Problem sa yast-om

Zna li neko zasto YAST poslje instalacije jednoga RPM paketa zablokira,i sve sto poslje toga daje je error poruka:Another proocess is accessing the package database.Napominjem da za vrijeme instalacije neradim nista drugo.Da bih ga ponovo pokrenuo trebam da restartujem i tako u beskonacnost.:evil:

Vidi dali nemas update na Zen, to je ona ikona narandjasta sa uzvicnikom kod gnome , kod Kde mislim da je crveni ili narandjasti krug u desnom donjem cosku ili si upalio jos koji proces na yast-u pa nece da radi :frowning:
Ova poruka znaci da je upaljen jos jedan proces, najcesce sa root pravima, a desava se ako je Upadate manager (Zen) i Instalacijski (instaliranje paketa iz izvora-Yast) ako rade u istom trenutku ili necemu tome slicno.

Koja verzija SuSE-a?

10.1 ima ogromnih problema sa package managementom. Imho, ne isplati se peglati; instaliraj 10.2 ili koristi neki drugi distro.

Verzija je 10,2 Adise i sve je radio dobro do prije dva dana i sad ne.Medo u pravu si imao sam zen ikonu na desnoj strani,napravio sam quit i opet ista stvar,:?btw jesi li dobio e-mail?Ako ovo nebude radilo koji distro preporucujete?

Ubuntu brate.Ako hoces s malo muke da ti sve radi.Ja ne znam sto gubite vrijeme instalirajuci ostale 5cd/DVD distro-e koji onda “stekaju”

Ne mozes napraviti quit, moras napraviti update ako vec postoji nekakav za tvoju distribuciju :slight_smile:
Ako vec pravis Quit napravi ga u KSysGuard trazi Zen, ja ipak preporucujem update da instaliras mozes i iz yast-a nekako mi izgleda brzi sa instaliranjem update paketa.
Ipak ako hoces distro stabilniji od SuSe onda biraj Ubuntu ili Mandrivu. Ja sam primjer na Ubuntu i nije los distro, a imaces i 3D beryl i sve ostalo poslije instalacije graficke, samo malo je drugaciji za rad, ali covjek se navikne.
Drugo ako vec instaliras biraj 32 bit verzije, radi Codec-a video audio i mnoge druge stvari rade bolje na 32 bit verziji nego na 64 bit verziji neces dobiti kasnije probleme, a razlika se priblizno i ne vidi :wink:
Ako budes skidao Ubuntu onda Edgy 6.10 i386 verziju moj savjet :slight_smile:
Izvinjavam se za Suse korisnike, ali fakat je buggy vugi
Primjer CPU 50% na gnome-panel, samo nako odjedanput, nisam niti bio na komp. kad se desilo, ili ista stvar sa aplications browser, zen takodjer i mnoge sitnice koje mi se ne svidjaju…

Medo sve sam napravio kako si mi rekao skinuo 32 bit verziju Ubunta 6.10 i386 sprzio na dvd iso sa kd3b,pokusao instalisati ali neide.Otisao u bios provjerio dali je cd/dvd prvi na listi za botanje,jeste,pokusai ponovo i opet nista.Gdje sam pogrijesio?Btw kodmene je 64 bit konfiguracija pc ako to nesto znaci.AMD 3500+,nvidia 7600 gt,1 GB ram,jes bas me nece:(:frowning:

pogledaj ovo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3667

Izvinjavam se na svojoj gluposti,dvd nije dobro sprzen.Ja bih vam se svima zahvali na pomoci javim se kad instalisem ubuntu.Posebno hvala Aldinu,Medi ,Adisu i Amaru.Sada bih zatvorio ovu temu da opet ne oduzim. :slight_smile:

Pomjeram temu na Suse grupu (sorry zbog offtopic diskusije).