koji je file u kojem paketu meni je pravo zgodan slackpkg - imas ga negdje u extras cini mi se. Paz’ sad ovo:

# slackpkg search libXm.so.2

The list below shows all packages with the selected pattern.

[ installed ] - lesstif-0.93.96-i486-1

Sto ce reci da ti treba lesstif paket. Slackpkg ga moze i instalirati sa neta sa slackpkg install ime_paketa, ali meni je nekako najlakse kopirati oba cdeeja na disk i onda samo locate lesstif | grep tgz znas gdje je i instaliras ga.

Ovo je “Slackware way ™”

grep libXm.so /var/log/packages/*

Ok instalirao sam taj paket i sada radi xpdf.Ispocetka je zajexxxxlo jer kad sam kucao xpdf pisalo je command not found ali kad sam izasao iz xterm i pokrenuo novi i kucao xpdf pokrenuo se.Ili moja masina ima bugova ili ovaj slackware,jer se zna dogoditi da na neke poznate komande izbaci command not found??Sto se slackpkg search libXm.so.2 tice nisam dobio odgovor takodjer je pisalo da komanda nije nadjena??Jel taj slackpkg neki paket ili program ugradjen u slack ili ga treba downloadovati.Adise kucao sam i tvoje tacno kako si rekao i opet je pisalo command not found,cak nece ni da izbaci na man greb nista.Javljam vam se za 3-4 dana u vezi sa xcdroast jer sam imao i sa njim problema oko nekih paketa.Do tada vlaja uciti imam neke ispite.Sretno i hvala vam svima.I upamtite da sam sa linuxom tek nekoliko sedmica,he he,pa ako postavljam sustinska pitanja ne marite!!

za neke komande ce ti reci “not found” jer ti nisu u putanji a cest uzrok moze biti da te komande pokreces kao obican user i u tvoj default put nije ukljucen recimo /sbin /usr/sbin /usr/local/sbin itd. Ako te iste komande pokrenes kao root onda ti ti nece javiti jer ti kao obican korisnik nemozes instalirati pakete.

pozdrav,
trip0d