Problem sa slmodem na Mandrivi 2007

Pozdrav,
imam problem sa modemom Conexant (na Mandriva 2005 LE radio kao slmodem odlicno). Ovaj put na 2007-ci nece. Instaliran je potreban kernel, driver i sve ostalo. U mreznoj konkciji prepoznaje ga kao SmartLnk, medjutim kada je potrebno da ga testiram i pokrenem konekciju dobijem poruku “unable to open modem” ili “Ne mogu da otvorim modem”. Probao sam sve portove, sa i bez hardverske/softverske kontrole, pa i pod root accauntom, ali nece.
Sta bi bio problem?

[quote=jose]Pozdrav,
imam problem sa modemom Conexant (na Mandriva 2005 LE radio kao slmodem odlicno). Ovaj put na 2007-ci nece. Instaliran je potreban kernel, driver i sve ostalo. U mreznoj konkciji prepoznaje ga kao SmartLnk, medjutim kada je potrebno da ga testiram i pokrenem konekciju dobijem poruku “unable to open modem” ili “Ne mogu da otvorim modem”. Probao sam sve portove, sa i bez hardverske/softverske kontrole, pa i pod root accauntom, ali nece.
Sta bi bio problem?[/quote]
btw probaj hsf ili hcfconfig, zavisi od chipseta, a evo sad ja…

baš sam mislio nešto slično da javim, pa taman da se nadovežem, helem probao samo hsfconfig napravi link na /dev/modem, što bi rekli sve ok, konektujem se ali nemogu otvoriti niti pingati ništa???, da nije neki gui firewall poetavljen, ako jeste, do sada to nije bio slučaj, mislim da sam probao i kao root, probao na MONE, i DVDFREE, jah još nešto, haj reko da nije do drivera, uzmem serial USR ista stvar konektujem se dobijem IP itd. ali “niđe veze”

Ako ti je radio SmartLink drajver to je slučajnost, u principu za Conexant modeme ti trebaju Conexant drajveri. Koju verziju Mandriva 2k7 imaš (One ili Free)?

evo da javim da je kod mene sada “čistija” situacija, znači kao zagriženi KPPP-ovac (pošto sam na dialupu bitno mi je da mogu pratiti vrijeme, na suse kinternetu i na mdv net_applet-u nema lol), odmah sam “poletio” da se konektujem sa kppom, odem u internet meni kad tamo nema više kppp !?, ništa haj reko da isprobam alt+F2, oops neće alt+F2 (Xgl broke shortcut), kliknem run command ukucam kppp kad ima! eh super reko sad cu ja za cas namjestiti svoj ćejf…

kao što sam pisao (12:20:54) kppp kao ordinary user se konektuje ali nema pinganja… probo i kao superuser ista stvar… javim se na forum… niko ništa…

al eto večeras sam probao onaj mandrivin net _applet iz kickera i namjestim sve kako treba kad radi, ah svašta reko što se izblamirah po forumu a stvar radi, malo se konsolidujem i probam ponovo (reboot, testirao sa MOne live) probam kppp neće, probam nanovo štimati preko net_appleta na njemu hoće, probam iza toga kppp kad hoće i on! eto debugovao sam problem lol

rješenje:
da bi KPPP (2007) radio, treba osigurati ovo:

  1. net_appletom postaviti “allow users to manage the connection…” #gdje li se nalazi fajl koji čuva ovu info
  2. na kppp-u odraditi ostalo

ps:
btw na laptopu mi je probao staviti smlinkov driver ali nije moglo (bio postavljen broken link na /dev/modem) pa sam morao conexantov hsfconfig

inače ./scanmodem kaže da bih mogao na neki način preko alsa+smlinka nagurati na 56k(probavao nisam uspio) ali eto CXT driveri 14k rade normala…(ionako shareujem konekciju preko W/LAN-a)

Kod mene isto na par modema sa Conexant chipsetom je ponekad znao proraditi SmartLink drajver ali nije odavno… To za kppp se još par ljudi žalilo, provjeriću o čemu se tačno radi.

U pitanju je free DVD Mandriva 2007. Ali drajvere sam skinuo posebno sa stranice koja mi je ponudjena kod “prepoznavanja” modema u drakconfu (mrezni dio). Sve je u redu (slmodem se dize sa bootom), ali ne mogu da otvorim port. Na istom mjestu sam dozvolio korisnicima da manipuliraju sa konekcijama.

slmodem servis se ti ispiše OK (ili U REDU) imao ti ili nemao modem uopšte, tako da ti to nije nikakav indikator. Kao što rekoh: neće ti raditi modem sa tim drajverom. Da bi se uvjerio u to, otvori root konzolu i kucaj
modprobe slamr
slmodemd
Ako dobiješ poruku tipa “cannot setup device `/dev/slamr0’” otkucaj ovo:
dmesg | grep slamr
Time ćeš vidjeti poruke kernela vezane za ovaj slamr modul. A ako prođe slmodemd bez grešaka onda pokreni konekciju i uživaj :smiley:

Zahvaljujem Vedranu i Aldinu na ukazanoj pomoci. Probao sam predlozeno i uvidio sam da je problem u drajveru za modem. Izgleda da je conexant ubacio Rockwelov chip na ovaj modem, pa cu pokusati da nadjem odgovarajuce drajvere.
Medjutim, da li neko moze predloziti model modema koji moze koristiti (ispravno) ove aplikacije: kallers (prikaz broja pozivaoca), VOCP (sekretarica i mgetty za faxiranje). Naravno na Mandrivi 2007.
Hvala jos jednom.

Bilo koji externi modem bi trebao raditi bez problema.