Problem sa Ubuntu 10.10

Pozdrav, ja sam novi, stari korisnik linux ubuntu distribucije.

Prvi put sam se poceo koristit Linux Ubuntu 9.10 ja mislim ili nesto stariji. Pa sam neko vrijeme bio neaktivan za racunarom. Konacno kad sam opet tu imam problema sa da izvinete usranim windowsom i virusima. Tako da pokusajem da napravim dual boot win i ubuntu na dvije particije. Nakon problema koji sam riješio čitajući naš BiH linux forum, kao i HR linux forum, uspio sam instalirat linux ubuntu 10.10.

Problem:
Moj problem je što mi jednostavno linux radi duplo sporije nego windows, ne znam da cega bi mogao biti problem jer prije kad sam koristio linux sve je ferceralo kako treba. Eh ja sumnjam na dvije stvari:

 1. Da dolazi do problema što je linux instaliran kroz windows, ali stoji na odvojenoj particiji. (Windows C:, a Linux D: - ovo je kad gledamo iz windowsa).
 2. Da mi je možda konfiguracija računara slaba za novi ubuntu.
  CPU: Intel Pentium 2.4GHz
  RAM: 512 MB Ram ddr1
  Graf: GeForce 5200FX 128MB
  HDD: 80GB Maxtor ili WD nezz tacno mrsko mi zavirivat
  MB: Asus p4pe2-x

Uglavnom sve mi linux prepozna, i graf drajvere i sve… sve funkcioniše, samo što trokira da nije humanooooo. Molim vas ako ste u mogućnosti pomoć.

I da ako je do toga da je zahtjevan Ubuntu 10.10, da li postoji mogućnost da koristim neki stariji, da li će raditi on po PS-u.

POzz iz Tuzle…

HITNO JE HOCU DA I UKUCANE PREBACIM NA LINUX KONACNO…

Instaliraj graficku i mozda bolje bude radio, proprietary driver je bolji od nouveau open source drivera bar koliko sam ja mogao zakljuciti.
System->Administration->Additional Drivers

Ima veze sto je instalirano kroz windows ali ne bi smjelo biti toliko.

Može li mi ko objasnit razliku u drajverima?

Open source drivere skidas sa proizvodjaceve stranice (npr. nvidia.com) a proprietary drivere ti sam sistem povuce iz svojih repozitorija (valjda). I ova dva drivera su tu negdje s tim da je lakse da instaliras ove druge. Ti trenutno nemas nijedan od ova dva drivera nego imas genericki driver koji dolazi uz sistem i on radi samo osnovne stvari koje su potrebne da kartica radi. E sad ako hoces performanse da izvuces iz svoje kartice moras da instaliras jedan od ova dva drivera.
Ako si igrao igrice na windows-u onda si vidjeo da ne mozes da postignes maksimum na igrici bez odgovarajucih drivera. E to ti je to. Dakle kao sto rece medo: System->Administration->Additional Drivers

E pazi jednu stvar instalirani su svi drajveri… A tu putanju nemogu da nadjem :S na hrvatskom je install pa ne kontam :S, bas im je komplikovan prevod, jbg zezno se.

Da li moze igrati ulogu ovaj raspored particija??? ajd molim vas, ne dizu mi se sistemi opet…

Rjesenje svih tvojih problema lezi ovdje.

[quote=BlackDragon]E pazi jednu stvar instalirani su svi drajveri… A tu putanju nemogu da nadjem :S na hrvatskom je install pa ne kontam :S, bas im je komplikovan prevod, jbg zezno se.

Da li moze igrati ulogu ovaj raspored particija??? ajd molim vas, ne dizu mi se sistemi opet…[/quote]
Pa prevedi sa hrvatskog na engleski, jbg. ne mogu ti pomoci u trazenju putanje. Imas lijepo http://translate.google.com/ pa probaj. Kolike su particije?

Amare ba, trollash…

Instaliraj bosanski prijevod, bolji je :slight_smile:

U ovome bih se i ja slozio.

Nouveau je instaliran odmah, zato su izbacili Gimp, ali ja sam imao slucaj bas sa grafickom 5200 ??? da taj njihov driver toliko uspori rad, da sam za instalaciju nvidia drivera trebao ravnih 30 minuta, poslije je sve radilo normalno.
Za tvoju graficku je 173 verzija drivera, a instalacija ili sam program izgleda ovako: http://pakeklinux.files.wordpress.com/2010/10/screenshot-additional-drivers.jpg

Vec mi je instaliran taj driver. Ali i dalje sve otvara sporo… cak mi se sad desilo da nece da mi zatvori ovo za jezicke podrske.

Evo slike:
http://ultraphoto.org/images/rswf46zsh9mtjqiv59r.png
http://ultraphoto.org/images/evb52yif3omp7bz7e0.png

Moze li mi neko odg da li ima veze sto je windows na C: a linux na D:, da li je to uredu ili treba kreirati jednu particiju pa na jednu stavit oboje???

Jer ako ne proradi do cet navece kako treba onda mi ne preostaje nista nego da ponovo sve odradim, zato molim vas ako mozete objasnit kako treba instalirat, ugl kombinacija je win xp i Ubuntu

@boby - Praticije su po otprilike 40 GB :S

Nema veze to sto je linux na D. Instalirao sam ja jednom tako ali je sve radilo normalno. Jel ti puna ta particija D?

Nije, oko 50% je zauzeće, ali nesto mi nije jasno oko ovog. Kasno je pa idem spawat neda mi se radit upload slika. Uglavnom sutra cu postavit slike da vidite kako to izgleda iz windowsa.

Eeee nikako da zahvalim na ovoj podrsci. :wink:

Pozz iz Tuzle

Alternativno, ugrubo to bi išlo ovako

skineš najnoviji nvidia driver

instaliraš ovo

sudo apt-get install build-essential

chmod +x Nvidia…

Ctrl + Alt + F1

logiraš se, kucaš

sudo /etc/init.d/gdm stop

sudo ./Nvidia…

sudo reboot

Hajd nam pošalji te slike, jer ja sumnjam da si ti odradio instalaciju kroz wubi a ne “pravu”.

Pa i jeste wubi koliko sam ja do sad razimio. To mu i radi sporo.

Pa što onda niko ne kaže: reinstaliraj Ubuntu ali nemoj koristiti wubi :slight_smile:
odnosno restart računara da se Ubuntu podigne sa CD-a pa tamo ikonu Install na desktopu.

Ma ono je i napisalo da je instaliralo “kroz windows”

citat:

“1. Da dolazi do problema što je linux instaliran kroz windows, ali stoji na odvojenoj particiji. (Windows C:, a Linux D: - ovo je kad gledamo iz windowsa).”

Horror:
“Kad instaliras “kroz windows” onda se otvori port za Billi Boyse, i oni ti uzimaju
od tvojih 4 core-a 3 ipo za svoj kompajler-cluster u Redmondu”

´Vako treba isprepadati ljude, pa ce instalirati kako treba.

Jednostavno moze biti i kompleksno :slight_smile: