eh ovako prije par mjeseci sam postavio ovako isto pitanje ali nije bilo odgovora, prije par dana sam testirao suse 9.0, i izmedju ostalog sam instalirao mail server a sa njim i potrebne pakete kao sto si imap, cyrus-imap i sl, koje u potrebne za rad mail servera putema weba (webmail). eh naravno kad si startani servisi kroz komandnu liniju vidim da su mi otvoreni portovi za IMAP i POP3 ali se niti putem i jednog nemože izvršiti autorizacija korisnika, neznam zašto…proto neznam, isti sam problem imao i sasuse 8.2 verzijom dok su predhodne verzije suseta radile sa istim paketima bezprijekorno. jeli ko od vas imao takvih problema?
Da li koristis sistemske username i pass za login na imap (pop) server?
da koristim, jer ako se oni pokusavaju (korisnici) telnetovati ili nakaciti preko ssh onda je ok i to radi. ali preko IMAP i POP ne ide ni pod razno.
Pa evo jedne od prvih recenica u uvodu za cyrus-imap:
Koji authentication module koristis?
ee ovako ja sam ti napisao koji IMAP koristim, znaci nije Courier IMAP vec Cyrus IMAO, e on koristi Maildir /var/spool/mail. Ali mislim da je ključni problem u autorizaciji kroz ovaj Cyrus-ov IMAP. Neznam šta da radim.
OK, moj bed, da li si uradio ovo:
cyrus-imapd is compiled using skiplist for mailboxes.db, since this
will prevent problems under high load. See
http://asg.web.cmu.edu/archive/index.php?mailbox=archive.info-cyrus
and search for “skiplist” to get more information.
cyrus-imapd and postfix together
To use cyrus-imapd 2.0.x with postfix you may try the following:
edit /etc/postfix/main.cf and add the following line:
mailbox_transport = lmtp:unix:public/lmtp
edit /etc/cyrus.conf and add the following line:
lmtpunix cmd=“lmtpd” listen="/var/spool/postfix/public/lmtp" prefork=1
to the SERVICES section.
You have to comment out the existing lmtpunix definition, of course.
You also have to assign a password to system user cyrus:
Enter the command:
passwd cyrus
and assign a password to this user.
Check whether saslauthd is running.
rcsaslauthd status
If it is not running, start it with rcsaslauthd start. If you don’t want
to use PAM, edit /etc/sysconfig/saslauthd.
With
cyradm --auth login localhost --user cyrus
you are then able to login and e.g. create mailboxes for your
users.
To create a user with e.g. YaST is NOT sufficient!!!
xample session to create a mailbox for user named ‘choeger’:
linux:~ # cyradm --auth login localhost -u cyrus
Please enter your password:
IMAP Password:
localhost> createmailbox user.choeger
localhost> listmailbox
user.choeger
localhost> listacl user.choeger
choeger lrswipcda
localhost> setacl user.choeger cyrus lrswipcda
localhost> listacl user.choeger
choeger lrswipcda
cyrus lrswipcda
localhost> exit
SSL/TLS
cyrus-imapd is able to provide IMAP and POP3 service as well as using
a wrapper mode (wrap SSL around IMAP/POP) and via the STARTTLS imap
command, see doc/install-configure.html.
on ovdje spominje cyrus-imap sa postfixom, ali ja koristim sendmail i sve je do sada radilo na bilo kojoj distribuciji, ali sad nece, ali mislim da kreiranje passwd-a kros IMAP nije rijesenje.
Pa probaj kreirati i korisnike za imap server, ne kosta te nista…
jeli cyrus ima svoj modul za auth? ili koristis neko drugo rjesenje?
Pozdrav
ICE
PS: probaj kombinaciju qmail+courier_imap+squirrelmail…
znas sta, ja vec koristim squirrelmail, ali sa cyrusovim IMAP serverom, na nekim serverim i dosad je funkcionisalo, ali ovo mi bas neide u prilog zadnja dva susetova izdannja, e jedino nisam courier imap probo, jedino mi to ostaje, ali ja koristim sendmail neznam kako ce mi on raditi sa courierom, mada mislim da to nema veze jer se autorizacija vrsi kroz imap a sendmail je server/komanda. squirrelmail je extra, ali neznam jeli iko odvas probao moregroupware tj, a može se naci na www.moregroupware.org. extraaaaa je bas je extra, prosle verzije su imale problema sa novijim browserima, al ova 0.7 verzija je extraaa, radi kroz mysql…ma extra je, nisam bolji, ljepsi, i naravno jeftiniji (besplatan ko’ i svi) mail soft. vidio dosad. preporucujem ga svima.
kao prvo - mala ispravka ( barem po mom misljenju ) - sendmail nije komanda nego jednostavno daemon za slanje i primanje poste putem SMTP protokola. Standardni sendmail se moze zamjeniti sa drugim MTA ( Mail Transfer Agent )… da navedem neke - Postfix, Exim, CourierMTA i zadnji i najbolji qmail !!! Da budem iskren - sinoc sam instalirao CourierIMAP ( ne MTA verziju ) i nakon malih podesavanja, daemon se upalio. Courier ima prednost ( ne znam kako je kod drugih - iskreno receno ) u tome sto modul za authentifikaciju mozes sam izabrati izmedju ponudjenih ( mysql, ldap, passwd etc ) ili koristiti neki “svoj”.
Sto se tice squirrelmail.a - nisam bas tacno upucen, ali sve verzije tih webmail aplikacija baziranih na PHP jeziku, zahtjevaju instalaciju dodatnog PHP IMAP4 dodatka ( kojeg si sigurno instalirao, inace bez njega squirrel nece nikako ni da radi ja mislim )…
kratko - instaliraj CourierIMAP, podesi odakle da se uzimaju korisnici ( gore navedeno ) i onda probaj rucno ( telnet localhost 143 ) da se logiras. Ako to upali onda stemaj dalje po squirrelmailu.
Puno uspjeha…
Pozdrav
ICE
hmm sto se tice sendmaila onest deamon, ali je i komanda, al’ bukvalno komanda. e sad sto se tice IMAP4 ovo ono sve to postoji i sve je install, ali nekontam jer isti problem nije samo na imapu i portu 143, vec i na pop-u. hmmm mada je on vec u cyrusovom imap paketu. ma ja to je mozda i problem,hmm imal ko slican problem
hm… ajmo polako… odakle ti POP3? mislim odakle je dosao ( ko ga je instalirao itd ? )
jesi provjerio odakle se vrsi auth u tim servisima?
sta dobijes kad se spojis na 110 i 143? javljaju li se daemoni?
jel samo unknown user ili imas jos nekih gresaka?
Pozdrav
ICE
PS: nisam imao slicnih problema ( srecom ), ali pokusavam da ti pomognem…